Οικονομία

Πλήγμα 3 δισ. δολάρια για την HSBC στην Κίνα: Το ποντάρισμα που γύρισε μπούμερανγκ

Η HSBC σημειώνει τριμηνιαία ζημία μετά την απομείωση της αξίας της συμμετοχής της στην BoCom.

Η HSBC πόνταρε πολλά στην Κίνα για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της, μια κίνηση που τώρα της γύρισε μπούμερανγκ.

Ο τραπεζικός γίγαντας δήλωσε ότι έχασε 153 εκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, την πρώτη τριμηνιαία ζημία του από τα τέλη του 2019. Ο κύριος λόγος: μια μεγάλη απομείωση της συμμετοχής της στην Bank of Communications, έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Κίνας.

Η HSBC κατέχει το 19% της τράπεζας, γνωστής ως BoCom, μια επένδυση που χρονολογείται από το 2004. Το τέταρτο τρίμηνο, μείωσε την αξία του ποσοστού αυτού κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 21,2 δισεκατομμύρια δολάρια – εν μέρει λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, η οποία επηρεάζει τελικά τα κέρδη της BoCom και την αξία των περιουσιακών της στοιχείων.

Στο Λονδίνο, οι μετοχές της HSBC, οι οποίες σημείωναν ζωηρή άνοδο για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, υποχώρησαν σχεδόν 8%.

Ενώ οι αναλυτές απέδωσαν την πτώση σε πολλαπλούς παράγοντες -συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων της τράπεζας για το τι θα κερδίσει σε καθαρά έσοδα από τόκους για το έτος- είπαν ότι η απομείωση τρομοκράτησε τους επενδυτές.

Η HSBC, που εδρεύει στο Λονδίνο, έχει εδώ και καιρό το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός της στην Ασία και μεταφέρει ακόμη περισσότερους πόρους στην περιοχή για να εκμεταλλευτεί την ταχέως αυξανόμενη μεσαία τάξη, ακόμη και όταν άλλες δυτικές τράπεζες έχουν μειώσει τις δραστηριότητές τους στην περιοχή. Το περασμένο φθινόπωρο, η HSBC συμφώνησε να αγοράσει το χαρτοφυλάκιο καταναλωτικού πλούτου της Citigroup στην Κίνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC Noel Quinn δήλωσε ότι η τράπεζα παραμένει βέβαιη για την οικονομία της Κίνας, επαναλαμβάνοντας ότι πιστεύει πως η κρίση των ακινήτων της χώρας έχει κορυφωθεί και βρίσκεται σιγά-σιγά σε φάση ανάκαμψης.
Η τράπεζα χρεώθηκε με 1 δισεκατομμύριο δολάρια το τέταρτο τρίμηνο για δάνεια που έχουν καταστεί επισφαλή, εκ των οποίων το ένα πέμπτο αφορούσε κινεζικά εμπορικά ακίνητα. Η τράπεζα δήλωσε ότι έχει σχηματίσει επαρκείς προβλέψεις για να διαχειριστεί την έκθεσή της στον εν λόγω τομέα.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ισχυρές δυνατότητες για εμάς στην Κίνα, στο δικό μας επιχειρηματικό μοντέλο», δήλωσε ο Noel Quinn στους δημοσιογράφους.
Συνολικά, η HSBC ανέφερε μια υγιή χρονιά – τα κέρδη της για το 2023 αυξήθηκαν κατά 56% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Είπε ότι αναμένει ότι τα μερίσματα για το σύνολο του 2023 θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. δολάρια και ότι οι συνολικές αποδόσεις στους μετόχους, συμπεριλαμβανομένων των επαναγορών και των μερισμάτων, θα σημείωναν ρεκόρ.

Παραθυράκι να μειώσει το μερίδιο της

Ωστόσο, η τράπεζα άφησε ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω απομείωση του μεριδίου της BoCom.

Οι ηγέτες της HSBC δήλωσαν ότι διενεργούν συνήθως μια τεχνική ανάλυση – χρησιμοποιώντας μια σειρά δεδομένων για πράγματα όπως η οικονομική ανάπτυξη και τα επιτόκια – για να καθορίσουν την αξία του μεριδίου και ότι θα προχωρούσαν σε περαιτέρω υποτίμηση του μεριδίου αν τα δεδομένα το δικαιολογούσαν.

Παρά την απομείωση, παρέμεινε ένα χάσμα 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της αποτίμησης της συμμετοχής από την HSBC και της χαμηλότερης αξίας που συνεπάγεται η τιμή της μετοχής της BoCom. Η HSBC αναφέρει ότι η υψηλότερη αποτίμηση αντανακλά αυστηρά λογιστικά πρότυπα και υποθέσεις σχετικά με τις μελλοντικές ταμειακές ροές της BoCom, τα επιτόκια και την οικονομική ανάπτυξη.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά περισσότερα που πρέπει να υποτιμηθούν – είναι το δώρο που θα μπορούσε να συνεχίσει να δίνει για λίγο καιρό», δήλωσε ο Daniel Tabbush, ανεξάρτητος τραπεζικός αναλυτής και σύμβουλος. Πρόσθεσε ότι η απομείωση είναι πιθανότατα απογοητευτική για τους επενδυτές.

Ο Quinn δήλωσε ότι παρά τα προβλήματα της Κίνας, οι οικονομολόγοι της HSBC προβλέπουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας θα αυξηθεί κατά 4,9% φέτος, αφού επεκταθεί κατά 5,2% το 2023. Αυτό είναι ταχύτερο από πολλές δυτικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Ο Quinn δήλωσε ότι πιστεύει ότι η στροφή της Κίνας σε μια οικονομία που καθοδηγείται περισσότερο από τις καταναλωτικές δαπάνες και λιγότερο από την πλευρά της προσφοράς, όπως η κατασκευή ακινήτων, θα είναι πιο βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

«Η τράπεζα ουσιαστικά λέει ότι πρόκειται να ξοδέψει περισσότερα από όσα κάποιοι στην αγορά θα ήθελαν», δήλωσε ο τραπεζικός αναλυτής της Bank of America, Alastair Ryan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
The 2Night Show: Χαβρές, Trivialist και Ντεληγιώργη οι σημερινοί καλεσμένοι
Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε 1 εκατ. δολάρια για δώσει συνέντευξη στον Τάκερ Κάρλσον
Chevron Right