Οικονομία

Αναδρομικά συντάξεις: Πότε, ποιοι και πόσα θα πάρουν

Όλες τις δυνατότητες επιστροφής αναδροµικών σε δόσεις στους συνταξιούχους από τις περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγµατικές το 2015 επεξεργάζεται το οικονοµικό επιτελείο.

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου άνοιξε το «παράθυρο», δείχνοντας τους εννέα µε δέκα µήνες που µεσολαβούν ανάµεσα στην απόφαση-βόµβα του ΣτΕ, τον Ιούνιο του 2015, και την ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Το σχέδιο επιστροφής αναδροµικών εστιάζει στο ολιγόµηνο «κενό» ανάµεσα στο καλοκαίρι του 2015 (απόφαση ΣτΕ) και τον Μάιο του 2016. Παρά το περιορισµένο χρονικό εύρος, το δηµοσιονοµικό αποτύπωµα για αυτούς τους εννέα µε δέκα µήνες είναι πολύ σηµαντικό και αγγίζει συνολικά τα 4 δισ. για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αυτή είναι και η µεγαλύτερη «σπαζοκεφαλιά».

Οι περικοπές αγγίζουν 1,2 εκατ. συνταξιούχους, ενώ η κατάργηση των δώρων που είχαν διαµορφωθεί σε σταθερό ποσό 800 ευρώ ετησίως αφορά τους πάντες, δηλαδή 2,5 εκατοµµύρια. Ενδεικτικό είναι πως πάνω από 1,6 εκατοµµύρια ηλεκτρονικές αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην ψηφιακή πλατφόρµα του ΕΦΚΑ, ενώ υπολογίζεται πως και σε αγωγές -οµαδικές ή µεµονωµένες- πρέπει να έχουν προχωρήσει πάνω από 1,5 εκατ. συνταξιούχοι.

Στο µεταξύ, έχει ήδη ασκηθεί, σύµφωνα µε πληροφορίες, η πρώτη αίτηση αναίρεσης στο ΣτΕ από τον ΕΦΚΑ για πρόσφατη απόφαση ∆ιοικητικού Εφετείου Αθηνών, που δέχεται απόφαση του Πρωτοδικείου και καταλογίζει σε συνταξιούχο δικαστή αναδροµικά για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2015 έως τις 30 Ιουνίου 2017. Η απόφαση ενοποιεί τον χρόνο πριν και µετά την ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Αν και το επιδικαζόµενο από το Εφετείο ποσό είναι κάτω από 40.000 ευρώ -όριο για την άσκηση αίτησης αναίρεσης στο ΣτΕ- δικαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως υπάρχει νοµική βάση προσφυγής επειδή τίθεται θέµα συνταγµατικότητας διατάξεων του νόµου 4387 του 2016. Το σκεπτικό είναι πως εφόσον δεν έχει ακόµη κριθεί από την Ολοµέλεια η συνταγµατικότητα του νόµου 4387, δεν µπορεί να ενοποιείται ο χρόνος πριν και µετά τον Μάιο του 2016.

Τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Ποσά που κυµαίνονται από 660 έως 7.000 ευρώ διεκδικούν οι συνταξιούχοι για τα αναδροµικά του 10µήνου που µεσολαβεί ανάµεσα στην απόφαση-βόµβα του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Σηµειώνεται πως το ΕΤΕΑΕΠ έχει ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονική υπηρεσία µε ενηµερωτικά σηµειώµατα για την ανάλυση της αναπροσαρµογής της επικουρικής σύνταξης που έγινε το καλοκαίρι του 2016 καθώς και συγκεντρωτικούς πίνακες µε όλες τις µνηµονιακές κρατήσεις (συνταγµατικές και αντισυνταγµατικές). Το «Εθνος της Κυριακής» ετοίµασε έναν πλήρη οδηγό µε πίνακες και παραδείγµατα για τα ποσά που διεκδικούν όλες οι κατηγορίες συνταξιούχων, προσεγγίζοντας τις διεκδικήσεις σε µηνιαία βάση. Οι διεκδικήσεις κινούνται σε δύο ταχύτητες. Τη διαχωριστική γραµµή θέτει το συνταξιοδοτικό εισόδηµα, όπως αυτό είχε διαµορφωθεί το 2012 πριν από τις περικοπές σε δώρα και συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγµατικές. ∆εδοµένου ότι οι επίµαχες µειώσεις επιβλήθηκαν οριζόντια σε όλους ανεξάρτητα από το Ταµείο στο οποίο ανήκαν και ανεξάρτητα από το αν προέρχονταν από τον δηµόσιο ή τον ιδιωτικό τοµέα, οι δύο βασικές ταχύτητες είναι:

Συνταξιούχοι µε εισόδηµα από κύριες, επικουρικές και µερίσµατα κάτω από 1.000 ευρώ µεικτά. Εχασαν τελείως τα δώρα, τα οποία είχαν «ψαλιδιστεί» ήδη από το 2010, και µέτρησαν απώλειες στην επικουρική τους σύνταξη.
Συνταξιούχοι µε εισόδηµα από κύριες, επικουρικές και µερίσµατα πάνω από 1.000 ευρώ µεικτά. Εχασαν τελείως τα δώρα, µέτρησαν απώλειες 5%- 20% στο άθροισµα κύριας και επικουρικής, είχαν «έξτρα» µειώσεις στην επικουρική, καθώς και πρόσθετο «ψαλίδι» 12% ειδικά όσοι λάµβαναν µηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κύπρος: Οι τρεις τρόποι δράσης του «Ορέστη»
Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με όπλο αστυνομικού στο νοσοκομείο του Ρίου
Chevron Right