Οικονομία

Μισή ασφάλιση, αλλά πλήρες ωράριο εργασίας: Η «παγίδα» της ανεργίας πριν τη σύνταξη

Ποια στοιχεία κατακρημνίζουν τον συντάξιμο μισθό με αποτέλεσμα πολλοί άνεργοι να μην αναλαμβάνουν εργασία.

Ανεργία τριβής μεταξύ εργασίας και συνταξιοδότησης δημιουργεί το νέο Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές κατά τα τελευταία 12 έτη.

Παράλληλα, πολλοί ασφαλισμένοι επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα παρά να μειώσουν το μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών. Άρα να υπονομεύσουν το ύψος της σύνταξής τους.

Ως γνωστόν με τον ν.4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) καταργήθηκε ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση τις αποδοχές τη τελευταία 5ετία (ΙΚΑ), τελευταία διετία ή ακόμη και τον τελευταίο μισθό. Πρόβλεψη που κινητοποιούσε τους απασχολούμενους ώστε να βρουν εργασία μέχρι την τελευταία στιγμή και λίγο πριν τη συνταξιοδότηση. Καθώς από το τελευταίο αυτό διάστημα θα εξαρτιόταν η σύνταξή τους.

Ακόμη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που η σύνταξή τους υπολογιζόταν με βάση τις εισφορές καθ όλον τον ενεργό βίο, τα τελευταία χρόνια αφενός ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν στις μεγαλύτερες ασφαλιστικές κλάσεις του ΟΑΕΕ, αφετέρου επέλεγαν ακόμη και την υψηλότερη προαιρετική ασφαλιστική κλάση, προκειμένου να λάβουν καλύτερη σύνταξη.

Αντιθέτως, από το 2016 και μετά υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το 2002 και μετά (περίοδο κατά την οποία το ΙΚΑ έχει αναπτύξει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα-ΟΠΣ). Τα εν λόγω ποσά αναπροσαρμόζονται με βάση τους πίνακες της Τράπεζας της Ελλάδας αναφορικά με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ).

Ωστόσο, από το 2012 και μετά οι αμοιβές βυθίστηκαν λόγω οικονομικής κρίσης, η μερική απασχόληση επεκτάθηκε, ενώ πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν μισή ασφάλιση, αλλά πλήρες ωράριο εργασίας.

Τα στοιχεία αυτά κατακρημνίζουν τον συντάξιμο μισθό (μέσος όρος αποδοχών μέχρι την ημέρα της συνταξιοδότησης), με αποτέλεσμα πολλοί άνεργοι να μην αναλαμβάνουν εργασία.

Βεβαίως, ότι χάνει ένας μισθωτό από την μείωση του μέσου όρου των αποδοχών, το κερδίζει από την αύξηση του κλάσματος (ποσοστό ανταποδοτικής σύνταξης).

Ωστόσο:

  1. Πάνω από τα 20 έτη δεν αλλάζει η εθνική σύνταξη. Το ποσό παραμένει σταθερό (413 ευρώ) είτε με 20 χρόνια είτε με 40 έτη ασφάλισης.
  2. Μέχρι τα 30 έτη δεν βελτιώνεται ιδιαίτερα το ποσοστό της ανταποδοτικής σύνταξης.

Κατά συνέπεια, μια μητέρα με ανήλικο που θεμελίωσε δικαίωμα συνταξιοδότησης με 5.500 ένσημα (ιδιωτικό τομέας) ή 25ετία (Ειδικά Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών και Δημόσιο), αν έχει μείνει άνεργη ή έχει βγει με εθελούσια, πιθανότατα δεν έχει λόγο να ασφαλιστεί με μερική απασχόληση ή χαμηλότερο μισθό (εν σχέσει με τις ΔΕΚΟ). Κάτι τέτοιο θα μειώσει το συντάξιμο μισθό. Χωρίς, από την άλλη, να βελτιώσει ιδιαίτερα το ποσοστό της ανταποδοτικής σύνταξης.

Ακόμη και υψηλόμισθοι υπάλληλοι που χάνουν τις καλοπληρωμένες δουλειές από τη νέα τεχνολογία και τις δεξιότητες της νέας γενιάς, φαίνεται να προτιμούν την ανεργία μέχρι την συμπλήρωση της κατάλληλης ηλικίας συνταξιοδότησης, παρά να «χαλάσουν» τον συντάξιμο μισθό με αμοιβές λίγο πάνω από τον βασικό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Προς κατάργηση βέτο και από λήπτρια, δότρια χώρα η Ελλάδα με τις αλλαγές στην ΕΕ
Σε πανικό οι Ισραηλινοί έποικοι στο Ασκελόν: «Πού είναι ο στρατός να μας βοηθήσει» (βίντεο)
Chevron Right