Κοινωνικό μέρισμα για το 2021 ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή για τους συνταξιούχους και τους υγειονομικούς.
Συγκεκριμένα το κοινωνικό μέρισμα του 2021 θα είναι 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και μισός μισθός για τους υγειονομικούς. Επίσης, 250 ευρώ θα πάρουν στο τέλος του χρόνου και 173.000 πολίτες με αναπηρία.
Πλέον αναμένεται να φανεί το όριο για τους χαμηλοσυνταξιούχους που θα πάρουν 250 ευρώ, μία φορά. Το ποσό θα αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Ο πρωθυπουργός, ειδικά για τους συνταξιούχους είπε ότι θα δουν το πρόσθετο βοήθημα στην επόμενη σύνταξή τους.
Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς, πρόκειται για 100.000 άτομα που θα πάρουν μισό μισθό στο τέλος του έτους.
Τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαριστεί τι ακριβώς γίνεται με τα ποσά, τη φορολογία τους, καθώς και τις κρατήσεις.
Εκτός – ακόμη και από αυτά τα 250 ευρώ – μένουν όσοι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό και οι άνεργοι.
Αναλυτικά, στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ θα δοθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου. Το βοήθημα αναμένεται να λάβουν περίπου 100.000 υγειονομικοί, με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.
Στους συνταξιούχους θα χορηγηθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης των 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη είναι:
Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.
Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου και αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 205 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα άτομα με αναπηρία, θα δοθεί ενίσχυση ύψους 250 ευρώ, για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη.
Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, περίπου 173.000 άτομα. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου και το μέτρο κοστολογείεται στα 43,5 εκατ. ευρώ.
Τι έγραφε νωρίτερα το iEidiseis.gr
Το παράθυρο αυτό για κοινωνικό μέρισμα 2021 ανοίγει η μεγαλύτερη της αρχικά αναμενόμενης αύξηση του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή.
Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Παππούς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, ο εθνικός πλούτος φέτος και του χρόνου, υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι μεγάλο μέρος της ζημιάς που προκάλεσε η πανδημία. Αυτές οι επιδόσεις «ψαλιδίζουν» μάλιστα, το έλλειμμα και δημιουργούν ένα «μαξιλάρι» 665 εκατ. ευρώ. Πριν από το τέλος του χρόνου, θα αποφασιστεί αν και πώς μπορούν να ενισχυθούν με έκτακτο επίδομα – κάτι που έστω να μοιάζει με κοινωνικό μέρισμα – τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Στο οικονομικό επιτελείο, παρότι επιμένουν πως οι ταμειακές αντοχές έχουν εξαντληθεί μετά τις αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές και τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας περιορισμένης κλίμακας παρέμβαση.
Στο τραπέζι παραμένει το σενάριο για την καταβολή ενός έκτακτου επιδόματος σε περίπου 1,3 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν έλαβαν αναδρομικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ενός δώρου Χριστουγέννων στο υγειονομικό προσωπικό το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.
Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, «χριστουγεννιάτικο μποναμά» θα λάβουν φέτος πάνω από 270.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλό εισόδημα τον Δεκέμβριο.
Συγκεκριμένα, στις 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν το έκτακτο επίδομα-δώρο και στις 30-31 Δεκεμβρίου το κανονικό επίδομα. Οσοι θα λάβουν την ενίσχυση δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα, καθώς θα δουν «αυτόματα» στον λογαριασμό τους το αυξημένο ποσό του επιδόματος.
Το σενάριο για κοινωνικό μέρισμα απομακρύνουν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε σήμερα πως με την τρέχουμε εικόνα των δημόσιων οικονομικών δεν μπορούν παρά να ληφθούν μόνο τα αναγκαία μέτρα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Θόδωρος Σκυλακάκης επανέλαβε πως για την ενεργειακή κρίση έχουν ληφθεί μέτρα για το 2021 και το 2022, προσθέτοντας χαρακτηριστικά «θα δούμε αν θα χρειαστεί κάτι ακόμη. Αν απαιτηθεί, θα αφορά το ίδιο μείγμα μέτρων».
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, απέκλεισε εν πολλοίς πρόσθετα βοηθήματα τις προσεχείς εβδομάδες στους υγειονομικούς ή σε συνταξιούχους, καθώς όπως επισήμανε με έλλειμμα κοντά στο 10% «δεν μπορεί παρά να γίνουν μόνο τα απαραίτητα, μόνο κινήσεις ανάγκης μπορούμε να κάνουμε, μόνο μέτρα ανάγκης μπορούμε να πάρουμε».
Πρόσθεσε, παράλληλα, πως υπάρχουν μια σειρά μέτρων για το 2022, όπως η άρση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για τα οποία «στόχος μας είναι να μπορούν να επεκταθούν από το 2023, αλλά πρέπει να βρεθεί και ο δημοσιονομικός χώρος, κάτι που είναι συνάρτηση της ανάπτυξης».