Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρθηκε στη συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι χωρίς τη συγχώνευση, οι τράπεζες θα οδηγούνταν στην κατάρρευση, με πιθανό αποτέλεσμα το κούρεμα καταθέσεων.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην Attica Bank, σημείωσε ότι μετά τα γεγονότα του 2015, η τράπεζα έπρεπε να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές, αφήνοντας ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Επισήμανε, επίσης, ότι την περίοδο εκείνη, η τότε κυβέρνηση επιχειρούσε τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος.
Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας είπε: «Η Τράπεζα της Ελλάδος αποτέλεσε τότε το βασικό ανάχωμα στην προσπάθεια αυτή. Τα γεγονότα γνωστά, δεν θα ήθελα να τα επαναλάβω, γιατί πολλά αφορούν εμένα και την οικογένειά μου».
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά πληρούνται όλοι οι απαραίτητοι όροι για την υλοποίηση της συγχώνευσης, σημειώνοντας ότι και οι δύο τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξυγίανσή τους. Ωστόσο, τόνισε ότι αν η συγχώνευση δεν πραγματοποιούνταν, τόσο η Παγκρήτια όσο και η Attica Bank θα οδηγούνταν στην κατάρρευση. Σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα, όπως το κούρεμα καταθέσεων.
Χαρακτηριστικά ο Διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας είπε: «Το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο της Συμφωνίας είναι ελάχιστο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη επιλογή».
Τέλος ο ίδιος ανέφερε πως η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας ως τη βέλτιστη λύση, ενώ χαρακτήρισε «έλλειμμα κατανόησης των αγορών οι απόψεις ότι το κράτος χαρίζει λεφτά στους τραπεζίτες και σε ιδιώτες. Δεν πρέπει να γίνεται επίπεδο πολιτικής εκμετάλλευσης».
Τι προβλέπει η συμφωνία
1. Πραγματοποιείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά περίπου 730 εκατ. ευρώ στην οποία θα συμμετάσχουν το ΤΧΣ, ο e-ΕΦΚΑ, η Thrivest Holdings μαζί με ιδιώτες επενδυτές. Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό η Attica Bank θα αποπληρώσει άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο Tier2 ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ, λήξης 2028, το οποίο αν δεν γινόταν η συμφωνία θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιη η αποπληρωμή του.
2. Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα εισφέρουν:
- Το ΤΧΣ ποσό περίπου 475 εκατ. ευρώ,
- Ο e-ΕΦΚΑ περίπου 48 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή η καθαρή χρηματική συνεισφορά του Δημοσίου θα είναι περίπου 423 εκατ. ευρώ (475 εκατ. από το ΤΧΣ συν 48 από τον ΕΦΚΑ μείον 100 εκατ. που είναι η αποπληρωμή του ομολόγου). Επιπλέον το Δημόσιο θα έχει όφελος άλλα 44 εκατ. ευρώ τα οποία δεν θα χρειαστεί να καταβάλει το 2025 στη νέα τράπεζα που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση. Ο λόγος είναι ότι, με βάση τη συμφωνία, το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση, θα παραιτηθεί από το δικαίωμα που έχει σήμερα η Παγκρήτια, να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του αναβαλλόμενου φόρου.
- Το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ. ευρώ.
3. Η Trhivest Holdings με τους ιδιώτες επενδυτές θα εισφέρουν 200 εκατ. ευρώ, καθώς και το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας που συγχωνεύεται από την τράπεζα Αττικής. Συνεπώς στους υπολογισμούς είναι προφανές ότι κανείς πέρα από το χρηματικό ποσό συνεισφοράς, θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι οι επενδυτές συνεισφέρουν ουσιαστικά και με το σύνολο της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια Τράπεζα από άποψη ενεργητικού είναι μια τράπεζα αντίστοιχου μεγέθους με την Αττικής. Συγκεκριμένα το ενεργητικό της Attica Bank (μεγέθη 2023) είναι 3,77 δισ. ευρώ και της Παγκρήτιας 3,45 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις της Παγκρήτιας είναι 2,6 δισ. ευρώ και της Attica Bank 3,15 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων του έτους 2023 ανήλθαν σε 90,8 εκατ. ευρώ για την Παγκρήτια τράπεζα έναντι 28,6 εκατ. ευρώ για την τράπεζα Αττικής. Επιπλέον σημειώνεται ότι η Παγκρήτια τράπεζα μαζί με τη Thrivest Holding ήδη διακατέχουν το 9,4% της τράπεζας Αττικής.
Οι συστημικές τράπεζες έχουν δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η νέα τράπεζα μετά και την ένταξη στον «Ηρακλή» μειώνει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 60% (που είναι το σταθμισμένο ποσοστό των ΜΕΔ τόσο στην Αττικής όσο και στην Παγκρήτια) σε 3%, ποσοστό αντίστοιχο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 Ratio πάνω από 15%. Με αυτό τον τρόπο το σύνολο των κεφαλαίων (παλαιών και νέων) που έχει διαθέσει το ΤΧΣ αποκτούν θετικό βαθμό απόδοσης (θετικό IRR).
Ο νέος τραπεζικός πόλος θα ανήκει κατά πλειοψηφία στους ιδιώτες με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας για το ΤΧΣ. Τα ακριβή ποσοστά συμμετοχής θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Εκτιμάται ότι το μερίδιο της Trhivest και των άλλων ιδιωτών επενδυτών θα ανέλθει έως 58,5%, του ΤΧΣ θα κυμανθεί από 35 – 37% και του Δημοσίου συνολικά (ΤΧΣ + e-ΕΦΚΑ) από 38,5-40%.
Με άλλα λόγια, δύο τράπεζες με σωρεία κόκκινων δανείων που είναι αποτέλεσμα ατυχών και αμφιλεγόμενων χρηματοδοτήσεων στο παρελθόν και με αβέβαιο μέλλον, όχι μόνο διασώζονται, αλλά με την εισροή κεφαλαίων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μετασχηματίζονται σε ισχυρό πυλώνα του τραπεζικού συστήματος που θα λειτουργεί με πλήρως διαφανή ιδωτικοοικονομικά κριτήρια.
Τα μεγέθη των δύο τραπεζών
Μέτοχοι της Attica Bank σήμερα είναι:
- το ΤΧΣ με ποσοστό 72,5%,
- ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%,
- η Παγκρήτια Τράπεζα με ποσοστό 5,0%,
- η Thrivest Holding με ποσοστό 4,4%,
- το ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 4%
- και λοιποί μέτοχοι και συστημικές τράπεζες με συνολικό ποσοστό 6,5%.
Μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας σήμερα είναι:
- η Thrivest Holding με ποσοστό 43,8%,
- η Alfa Ocean Developments με ποσοστό 4,0%,
- η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 3,6%,
- και λοιποί μέτοχοι με συνολικό ποσοστό 48,7%.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών του οικονομικού έτους 2023:
Η Attica Bank έχει:
- Ενεργητικό: 3,77 δισ. ευρώ.
- Χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις): 2,68 δισ. ευρώ.
- Καταθέσεις: 3,15 δισ. ευρώ.
- Ίδια Κεφάλαια: 446 εκατ. ευρώ.
Η Παγκρήτια τράπεζα έχει:
- Ενεργητικό: 3,45 δισ. ευρώ.
- Χορηγήσεις: (μετά από προβλέψεις): 2,04 δισ. ευρώ.
- Καταθέσεις: 2,6 δισ. ευρώ.
- Ίδια Κεφάλαια: 251 εκατ. ευρώ.