«Η Ευρώπη πλησιάζει στα αδιέξοδά της, τα οποία δημιουργήθηκαν από την αδυναμία της να κινηθεί επί δεκαετίες», είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
Ο κ. Mυτιληναίος μίλησε για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με την Κομισιόν, από κοινού με άλλους βιομηχάνους της Ευρώπης. «Δυστυχώς, το αποτέλεσμα ήταν μηδέν, τσάμπα ο κόπος. Η Ευρώπη είναι κολλημένη. Πρέπει να ανακαλυφθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από μηδενική βάση. Ο τρόπος που διοικείται από ασθενείς κυβερνήτες κρατών (οι ισχυροί ηγέτες μάς έχουν τελειώσει) οδηγεί σε μια ασθενή δύναμη, με μικρή επιρροή στον κόσμο. Έχουμε στις Βρυξέλλες ένα τεράστιο γραφειοκρατικό σύστημα», τόνισε.
«Το υπάρχουν μοντέλο της ΕΕ τελειώνει. Πρέπει να δούμε το θέμα από την αρχή», σημείωσε.
Ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι πέρα από όλα τα προβλήματα, «η Ευρώπη έχει το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας, σε αντίθεση με ΗΠΑ και Κίνα. Στην Ευρώπη, που εκπέμπουμε μόλις το 8% των ρύπων παγκοσμίως, πάμε να το κάνουμε 4%, στραγγαλίζοντας την οικονομία. Η Κίνα παράγει πολλαπλάσιους ρύπους».
Η εταιρεία μας παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο εξωτερικό
«Ίσως το μεγαλύτερο έργο που έχουμε αναλάβει στο εξωτερικό είναι το υποθαλάσσιο καλώδιο που ενώνει Σκωτία και Αγγλία», επεσήμανε ο Ευάγγελος Mυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο.
«Η εταιρεία μας παίζει μεγάλο ρόλο στην Ελλάδα, αλλά παίζει μεγαλύτερο στο εξωτερικό», τόνισε ο επιχειρηματίας.
Σχολιάζοντας τα αποτέλεσμα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο Ευάγγελος Mυτιληναίος σημείωσε ότι ασχολείται πολύ με τη γεωπολιτική, γιατί η εταιρεία αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο. «Και από χόμπι και από ανάγκη ασχολούμαι», δήλωσε.
Όπως είπε, «η επίσκεψη είναι επιτυχημένη, δεν το αμφισβήτησε κανείς πλην κάποιων εθνικιστών. Η Τουρκία εξελίσσεται σε μεγάλη δύναμη και ο Ερντογάν παραμένει για δεκαετίες κυρίαρχος. Με εξαίρεση κάποια επεισόδια, η γειτονία παραμένει σχετικώς καλή, όσο καλή μπορεί να είναι η γειτονία Ελλάδας-Τουρκίας».
Αναφερόμενος στην ευρύτερη πολιτική και την εικόνα για το 2024, έδωσε έμφαση στις εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και τις ευρωεκλογές, καθώς και στα δύο ανοικτά πολεμικά μέτωπα.
«Όσο η κατάσταση στη Γάζα δεν σταματά, όσο τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός δεν υιοθετούνται, η κατάσταση θα γίνεται πιο δύσκολη. Όχι από την πλευρά των κυβερνήσεων αλλά σε ό,τι αφορά την κατάσταση στους δρόμους».
Αναφορικά με τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι «η προεδρία Τραμπ είχε πολλές ιδιαιτερότητες. Άλλαξε τον πλανήτη σε πολλά πράγματα. Ο Τραμπ είχε αρχίσει να προετοιμάζει την έξοδο των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και ίσως τον ΟΗΕ. Αν υλοποιηθούν αυτά σε μια δεύτερη θητεία Τραμπ, όλοι καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί, ειδικά στην Ευρώπη που είχε συνηθίσει να περνά με «τσάμπα» ασφάλεια από τις ΗΠΑ και φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία. Κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς και τα δύο».
Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος ρωτήθηκε και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Δήλωσε ότι «όσοι υποτίμησαν τον Κ. Μητσοτάκη το 2016 το έχουν μετανιώσει. Απέδειξε ότι μπορούσε και ήταν πιο έτοιμος απ’ ό,τι πολλοί νόμιζαν. Έχουμε ίσως τον καλύτερο ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας στην Ελλάδα, γι’ αυτό πάμε καλύτερα από άλλες χώρες».
Όσον αφορά την κεντροαριστερά, δήλωσε ότι θλίβεται που δεν υπάρχει μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, γιατί είναι θεμέλιο για τη Δημοκρατία.
Τι είπε για την ενέργεια
Σε σχέση με τα νέα δεδομένα στην ηλεκτρική ενέργεια το 2024, οπότε δεν θα υπάρξουν επιδοτήσεις για τους καταναλωτές, δήλωσε ότι «η ιστορία με τα χρωματιστά τιμολόγια έχει μπερδέψει. Αδικούμε τον κ. Σκυλακάκη. Έχει γνώση οικονομικών, αλλά θα πρέπει να μπει πιο βαθιά στα ενεργειακά.
Τα χρωματιστά τιμολόγια είναι απλή διαδικασία, πήραν χρώμα για να γίνουν πιο εύκολα για τον πολίτη. Το πράσινο είναι αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί πιο ασφαλές για τον πολίτη. Η τιμή θα αλλάζει κάθε μήνα».
«Τα ενεργειακά σχέδια θα βοηθούν την ανάκαμψη της χώρας», επεσήμανε, ενώ για τις κατασκευές τόνισε ότι «απασχολούν πολύ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Έχουν δοθεί έργα 15 δισ. ευρώ αλλά στην πλειονότητά τους είναι κολλημένα. Έτσι περιμένει την επανεκκίνηση για να διαχυθούν τα οφέλη στην οικονομία. Υπάρχουν προβλήματα, θέλει μεγάλη προσοχή και προσπάθεια για να εκκινήσουν οι μεγάλες κατασκευές».
Υπογράμμισε ακόμα ότι «λείπουν χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ η ρευστότητα των εταιρειών είναι μεγάλο θέμα, αφού και το κράτος καθυστερεί τις πληρωμές. Με τόσα έργα που έχουν βγει, τα όρια των εταιρειών έχουν εξαντληθεί από τις εγγυητικές κ.λπ.».
Σε σχέση με τον ΒΟΑΚ, στον οποίο συμμετέχει η Mytilineos, ο επιχειρηματίας δήλωσε ότι «είναι ένα μεγάλο και δύσκολο έργο. Περιμένουμε να ανοίξουν οι προσφορές και να προχωρήσει το έργο».
«Δεν είμαι αισιόδοξος για την Ευρώπη, είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα», κατέληξε ο Ευάγγελος Mυτιληναίος. «Είναι ενδιαφέρον ότι οι προοπτικές της Ν. Ευρώπης είναι καλύτερες από τη Βόρεια. Ο λόγος είναι ότι ο Βορράς στηρίχθηκε πολύ στην ενεργοβόρα βιομηχανία. Σε αυτό το σκηνικό η Ελλάδα, που πέτυχε και τη ρύθμιση του χρέους μέχρι το 2032, βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη κατάσταση. Αν έχουμε πολιτική σταθερότητα, η κατάσταση θα είναι καλή».