Οικονομία

Φόβοι για Silicon-ντόμινο, «ματώνουν» οι αγορές – Τραπεζικό sell off στην Ευρώπη

Πέφτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank. Απώλειες και για το ΧΑ. 

Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να κατευνάσουν την ανησυχία για νέο ξέσπασμα παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, μετά το «κανόνι» της Silicon Valley Bank, οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν μαζικό sell off το πρωί της Δευτέρας. Έπειτα από ένα κρίσιμο Σαββατοκύριακο, τα μέτρα που έλαβε αμερικανική και βρετανική κυβέρνηση δεν φαίνονται να πείθουν τους επενδυτές και τα χρηματιστήρια άνοιξαν με απώλειες. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι τράπεζες καταγράφουν πτώση κοντά στο 5%, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχονται ισχυρές πιέσεις. 

Πιο αναλυτικά, οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν να σημειώνουν απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,6% στις 10:12 ώρα Ελλάδας, έχοντας κλείσει την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον εβδομάδων. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν η αυστριακή BAWAG, που βυθίζεται κατά 9% και η γερμανική Commerzbank με απώλειες 8,4%. Η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί κατά 8,3%.

Νωρίτερα, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραφε πτώση 2,4% στις 15.047 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 πτώση 2% στις 7.586 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραφε απώλειες 3%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο -4,3% στις 26.128 μονάδες και ο ΙBEX 35 στη Μαδρίτη -3,5% στις 8.956 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης Τιμών λιγο πριν τη 1 το μεσημέρι σημείωνε πτώση 2,64% και ο τραπεζικός δείκτης απώλειες άνω του 4%. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank, της Εθνικής και της Πειραιώς κοντά στο 5%.

Τι συνέβη με την πτώχευση της Silicon Valley Bank 

Σύμφωνα με τον Guardian, η SVB καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας είχε μεγάλη «ζήτηση» στον τεχνολογικό τομέα. Και παρά το αρχικό σοκ το 2020, ακολούθησε γρήγορα μια «χρυσή» περίοδος για νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρίες τεχνολογίας, αφού οι καταναλωτές ξόδεψαν μεγάλα ποσά σε gadgets και ψηφιακές υπηρεσίες. Ορισμένες εταιρίες χρησιμοποίησαν την SVB για να κρατήσουν τα μετρητά που διέθεταν για μισθοδοσίες και άλλα επιχειρηματικά έξοδα, οδηγώντας έτσι σε εισροή καταθέσεων. Και όπως κάνουν οι τράπεζες, έτσι και η SVB επένδυσε ένα μεγάλο μέρος αυτών των καταθέσεων. 

Η αντίστροφη μέτρηση της πτώχευσης ξεκίνησε όταν επένδυσε σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα με μεγάλο φάσμα ωρίμανσης -δηλαδή μακροχρόνια- συμπεριλαμβανομένων και ενυπόθηκων ομολόγων. Όμως τα ομόλογα έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Δηλαδή, όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων πέφτουν. Και όταν η Federal Reserve Bank άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια γρήγορα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της SVB άρχισε να χάνει σημαντική αξία.

Εάν μπορούσε να κρατήσει αυτά τα μακροχρόνια ομόλογα μέχρι να λήξουν, τότε θα έπαιρνε πίσω το κεφάλαιό της. Όμως, επειδή επιδεινώθηκαν οι οικονομικές συνθήκες τον τελευταίο χρόνο, πολλοί άρχισαν να αντλούν τις μεγάλες καταθέσεις τους.

Αδειάζοντας τα ταμεία, η SVB δεν είχε αρκετά μετρητά, και άρχισε να πουλά τα ομόλογα που κατείχε με μεγάλες απώλειες όμως. Και κάπως έτσι, επενδυτές και πελάτες της άρχισαν να τρομάζουν, οδηγώντας μέσα σε 48 ώρες στα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα.

Τα προβλήματα της SVB πηγάζουν από προηγούμενες επενδυτικές της αποφάσεις, όμως η πτωτική της πορεία ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου, όταν ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου 1,75 δισ. δολαρίων. Ουσιαστικά, είπε στους επενδυτές της ότι έπρεπε να καλύψουν την «τρύπα» που έχει προκληθεί από την πώληση του ζημιογόνου χαρτοφυλακίου ομολόγων.

«Ξαφνικά όλοι ανησύχησαν ότι η τράπεζα είχε έλλειψη κεφαλαίων», εξηγεί στον Guardian ο Fariborz Moshirian, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και διευθυντής του Institute of Global Finance.

Όταν αποκαλύφθηκαν τα βαθιά οικονομικά προβλήματα της τράπεζας, οι πελάτες της άρχισαν να αποσύρουν χρήματα μαζικά.

Σε αντίθεση με μια τράπεζα λιανικής που εξυπηρετεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι πελάτες της SVB είχαν πολύ μεγαλύτερους λογαριασμούς. Άρα το λεγόμενο «bank run» που μάθαμε από το 2008 ήταν πολύ γρήγορο και άμεσο.

Δύο ημέρες αφότου ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει κεφάλαια, η εταιρεία των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέρρευσε, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στις ΗΠΑ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Silicon Valley Bank: Στην HSBC η βρετανική μονάδα

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι η HSBC συμφώνησε να εξαγοράσει την SVB UK, βρετανική μονάδα της Silicon Valley Bank έναντι του συμβουλικού ποσού της μίας λίρας. Συμφώνησε ωστόσο παράλληλα να προστατεύσει όλες τις καταθέσεις της SVB UK χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων. Το Λονδίνο ήθελε να αποτρέψει ισχυρούς κραδασμούς στον τεχνολογικό τομέα- του οποίου η συγκεκριμένη τράπεζα ήταν πιστωτής- και μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν σε διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, αλλά και υποψήφιους μνηστήρες.

«Σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας διευκόλυναν μια ιδιωτική πώληση της Silicon Valley Bank UK στην HSBC. Οι καταθέσεις θα προστατευτούν, χωρίς υποστήριξη από τους φορολογούμενους. Είπα χθες ότι θα φροντίσουμε τον τεχνολογικό μας τομέα και εργαστήκαμε επειγόντως για να ανταποκριθούμε σε αυτή την υπόσχεση», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. Η SVB UK ήταν ένα από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των τεχνολογικών startups στη Βρετανία. Υπήρχαν έντονοι φόβοι πως εάν οι καταθέσεις αυτών των startups δεσμευτούν, όχι μόνο δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, αλλά κάποιες θα οδηγηθούν και σε κατάρρευση.

Κατέρρευσε και η Signature Bank 

Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank. Διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Κλείνει η κρυπτοτράπεζα Silvergate

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων βίωσε μία πρόσφατη κρίση μετά την κατάρρευση την περασμένη εβδομάδα της Silvergate Capital, ενός σημαντικού δανειστή της βιομηχανίας crytpo. Η Silvergate δήλωσε την Τετάρτη ότι τερματίζει τις δραστηριότητές της και ρευστοποιεί την τράπεζά της, ενώ στη συνέχεια ήρθε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank την Παρασκευή.

Τόσο η Silvergate όσο και η SVB τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία έχασαν την αξία τους εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, τα crypto καταγράφουν ανοδικό ράλι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 65χρονη μετά από βίαια χτυπήματα στο κεφάλι από τον σύζυγό της
Νίκος Παππάς: Γενναιότητα
Chevron Right