Την ώρα που συνεχίζεται το πάρτι αισχροκέρδειας καθώς το βρεφικό γάλα πωλείται έως 213% ακριβότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η κυβέρνηση τρέχει – κατόπιν εορτής σε μία ακόμα περίπτωση – να λάβει μέτρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σε μείωση της τιμής του βρεφικού γάλακτος, η οποία θα φτάνει ακόμα και 20%, ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός, επιδιώκεται σε συμφωνία με τις εταιρείες, μείωση τιμών της τάξεως του 20%. Παρά τη διαπιστωμένη αισχροκέρδεια – που βγάζει μάτι – αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως δεν προκρίνεται η λύση του πλαφόν.
«Μελετούμε μέτρα για να σταθεροποιηθούν ή και να μειωθούν οι τιμές» δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, οποίος εκτός από την παρέμβαση στο βρεφικό γάλα εξετάζει παρεμβάσεις και στις τιμές σε απορρυπαντικά, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες και βρεφικές πάνες.
Τι ανακοίνωσε ο Σκρέκας
«Έχουμε μία σειρά παρεμβάσεων, που έχουν οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού, αυτό όμως δεν είναι αρκετό», είπε ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως, «ποτέ δεν είπαμε να κοπούν οι προσφορές, είπαμε να μην εκτινάσσονται οι τιμές και μετά γίνονται προσφορές» και υπενθύμισε πως, το υπουργείο επέβαλε μεγάλο πρόστιμο για τις παραπλανητικές εκπτώσεις.
«Μόνο το 2023 έχουμε επιβάλει 13,5 εκατομμύρια πρόστιμα για θέματα κερδοφορίας. Βλέπουμε ότι, μετά την επιβολή τους προσαρμόζονται οι κατάλογοι και μειώνονται οι τιμές», είπε σχετικά και παραδεχόμενος πως «αυτά δεν είναι αρκετά, έχουμε μία σειρά νέων μέτρων που θα ανακοινώσουμε σε λίγο και θα δούμε μια σειρά προϊόντων να μειώνεται».
Αναφερόμενος σε μια σειρά προϊόντων, όπως τα απορρυπαντικά, τα προϊόντα περιποίησης και το βρεφικό γάλα, είπε πως, «φαίνεται πως σε μια σειρά προϊόντων οι τιμές είναι μεγαλύτερες από ό,τι σε άλλες χώρες. Μελετούμε μέτρα για να σταθεροποιηθούν ή να μειωθούν οι τιμές».
«Θα λάβουμε μέτρα που διορθώνουν τις τιμές», διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Μιλώντας για το βρεφικό γάλα, είπε πως, «όταν το 2011 απελευθερώθηκε η πώλησή του από τα φαρμακεία, είδαμε τις τιμές να μειώνονται, αν και παρέμεναν υψηλές. Φαίνεται ότι, εκείνο το άνοιγμα δεν ήταν αρκετό. Οι τέσσερις εταιρείες ερευνώνται, όπως και οι στρεβλώσεις που οδηγούν στην υψηλή τιμή του βρεφικού γάλακτος. Θα συγκρουστούμε και θα πάμε μέχρι τέλους την έρευνα για τη μείωση του βρεφικού γάλακτος».