Η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ δεν αφορά μόνο τα απογευματινά -πληρωμένα από τους ασθενείς- χειρουργεία ή τις επεμβάσεις που μπορούν να κάνουν οι ιδιώτες γιατροί στις δημόσιες δομές Υγείας.
Παράλληλα, αυξάνονται οι επιβαρύνσεις σε όλους τους ασφαλισμένους-χρήστες των υπηρεσιών Υγείας: Υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, ακόμη για τις συντάξεις των… νεκρών (συντάξεις χηρείας), μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων.
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο μέτρο, το «χαράτσι» σε κάθε παραπεμπτικό (συμβεβλημένου) γιατρού: ένα (1) ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις-τρία (3) ευρώ για απεικονιστικές (ακτινογραφίες, αξονικές κ.α.)
Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) από τον περασμένο μήνα υποβάλλονται και σε «νέες οικονομικές θυσίες, ειδικά όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις, άρα απαιτείται συνεχής ιατρικός-διαγνωστικός έλεγχος», αλλά και οι συνταξιούχοι «με την επιβαρυμένη, λόγω των ταλαιπωριών της ζωής, υγεία τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόβλεψη για το χαράτσι ήρθε μετά τις διαμαρτυρίες των διαγνωστικών κέντρων για τις υψηλές αυτόματες επιστροφές στο Σύστημα (clawback κ.α.), επιστροφές που σχετίζονται με τις υψηλές κρατικές δαπάνες για διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις. Και η κυβέρνηση αποφάσισε να (ξανα)πληρώσουν κάποιοι τρίτοι: οι λήπτες των υπηρεσιών…
Με το… κεφάλι
Έτσι, μαζί με την ιδία συμμετοχή, ο ασφαλισμένος καταβάλει από την τσέπη τους επιπλέον χρήματα. «Ένα αυθαίρετο ποσό που μετριέται με το «κεφάλι» (ασθενή) και το «χαρτί» (παραπεμπτικό). Χωρίς καμία επιπλέον-πρόσθετη παροχή υπηρεσίας προς τους ασφαλισμένους» σημειώνει χαρακτηριστικά η ΑΓΣΣΕ.
Δηλαδή, ένας ασφαλισμένος θα πληρώσει όχι μια, αλλά 4 και 5 φόρες το χαράτσι την ίδια ημέρα (στο πλαίσιο ενός τσεκ-απ), τόσο για αιματολογικές, βιοχημικές και ουρολογικές εξετάσεις, όσο για αξονική και μαγνητική εξέταση.
Το κόστος είναι δυσανάλογα υψηλό για τους χρόνια πάσχοντες, οι οποίοι υποχρεούνται σε τακτικούς ελέγχους, όσο και τους συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν μπορούν να γίνουν στις δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κ.α.) λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, μη συντηρημένων μηχανημάτων κ.α. με αποτέλεσμα, πολύμηνες αναμονές.
Το νέο αυθαίρετο χαράτσι, όπως το ονομάζει η ΑΓΣΣΕ, έρχεται να προστεθεί:
- Στην αύξηση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη πέραν του 25% καθώς το υπουργείο Υγείας έχει εισάγει το εφεύρημα της διπλής τιμολόγησης μεταξύ «ασφαλιστικής τιμής», με την οποία αποζημιώνει το σκεύασμα (φθηνότερο αντίγραφο) και της «λιανικής τιμής».
- Το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι πληρώνουν εισφορές Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στο 6% (από 4% μέχρι το 2015) τόσο στην κύρια όσο και την επικουρική ή, ακόμη-ακόμη, και τη σύνταξη χηρείας…
- Τόσο φέτος όσο και πέρυσι περισσότεροι από το 35% των συνταξιούχων δεν πήραν αύξηση λόγω του τρικ της «προσωπικής διαφοράς».
- Οι αναπροσαρμογές των συντάξεων είναι κατώτερες του πληθωρισμού καθώς καταγράφηκε αύξηση των Τιμών Καταναλωτή κατά 22% από το 2010, άνω οι αυξήσεις στις συντάξεις είναι αθροιστικά (2023-24) 10,75%.
- Την αλόγιστη ακρίβεια στην αγορά και, κυρίως στα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, καύσιμα κ.λπ.).
Η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) καλεί την κυβέρνηση «να επανεξετάσει την αυθαίρετη όσο και άδικη αυτή απόφαση με την οποία επιβαρύνονται δυσανάλογα οι συνταξιούχοι».
Και σημειώνουν με νόημα οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων:
«Οι απόμαχοι της εργασίας δεν είναι χρηματοδότες των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων. Ούτε μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν απόμαχοι και της Ζωής…»