Οικονομία

Τα κέρδη της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ

Ανοίγει ο δρόμος για την εποπληρωμή του ακριβού μέρους του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, μετά και το χθεσινό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τον ESM.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα της ελληνικής πλευράς προς τον ESM συζητήθηκε στις επαφές που είχε το οικονομικό επιτελείο στην Ουάσινγκτον με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μάλιστα ζητήθηκε και η συνδρομή του ΔΝΤ ούτως ώστε να μην υπάρξοπυν αντιδράσεις από κράτη-μέλη πέριξ της γερμανικής σφαίρας επιρροής.

Το συγκεκριμένο αίτημα θα εξεταστεί αρχικά σε επίπεδο ESM και αν υπάρξει η πρώτη αυτή έγκριση θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια κρατών-μελών που προβλέπουν αυτή τη διαδικασία.

Πιθανότατα η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο Euroworking group που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Μαΐου. Θα πρέπει να ακολουθήσει η πολιτική επικύρωση από τα κοινοβούλια, η τελική έγκριση από τον ESM και ακολούθως το επίσημο αίτημα προς το Ταμείο.

Από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε προ ημερών σε αίτημα αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ, αξίας 3,7 δισ. ευρώ.

H Αθήνα θέλει να προχωρήσει στη συμβολική προεξόφληση των δύο πρώτων ετών του δανείου το οποίο λήγει το 2024, προκειμένου σε πρώτη φάση να ελαφρύνει τις υποχρεώσεις την τρέχουσα διετία ακόμα περισσότερο. Στόχος είναι η εξόφληση των υποχρεώσεων του 2019 – 2020 που αφορά δόσεις αποπληρωμής συνολικά 3,7 δισ. (1,5 δισ. ευρώ που λήγουν εφέτος και 2,2 δισ. ευρώ που λήγουν το 2020). Πρόκειται για τμήμα του δανείου με (πολύ υψηλό) επιτόκιο 5,13%.

Υπολογίζεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από την εν λόγω κίνηση θα είναι της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ σε εύρος διετίας.

Βάσει των κανόνων που υφίστανται, οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό η αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της. Στην προκειμένη, εάν η Ελλάδα αποπλήρωνε τα 3,7 δισεκ. ευρώ (38% των συνολικών οφειλών της προς το ΔΝΤ) χωρίς το «πράσινο φως» του ESM, τότε θα έπρεπε να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον προκάτοχό του, τον EFSF, ποσό ύψους 72,5 δισ. ευρώ (το 38% των 190,8 δισεκ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα). Τώρα η Ελλάδα θα λάβει την εξαίρεση για πληρωμή και στον ESM, κάτι που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός είχε κάνει παλαιότερα και με την Πορτογαλία, αλλά και με την Ιρλανδία.

Έρχεται έξοδος και αναβαθμίσεις

Το παραπάνω αποτελεί προπομπό μιας παρατεταμένης περιόδου θετικών μηνυμάτων για την ελληνική οικονομία, η οποία θα επιτρέψει την υπό ακόμη ευνοϊκότερες συνθήκες νέα προσφυγή στις κεφαλαιαγορές για δανεισμό του ελληνικού κράτους και για φοροελαφρύνσεις. Σε αυτό το πλαίσιο και η σημερινή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I σε “Β+”. Η αναβάθμιση ήλθε την παραμονή της δημοσιοποίησης από την Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο τουλάχιστον για 3,9% του ΑΕΠ (χωρίς να αποκλείεται και το 4% του ΑΕΠ).

Εφόσον τελεσφορήσουν οι παραπάνω προσδοκίες, είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει αμέσως μετά το ελληνικό δημόσιο στην έκδοση και νέου ομολόγου, με πρώτη επιλογή την τριετή διάρκεια.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Βενεζουέλα: Μειωμένο ωράριο για τους εργαζόμενους και τους μαθητές
«Τσάκωσαν» ζωγράφο και μουσικό για παιδική πορνογραφία
Chevron Right