Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχτισε την αξιοπιστία της και τώρα είναι σε θέση να ανακοινώσει σημαντικά μέτρα, ενώ άσκησε κριτική στην Ν.Δ. και στο Κίνημα Αλλαγής, περιγράφοντας παράλληλα τα τέσσερα διλήμματα για την οικονομία και την κοινωνία.
Το πρώτο δίλλημα είναι το πολιτικό σύστημα τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. «Θέλουμε αυτό το πολιτικό σύστημα, να εξελιχθεί να γίνει πιο δημοκρατικό, με μεγαλύτερη διαφάνεια με λιγότερο πελατειακό κράτος» υπογράμμισε, ενώ επισήμανε ότι «πριν από το 2009 το πολιτικό σύστημα ήταν κάπως σικέ».
«Ήταν κλειδωμένο το πολιτικό σύστημα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαμε αυτή την κρίση δεν θα μπορούσαμε να το σπάσουμε . Ήταν το δικό τους σύστημα με τα δικά τους λεφτά, που έπαιρναν από όπου τα έπαιρναν που μπορούσαν να κάνουν αναπαραγωγή ενός φαύλου οικονομικού και κοινωνικού συστήματος και ενός φαύλου πολιτικού συστήματος. Χρειαζόταν μια κρίση για να καταλάβουμε πως λειτουργούσε το σύστημα» είπε.
Σημαντικό για το πολιτικό σύστημα είναι η συνταγματική αλλαγή, συνέχισε ο ΥΠΟΙΚ, δηλώνοντας πως του «έκανε εντύπωση πως οι παλιοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ δεν μπορούσαν να ψηφίσουν μια πολύ μικρή αλλαγή, να δείξουν πως την χώρα μας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση το βουλευτικό αξίωμα των Μητσοτάκηδων των Κεφαλογιάννηδων, των Βαρβιτσιώτηδων και μας κατηγορούν εμάς για νεποτισμό».
Όπως και στην προστασία στην πρώτης κατοικίας έτσι και στη ρύθμιση της εφορίας θα εξαιρεθούν όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 15.000 ευρώ ή περιουσία, κινητή και ακίνητη, την οποία θα μπορούσαν να εκποιήσουν για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση τη εφορίας θα περιλαμβάνονται περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιχειρηματίες που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Από εκεί και πέρα, δε θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά για τους οφειλέτες δίνοντας ακόμα και εάν έχουν τα ίδια χρέη, στη λογική του ότι δε μπορεί δύο φορολογούμενοι να χρωστούν ίδιο ποσό και να τους χορηγηθεί ο ίδιος αριθμός δόσεων, τη στιγμή που ένας εκ των δύο έχει τριπλάσιο εισόδημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:
-Εισοδηματικά όρια ανάλογα με την ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια (12.500 ευρώ για τον άγαμο 8.500 για τη σύζυγο, προσαύξηση για τα παιδιά)
– Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.
– Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.