Ένα πρωτοφανές έκτασης, αν και όχι πρωτότυπο, έκτακτο σχέδιο αύξησης των εσόδων του ΕΦΚΑ με την επιβολή χαρατσιού στους ασφαλισμένους θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.
Παράλληλα με τον στόχο για αύξηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης το υπουργείο Εργασίας ανακινεί θέμα αναγνώρισης πλασματικών ετών. Προκαλώντας πανικό στους ασφαλισμένους προκειμένου οι τελευταίοι να σπεύσουν να αναγνωρίσουν τα (υφιστάμενα) πλασματικά έτη, πληρώνοντας μεγάλα ποσά από το υστέρημά τους. Και κυρίως, μη γνωρίζοντες εάν, εν τέλει, τους χρειαστούν για να συμπληρώσουν τις μέλλουσες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Ως προς τα πλασματικά, η κυβέρνηση σκοπεύει:
- α/να τα μειώσει αριθμητικά,
- β/να τα καταστήσει ακριβότερα και
- γ/να υπολογίζονται λιγότερο στην ανταποδοτική σύνταξη.
Κοντολογίς, στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι η αλλαγή της ασφαλιστικής νομοθεσίας έτσι ώστε τα 40 έτη, που αποτελούν προϋπόθεση για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης, να μην συμπληρώνονται με πλασματικά. Ή, εάν ο ασφαλισμένος καταφεύγει σε αυτή τη λύση, να μην του αποδίδει συνταξιοδοτικά όσο και σήμερα, ενώ θα κοστίζει ακριβότερα…
Ωστόσο, συνταξιοδότηση με 40 πραγματικά έτη ασφάλισης απαιτεί συνεχή απασχόληση, χωρίς καμία περίοδο ανεργίας, πριν καν την αποφοίτηση ο απασχολούμενος, από το 22ο έτος της ηλικίας…
Και όλα αυτά παράλληλα με την αλλαγή των ορίων ηλικίας με αφορμή το λεγόμενο «προσδόκιμο ζώης» στην ηλικία των 65 ετών. Την προσθήκη δηλαδή έξι (6) μηνών τόσο στην ηλικία των 62 ετών (με 40ετία), όσο και στο 67ο (με όσα έτη έχει ο ασφαλισμένες και πάντως πάνω από 15…).
Πανικός
Με την ανακίνηση του θέματος των πλασματικών η κυβέρνηση στοχεύει στην δημιουργία πανικού και την προσέλευση των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ προκειμένου, όχι μόνο να αιτηθούν την αναγνώριση πλασματικών ετών, αλλά και να την εξαγοράσουν, καταβάλλοντας «ζεστό» χρήμα…
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα οι ασφαλισμένοι είτε κατέθεταν αίτηση αναγνώρισης πλασματικών στην διάρκεια του εργασιακού βίου (σ.σ. σε ορισμένες περιπτώσεις στο δημόσιο εδώ και 10 χρόνια, λόγω χαμηλότερου κόστους εξαγοράς), είτε την υπέβαλαν με την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης, την πλήρωναν με την έκδοση της σύνταξης. Όχι νωρίτερα. Συνήθως με μηνιαία παρακράτηση επί της σύνταξης…
Με τις πληροφορίες για βίαιες ανατροπές στα πλασματικά πολλοί ασφαλισμένοι θα σπεύσουν από τώρα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα με τα σημερινά δεδομένα.
Δηλαδή, δεν αρκούνται απλά σε μια αίτηση, την οποία θα εξοφλήσουν συν τω χρόνω, αλλά θα προσχωρήσουν και σε καταβολή των ποσών που αναλογούν (20% επί του μεικτού μισθού του προηγούμενου, της αίτησης, μήνα για κάθε μήνα αναγνώρισης, συν 6% για την αναγνώριση πλασματικών στην επικουρική (ΕΤΕΑΕΠ).
Χαράτσι
Κατ αυτόν τον τρόπο η ανακίνηση του θέματος των πλασματικών θα λειτουργήσει σαν έκτακτο χαράτσι καθώς φέτος αναμένεται «ταμειακό κενό» στον ΕΦΚΑ λόγω νέου ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων.
Αναμένεται να κατατεθούν συνολικά πάνω από 200.000 νέες αιτήσεις, ενώ θα εκκαθαριστούν και περί τις 20.000 παλιότερες-εκκρεμούσες υποθέσεις. Συνολικά δηλαδή ο ΕΦΚΑ θα πληρώνει στο τέλος του χρόνου-αρχές του 2025 έως και 220.000 νέους συνταξιούχους, χωρίς να υπολογίζονται τα αναδρομικά ποσά από τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Καθυστερήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις (επικουρικών κ.α.) ξεπερνούν τα 3 έτη…
Ήδη ο ΕΦΚΑ έχει προσφύγει στο υπουργείο οικονομικών και ζητεί έκτακτη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 350 εκ. ευρώ, ακριβώς λόγω αύξησης του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων και στασιμότητας στα έσοδα. Κυρίως των ελευθέρων επαγγελματιών.
Και το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και το Μέγαρο Μαξίμου βρήκαν την μαγική λύση: Χαράτσι από την αναγνώριση των πλασματικών.
Εν τω μεταξύ οι ασφαλισμένου φεύγουν μαζικά στη σύνταξη εξ αιτίας:
- Των χαμηλών αμοιβών, κάτι που επηρεάζει και τον συντάξιμο μισθό (μέσος όρος αποδοχών από ο 2002).
- Της ανασφάλειας περί την εργασία. αλλά και των συνθηκών στην εργασία (6ημερο, μη αναγνώριση 3ετιων κ.α.).
- Το κόστος μετακίνησης και κατοικίας σε άλλη περιοχή.
- Τη δυνατότητα εργασίας του συνταξιούχου (κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες) χωρίς πέναλτι στις αποδοχές από τον ΕΦΚΑ.