Οικονομία

Mondelez: Kοινή πρόταση Ελλάδας και 7 ευρωπαϊκών χωρών στην Κομισιόν για τις πρακτικές των πολυεθνικών

Οκτώ κυβερνήσεις θα παρουσιάσουν ένα έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να αυστηροποιήσει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

Οκτώ κυβερνήσεις κρατών μελών της Ε.Ε. θα παρουσιάσουν ένα έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να αυστηροποιήσει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς για να σταματήσει τις απαγορεύσεις στο λεγόμενο «παράλληλο εμπόριο», με το οποίο οι λιανέμποροι μπορούν να αγοράζουν προϊόντα φθηνότερα από άλλο κράτος μέλος με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν πολύ διαφορετικές τιμές για το ίδιο επώνυμο προϊόν, όπως η σοκολάτα ή τα μπισκότα, μια πρακτική που κοστίζει περίπου 14 δισ. ευρώ ετησίως στην τσέπη αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times. 

financial times πολυεθνικες ακριβεια

Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 337,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Mondelez επειδή δεν επέτρεπε σε χονδρεμπόρους να αγοράζουν μπισκότα, σοκολάτα και καφέ σε ένα κράτος μέλος, όπου οι τιμές μπορεί να είναι χαμηλές και να πωλούν σε άλλο. «Είναι παράνομο», είπε η Margrethe Vestager, Επίτροπος Ανταγωνισμού, σχετικά με την απαγόρευση.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και οι έμποροι λένε ότι αυτές οι πρακτικές είναι κοινές σε όλη την ενιαία αγορά της Ευρώπης, η οποία υποτίθεται ότι θα εξαλείψει τέτοιους φραγμούς στο εμπόριο εντός της Ένωσης.

Μικρότερες χώρες όπως το Βέλγιο, η Κροατία, η Δανία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν μια πρόταση από την Ολλανδία για τον τερματισμό των αποκαλούμενων «Γεωγραφικών Περιορισμών Εφοδιασμού» (TSCs), που οδηγούν σε «διαφορετικές τιμές εντός της ΕΕ για πανομοιότυπα προϊόντα».

Η ομάδα αυτών των οκτώ κρατών θέλει ρητή απαγόρευση συμβάσεων που περιέχουν τέτοιους όρους και την κατάργηση της απαίτησης να παρέχονται μακροσκελείς ετικέτες σε μια τοπική γλώσσα. Αυτό θα μπορούσε να αντικατασταθεί από έναν κωδικό QR που οδηγεί τους πελάτες σε έναν ιστότοπο στη γλώσσα τους.

Οι έρευνες για θέματα ανταγωνισμού, όπως η έρευνα για τη Mondelez, είναι χρονοβόρες και βασίζονται σε στοιχεία από χονδρεμπόρους και λιανοπωλητές που είναι διστακτικοί.

«Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε επώνυμα προϊόντα από άλλη χώρα, ο παραγωγός θα κόψει την προσφορά. Και για μερικές μεγάλες μάρκες πρέπει να υπάρχει απόθεμα», είπε ένα στέλεχος λιανικής, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, στους Financial Τimes.

Έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι TSC εφαρμόζονται σε 1 στα 25 προϊόντα, με τιμές κατά μέσο όρο 10% υψηλότερες από ό,τι στις φθηνότερες αγορές.

Μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 16 κράτη μέλη το 2020 διαπίστωσε ότι τα TSC κοστίζουν στους καταναλωτές 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Micky Adriaansens, υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, δήλωσε: «Η άρση των εμπορικών φραγμών θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για την ενιαία αγορά. Αυτό βοηθά στο να διατηρούνται δίκαιες οι τιμές λιανικής, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους υψηλών τιμών καταναλωτή».

«Τα οκτώ κράτη μέλη προτείνουν έναν συγκεκριμένο τρόπο για την απαγόρευση των TSC από την ΕΕ, τροποποιώντας υπάρχοντες ή με νέους κοινούς κανόνες», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν χρειάζονται νέοι κανόνες, η Vestager είπε: «Είναι παράνομο να εμποδίζουμε τους εμπόρους να αγοράζουν σε ένα κράτος μέλος και να πωλούν σε ένα άλλο».

«Ελπίζουμε ότι αυτή η υπόθεση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά… έχουμε περισσότερες υποθέσεις στα σκαριά», πρόσθεσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε ότι η βελτίωση της ενιαίας αγοράς και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων θα ήταν προτεραιότητα της δεύτερης θητείας της, εάν επανεκλεγεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Ο Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, τόνισε το ζήτημα των περιορισμών στις αγορές στην πρόσφατη έκθεσή του για το μέλλον της ενιαίας αγοράς.

Υπενθυμίζεται πως ξεχωριστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Έλληνας πρωθυπουργός που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της φον ντερ Λάιεν, έστειλε επιστολή στην ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν και τής ζήτησε να αναλάβει δράση για αυτές τις πρακτικές των πολυεθνικών. 

Στην επιστολή που είδαν οι Financial Times έγραψε ότι η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη υποφέρουν από «τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές» για επώνυμα βασικά καταναλωτικά αγαθά σε σύγκριση με ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ. Είπε ότι είναι κρίσιμο το μπλοκ να δείξει στους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές ότι θα μπορούσε «να παρέμβει αποφασιστικά, γρήγορα και αποτελεσματικά προκειμένου να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα».

Ζήτησε επίσης την απαγόρευση των εταιρειών να πωλούν το ίδιο προϊόν με διαφορετική επωνυμία σε διαφορετικά κράτη μέλη.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης: Η ώρα και το κανάλι του αγώνα για το Final Four της Euroleague
Προανακριτική για τα Τέμπη μετά τη δικογραφία προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Chevron Right