Οικονομία

Airbnb: Η μεγάλη ανατροπή και η μείωση των μισθωμάτων

Αλλάζουν τα δεδομένα για το Airbnb, καθώς σε φάση διάχυσης σε περισσότερες περιοχές της Αττικής έχει περάσει ο τύπος της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb.

Αλλάζουν τα δεδομένα για το Airbnb, καθώς σε φάση διάχυσης σε περισσότερες περιοχές της Αττικής έχει περάσει ο τύπος της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb, ο οποίος συνέβαλε τα τελευταία χρόνια στην εστιασμένη σε ορισμένα γεωγραφικά σημεία της χώρας ανάκαμψη της αγοράς του real estate, με αύξηση των αξιών και των μισθωμάτων, ωστόσο -με βάση εκτιμήσεις- αυτό μπορεί να σημαίνει και την αρχή του περιορισμού (ή της στασιμότητας) του φαινομένου Airbnb.

Τα ερωτήματα που συζητούνται μεταξύ των στελεχών της αγοράς είναι μέχρι ποιο σημείο ανάπτυξης μπορεί να φτάσει η βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και οι επιπτώσεις που έχει στις μακροπρόθεσμες μισθώσεις. Θεωρείται προφανές ότι το Airbnb έχει συμβάλει στην αύξηση των ενοικίων σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως είναι η απουσία δυνατότητας δανειοδότησης για την αγορά κατοικίας, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι πολίτες να αναζητούν ακίνητο προς μίσθωση.

Όπως σημειώνει στη «Ναυτεμπορική» ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, «ενώ μέσα στην οικονομική κρίση ο όρος κτηματαγορά έτεινε προς εξαφάνιση, το φαινόμενο “βραχυχρόνια μίσθωση” σε τρία με τέσσερα χρόνια άλλαξε τα δεδομένα. Αποτέλεσε ένα οικονομικό φαινόμενο, που έδωσε πνοή αρχικά στους ιδιοκτήτες των κλειστών ακινήτων, στη συνέχεια και στην οικοδομική δραστηριότητα, προσελκύοντας εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτές».

Οι περιοχές στις οποίες παρατηρείται υπερσυγκέντρωση βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Αθήνα είναι το Κουκάκι, η Καλλιθέα, ο Νέος Κόσμος, το εμπορικό τρίγωνο, το Μετς, το Θησείο και το Κολωνάκι.

Πλέον, η βραχυχρόνια μίσθωση αναπτύσσεται με γρηγορότερο ρυθμό απ’ ό,τι αρχικά και στις περιοχές πλατεία Βάθης, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, πλατεία Αττικής, Κεραμεικός, Κυψέλη, Ιλίσια, Γουδή, Γκύζη, Εξάρχεια και Ψυρρή, όπου -σύμφωνα με τα στοιχεία της E-Real Estates- καταγράφονται περίπου 2.900 ακίνητα προς μίσθωση μέσω των πλατφορμών. Αν ο χρόνος πάει πίσω, στην αρχή της δεκαετίας, το 2010, τα σπίτια που διατίθεντο μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην Αττική ήταν μόλις 54, με τον συνολικό αριθμό να μην ξεπερνά τα 132 ακίνητα στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, «είναι πολύ πιθανό σύντομα ένας μεγάλος αριθμός κατοικιών που είναι εγγεγραμμένος σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων να διατεθεί προς μακροχρόνια μίσθωση. Ήδη για αρκετούς ιδιοκτήτες το εισόδημα έχει μειωθεί σε σχέση με αυτό πριν από ένα ή ενάμισι έτος, ενώ η ενασχόλησή τους με το ακίνητο παραμένει η ίδια.

Υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων πλησίον της Ακρόπολης που αποφάσισαν να σταματήσουν τη βραχυχρόνια μίσθωση και να προβούν σε μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου τους. Κι αυτό γιατί η προσφορά διαθέσιμων ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης συνεχώς μεγαλώνει και εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές, στερώντας το πλεονέκτημα της καλής περιοχής και του καλού ημερήσιου μισθώματος. Θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας το προφίλ των τουριστών που επιλέγουν τη βραχυχρόνια μίσθωση (συνήθως έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό) και το γεγονός ότι μέσα σε έναν χρόνο έχουμε νέες περιοχές στον χάρτη της βραχυχρόνιας μίσθωσης με ημερήσιες τιμές προσαρμοσμένες ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ποιους ηθοποιούς θα δούμε στο «Καφέ της Χαράς» νούμερο 2
Κτηματολόγιο Αθηνών: Η τελευταία ευκαιρία για δηλώσεις
Chevron Right