Οικονομία

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Black Friday στις διεθνείς αγορές – Επιστρέφουν οι φόβοι

Σε πτώση οι διεθνείς αγορές υπό τον φόβο της μετάλαξης της Μποτσουάνα. Υποχωρούν τα κρυπτονομίσματα με πρώτο το Bitcoin, ανησυχία και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Μεγάλες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές προκαλεί η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα καθώς οι επιστήμονες ανησυχούν, τα κράτη σπεύσουν να εφαρμόσουν νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πλέον το φάντασμα του lockdown σκεπάζει την Ευρώπη που πασχίζει να διαχειριστεί την πανδημία με τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες (διασωληνώσεις, θάνατοι) να εκτροχιάζονται. 

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης. Η εγχώρια αγορά ακολουθεί τη μεγάλη υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ “βουτιά” σημειώνουν και τα futures των δεικτών της Wall Street, καθώς τους επενδυτές ανησυχεί η νέα μετάλλαξη της covid-19 που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα της Αφρικής, η οποία δημιουργεί ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 874,15 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,76% .

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 16,45 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,89%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,10%.

Πτώση καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (-4,63%), της Εθνικής (-3,79%), της Πειραιώς (-3,55%) και της Alpha Bank (-3,36%)

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (-4,07%) και των Τραπεζών (-3,65%).

Ανοδικά κινούνται 3 μετοχές, 83 πτωτικά και 4 παραμένουν σταθερές.

Οι τρεις μετοχές οι οποίες σημειώνουν άνοδο είναι οι μετοχές των Μύλων Λούλη (+0,80%) της Τεχνικής Ολυμπιακής (+0,61%) και της Mermeren (+0,44%) , ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Attica Bank (-26,83%) και Logismos (-8,18%).

Παρόμοια εικόνα σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά που πήρε τυην σκυτάλη από την Ασία. 

Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο κατέγραψε πτώση 2,5% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ 2,65%. Αρνητικό το κλίμα και στο Σίντνεϊ με τον S&P/ASX να υποχωρεί 1,73%. Στο -2,43% ο ινδικός BSE Sensex. Πιο συγκρατημένες ήταν οι απώλειες στη Σανγκάη με τον Σύνθετο Δείκτη στο -0,5%. «Η Covid είναι ξανά στο τραπέζι» σχολίασε ο Τακέο Καμάι, επικεφαλής υπηρεσιών της χρηματιστηριακής CLSA στο Τόκιο.

Υποχωρούν τα κρυπτονομίσματα – «Βουτιά» για το Bitcoin

Κατά 20% υποχωρεί το Bitcoin σε σχέση με το υψηλό ιστορικό που πέτυχε μέσα στο μήνα καθώς η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα προκαλεί αναταράξεις στις διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να προσπαθούν να ξεφορτωθούν προϊόντα υψηλού ρίσκου από το χαρτοφυλάκιό τους. 

Σύμφωνα με το Bloomberg μόνο την Παρασκευή το Bitcoin έφτασε στα 54.430,35 δολάρια στην αγορά του Λονδίνου υποχωρώντας κατά 7,5%. Τo Ether το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόσμισμα υποχώρησε κατά 9% ενώ ο δείκτης  Bloomberg Galaxy Crypto έχασε 4%.

Όπως φαίνεται η νέα μετάλλαξη του ιού που ανησυχεί τους ειδικούς και ωθεί στα κράτη σε νέα μέτρα με απαγορεύσεις ταξιδιών έχει προκαλέσει μεγάλες ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, που καταγράφουν την μεγαλύτερη πρώτη από τον Ιούλιο ενώ οι αναδυόμενες αγορές είναι στα όρια της κατάρρευσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Bitcoin βρισκόταν υπό πίεση και πριν την Αφρικανική μετάλλαξη εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιχειρούμενη φορολογική ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις σε υποδομές ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων που πέρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμπεριλήφθηκε διάταξη που προβλέπει πως τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να ειδοποιούν απευθείας τις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ για τις συναλλαγές πελατών τους.

Σταϊκούρας: «Δεν θα κλείσει η χώρα»

Στο μεταξύ όπως δήλωσε στο ΣΚΑΙ 100.3 την Παρασκευή (26/11) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «δεν υπάρχει περίπτωση κλεισίματος της χώρας, ωστόσο, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν υπό προϋποθέσεις σε όποιες κρίσεις υπάρχουν ή προκύψουν».

«Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022 και στο μέτωπο της πανδημίας και στην ενεργειακή κρίση» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας προσθέτοντας πως «ό,τι περίσσευμα υπάρχει διατίθεται στους πολίτες».

Επισήμανε ότι συνολικά τα χρήματα προ την κοινωνία για να βοηθηθεί εξαιτίας της πανδημίας ανέρχονται σε 43,3 δισ. ευρώ από το 2020 μέχρι το 2022, χρήματα που δανείστηκε η χωρά με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Ο κύριος Σταϊκουρας ανέφερε ότι το έλλειμμα για το 2021 θα είναι 7% ή 13 δισ. ευρω. Το συνολικό χρέος της χώρας ανέρχεται στο 200% του ΑΕΠ ή σε 350 δισ. ευρω.

Όπως ανέφερε, ο κ. Σταικουρας εκτίμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το 2022 να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς μέτρα λιτότητας αλλά μέσα από την ανάπτυξη. Σημείωσε ότι από το 2023 θα υπάρχουν στόχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ψευτογιατρός: Καθήλωσε το δικαστήριο μάρτυρας κατηγορίας – Η δράση του «Dr. Kontos»
Μητέρα Μαριαλένας Ρουμελιώτη: Με νευρίασε η συνέντευξη του Γιώργου Λιβάνη
Chevron Right