Στην σκληρή καθημερινότητα… σκοντάφτει η κυβερνητική προπαγάνδα για την οικονομική ευημερία και την (εισαγόμενη) ακρίβεια.
Σε σημείο που τα ίδια τα κρατικά στελέχη να πέφτουν σε αντιφάσεις και να… αποκαλύπτονται.
α/ Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και η μείωση του ΦΠΑ (αλά Ισπανία) δεν θα περάσει στον καταναλωτή.
Ωστόσο, ένα άριστα καταρτισμένος τεχνοκράτης υφυπουργός, ο καθηγητής Οικονομικών Πάνος Τσακλόγλου αποκάλυψε (στην ΕΡΤ) ότι για την ακρίβεια φταίνε οι έμμεσοι φόροι…
Αναφορικά με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 10% σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, ενώ οι Γαλλία και Γερμανία είναι πιο φθηνές, ο υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανέφερε, όπως μας πληροφορεί σχετικό Δελτίο Τύπου του ίδιου του υπουργείου Εργασίας: «Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στα τρόφιμα …η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερο ανταγωνισμό, κυρίως στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας ενώ, αν απομονωθεί η επίδραση των έμμεσων φόρων στις τελικές τιμές, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι οι τιμές στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαφορετικές από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Μας λέει λοιπόν ο καθηγητής και υφυπουργός ότι επειδή έχουμε υψηλότερο ΦΠΑ στην Ελλάδα (έστω σε ορισμένα αγαθά), γι’ αυτό τα προϊόντα αυτά είναι ακριβότερα.
β/ Ακολούθως έρχεται ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και διαπιστώνει ότι «σε 40 χρόνια θα ευημερούμε γιατί θα έχουμε δαμάσει το χρέος» (ΕΔΩ). Και μας καλεί ουσιαστικά σε μια (ακόμη) «Μεταπολίτευση» δακρύων και (οικονομικού) αίματος για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες της… μεθεπόμενης γενιάς.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Διοικητής της Τράπεζας επιλέγει μόνο το χρέος, από τα προβλήματα της χώρας, ενώ παραπέφτουν άλλα, ενδεχομένως πιο απαιτητικά ζητήματα:
- το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε άλμα 23% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 (κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε από 7,4 σε 9,1 δισ. ευρώ). Και όσο παραμένει το έλλειμμα θα αναγκαζόμαστε να δανειζόμαστε (σαν δημόσιο και ιδιώτες) προκειμένου να αναπληρώσουμε το διαφυγόν εισόδημα).
- το γεγονός ότι η αντιμετώπιση του χρέους στηρίζεται σε ματωμένα πλεονάσματα τα οποία καταβάλουν οι καταναλωτές μέσω των έμμεσων και εδικών φόρων (ειδικός φόρος μάλιστα ακόμη και στον καφέ που προμηθευόμαστε στο σουπερ μάρκετ). Κάτι που εξανεμίζει το διαθέσιμο εισόδημα.
- την ίδια στιγμή που όχι μόνο δεν είναι ισομερώς κατανεμημένα τα βάρη, αλλά τα ολιγοπώλια (κατά Τσακλόγλου και Στουρνάρα) εμφανίζονται άπληστα…
- το Δημογραφικό που οδηγεί σε αργή αλλά σταθερή πληθυσμιακή συρρίκνωση τον Ελληνισμό (μετά τη γεωγραφική συρρίκνωση με την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου στις αρχές της Μεταπολίτευσης).
- το κοινωνικό έλλειμμα (νοσοκομεία, επάρκεια μισθών και συντάξεων, ενοίκια, υποδομές).
γ/ Μάλιστα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας παραπέμπει σε με 40ετία υψηλών πλεονασμάτων (σ.σ. άνω του 2% επί του ΑΕΠ).
Χωρίς να αναλύσει ότι κάτι τέτοιο σημαίνει:
- Μόνιμη φοροεπιδρομή.
- Τα πλεονάσματα (θα) βγαίνουν από τους έμμεσους φόρους (στην κατανάλωση) και τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, άρα θα καταδικαστεί η πατρίδα με μόνιμη ακρίβεια και καθήλωση εισοδημάτων.
δ/ Ο συνδυασμός «έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών» και «αποπληρωμή του χρέους», το οποίο βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο εξωτερικά, σημαίνει μεταφορά τεράστιων κονδυλίων κάθε χρόνο στην αλλοδαπή.
Κοντολογίς, θα μειώνονται τα διαθέσιμα, στο εσωτερικό, κονδύλια για υποδομές, κατανάλωση κ.λπ.
Την ίδια στιγμή που και οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι εκλογικά στήριξαν τον κ.Μητσοτάκη, πιθανότατα αντιδρώντας στην υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ (Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, προκαταβολή φόρου κ.α.), αντιμετωπίζονται τώρα με μέτρα οριζόντιας φοροεπιδρομής (ενιαίος φόρος σε όλους αναλόγως των ετών λειτουργίας και ανεξαρτήτως τζίρου κ.λπ.).
Κατά συνέπεια, το κυρίαρχο αφήγημα περιλαμβάνει μια (οικονομική) Μεταπολίτευση χωρίς Προοπτική και με λιγότερους και πιο φτωχούς κατοίκους…