Οικονομία

Σύνταξη φέτος ή το 2024; Οι απαντήσεις στα 3 διλήμματα των ασφαλισμένων

Πολλοί έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται καθώς η «έξοδος» από την εργασία συνεπάγεται μείωση εισοδήματος.

Οι αναπροσαρμογές στις συντάξεις, η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και τα ποσά του εφάπαξ μπαίνουν στην εξίσωση της τρίτης ηλικίας: Πότε με συμφέρει να βγω στη σύνταξη;

Πολλοί ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται καθώς η «έξοδος» από την εργασία συνεπάγεται και μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, προσπαθούν να λύσουν το γρίφο «πότε πρέπει να συνταξιοδοτηθώ;».

1. Κατ αρχήν δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης των ηλικιακών ορίων μέχρι τις επόμενες εκλογές (2026-27;). Και τότε, κατά την προεκλογική περίοδο, θα δοθούν και πάλι όρκοι. Την περασμένοι άνοιξη μη επιβολής νέων φόρων…

Για να έρθουν αμέσως μετά την… απομάκρυνση από τις κάλπες, τα αποκαλυπτήρια: Στην προκειμένη περίπτωση με την επιβολή οριζόντιας φορολογίας 1.590 ευρώ σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία, ανεξαρτήτως τζίρου και κερδών… Άρα η αύξηση των ηλικιακών ορίων, με βάση την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, δεν αφορά τα επόμενα 2-3 χρόνια. Πόσο μάλιστα που λόγω πανδημίας, η μέση ηλικία θανάτου είχε υποχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια..

2. Το εφάπαξ δεν αναμένεται να μειωθεί καθώς έχει περιοριστεί κάτω του επιπέδου των καταβληθεισών εισφορών (4% επί των μηνιαίων αποδοχών). Και αναλογεί περίπου σε 800 ευρώ για κάθε χρόνο ασφάλισης για τους αποφοίτους Λυκείου και περίπου 900 ευρώ για τους πτυχιούχους (συν κάποια προσαύξηση για όσους λαμβάνουν επίδομα θέσης…).

3. Το πιο δύσκολο θέμα αφορά στο ύψος της σύνταξης συγκριτικά με την κατάθεση της αίτησης μέχρι 31/12/2023 ή στις αρχές του νέου χρόνου. Φέτος, λόγω των χαμηλών αυξήσεων και του τεχνικά… συμπιεσμένοι πληθωρισμού, οι διαφορές είναι απειροελάχιστες μεταξύ της μιας ή της άλλης επιλογής. Σίγουρο όφελος είναι η διατήρηση της ασφάλισης (ωρίμανση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων) τουλάχιστον μέχρι την συμπλήρωση του 40ού έτους. Έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί το κλάσμα της ανταποδοτική σύνταξης (50,01% επί του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών από το 2002 και εντεύθεν).

Όποιος καταθέσει εντός του 2023 αίτηση συνταξιοδότησης, θα λάβει την αύξηση στη σύνταξή του από 1/1/2024 αναδρομικά, μόνο που θα πρόκειται για αναπροσαρμογή πολύ κάτω (λιγότερο από 3%) του επίσημου πληθωρισμού (υπολογίζεται στο 4,4% το τρέχον έτος).

Σε αντίθετη περαίωση, κατάθεσης δηλαδή της αίτησης από τις αρχές του 2024, ναι μεν θα αναπροσαρμοστεί ο συντάξιμος μισθός (δηλαδή η μέσος μηνιαίος μισθός από το 2002 και μετά) κατά 4,4%, αλλά αυτές οι αποδοχές επηρεάζουν μόνο την ανταποδοτική σύνταξη, δηλαδή το 50,01% του μέσου μισθού στην περίπτωση των 40 ετών ασφάλισης.

Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν την εθνική σύνταξη (426 ευρώ από 1/1/2024 για περισσότερα από 200 έτη ασφάλισης).

Και στις περιπτώσεις που η ανταποδοτική είναι στο ύψος ή λίγο πιο πάνω από την εθνική σύνταξη, επηρεάζεται ελάχιστα από τον πληθωρισμό του 2023.

Το σημαντικότερο κίνητρο προκειμένου να παραμείνει κάποιες στην εργασία του είναι η βελτίωση του κλώσματος της ανταποδοτικής σύνταξης όπως προείπαμε (έως τουλάχιστον τα 40 χρόνια ασφάλισης). Και, φυσικά, να ληφθεί υπόψη το τεράστιο αντικίνητρο, ότι δηλαδή η εργασία προσφέρει πάντα μεγαλύτερο εισόδημα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κύπρος: Από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στον Νίκο Αναστασιάδη και από τον «θησαυρό» του Μιλόσεβιτς στους Ρώσους ολιγάρχες
Εσωτερικό Erasmus στα πανεπιστήμια: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τους φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ
Chevron Right