Οικονομία

Τράπεζες: Με καταθέσεις 10 δισ. ευρώ ο 5ος πυλώνας της Attica Bank, Παγκρήτιας – Τα οφέλη από τον ανταγωνισμό

Απανωτές συναντήσεις είχαν τις τελευταίες μέρες ο Αλέξανδρος Εξάρχου της Thrivest και ο Ηλίας Ξηρουχάκης του ΤΧΣ για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Στην τελική ευθεία είναι οι διαδικασίες για την εξυγίανση της Attica Bank, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε «ανοικτή» γραμμή με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ αναμένεται να συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη (11/7), όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ενδεχομένως να γίνει και σήμερα (10/7) το απόγευμα, αφού όλα τα διαδικαστικά θέματα έχουν διεκπεραιωθεί.

Όπως και να έχει, η συμφωνία των μετόχων θα έχει υπογραφεί κάτι που δρομολογεί τη διαδικασία συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, από την οποία θα δημιουργηθεί μια νέα, ισχυρή τράπεζα, με 10 δισ. ευρώ καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, έτοιμων να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο πολίτες και επιχειρήσεις.

Πηγές από την αγορά αναφέρουν ότι για την εξυγίανση της Attica Bank θα απαιτηθούν συνολικά 670 εκατ. ευρώ – με τον ιδιώτη επενδυτή να εισφέρει πάνω από 300 εκατ. ευρώ-, και 100 εκατ. ευρώ με έκδοση ομολογιακού δανείου.

Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα της αγοράς είναι πλέον θέμα χρόνου, δικαιώνοντας απόλυτα την στρατηγική της Thivest Holding των κ.κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου.

Οι επικεφαλής των δύο βασικών μετόχων του εγχειρήματος, ο Αλέξανδρος Εξάρχου της Thrivest και ο Ηλίας Ξηρουχάκης του ΤΧΣ, είχαν αυτές τις ημέρες απανωτές συναντήσεις για να κλείσουν τις τελευταίες και τυπικές λεπτομέρειες, ώστε να έρθει η ώρα των υπογραφών.

Τις επόμενες μέρες οι δύο τράπεζες θα καταθέσουν τα αιτήματα τους για την ένταξη των τιτλοποιημένων προβληματικών δανείων στον «Ηρακλή 3».

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας υπολογίζεται στα 3,2 με 3,4 δισ. ευρώ (με τα 2 δισ. ευρώ να είναι τα «κόκκινα» της Attica). Στόχος είναι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της νέας τράπεζας να διαμορφωθεί στην περιοχή του 5%.

Υπενθυμίζεται ότι η Thrivest είχε συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας τον Οκτώβριο του 2022 και ανέλαβε τον έλεγχό της. Στην συνέχεια, το 2023, τόσο απευθείας όσο και μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.

Συνολικά, η Thrivest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 140 εκατ. ευρώ στις δύο αυτές τράπεζες και μάλιστα, όταν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, διαφυλάσσοντας την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις μίας τυχόν κατάρρευσης.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο (μέσα στον Οκτώβριο) το ποσοστό του δημοσίου στην νέα πλέον τράπεζα θα είναι σημαντικά περιορισμένο καθώς ο ιδιώτης μέτοχος, η Thrivest -που ήδη έχει επενδύσει 140 εκατ. ευρώ στις δύο τράπεζες- θα ελέγχει πάνω από το 50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Βόμβα» στα κεντρικά της Samsung - Οι εργαζόμενοι ξεκινούν απεργία επ’ αόριστον
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Παράταση με έναν αστερίσκο - Νέα δεδομένα
Chevron Right