Οικονομία

Στουρνάρας: Όχι σε εκ των προτέρων δεσμεύσεις για αύξηση επιτοκίων – Είμαστε σε πολύ αβέβαιο κόσμο

Η νομισματική πολιτική πρέπει να προχωρά με προσεκτικά βήματα, τονίζει ο Γ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ εξήγησε ότι η σημερινή απόφαση ήταν αποτέλεσμα δυο παραμέτρων: Αφενός του πληθωρισμού, ο οποίος αν και βαίνει μειούμενος, παραμένει υψηλός και αρκετά πάνω από τον στόχο του 2% και αφετέρου των παρεμβάσεων σε Ελβετία και ΗΠΑ, οι οποίες ελαχιστοποίησαν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», σημείωσε ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να μείνει αναπόσπαστη από τον στόχο της, που είναι η διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα. Τόνισε δε, ότι «είμαστε σε έναν κόσμο πολύ αβέβαιο εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία».

Επίσης, ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα εμφανίστηκαν αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελβετία, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι από τώρα και στο εξής η νομισματική πολιτική πρέπει να προχωρά με προσεκτικά βήματα, χωρίς εκ των προτέρων δεσμεύσεις με αυξήσεις επιτοκίων, αλλά με αποφάσεις που θα λαμβάνονται στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου με βάση τα στοιχεία που τότε θα παρουσιάζονται.

Η κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών σε συνδυασμό με την κρίση της Credit Suisse ώθησε πολλούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι μπορεί οι κεντρικές τράπεζες να κάνουν πίσω στα σχέδια για συνέχιση της νομισματικής πολιτικής αύξησης των επιτοκίων. Κάποιοι, πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ, θεωρούσαν ότι ήταν πιθανόν να μην προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Διαψεύσθηκαν όταν τελικά η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την αύξηση. Πάντως, με δεδομένη τη ρευστότητα της κατάστασης απέφυγε να δώσει το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις. Στην ανακοίνωση τονίζεται η ανησυχία για την κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες διαβεβαιώνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανθεκτικές, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ έχει στη φαρέτρα της αρκετά εργαλεία για να αντιμετωπίσει μια κρίση και να παρέχει στήριξη.

Έτσι, η γενναία σανίδα σωτηρίας που έριξε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας για τη στήριξη της Credit Suisse, η οποία άλλαξε και το κλίμα στα χρηματιστήρια, επέδρασε καταλυτικά στην απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Πηγές κοντά στο Διοικητικό Συμβούλιο υπογράμμισαν ότι η βουτιά στις μετοχές της Credit Suisse και των τραπεζών της ευρωζώνης την Τετάρτη (15/3), ενέτεινε τις ανησυχίες θέτοντας εν αμφιβόλω το καλά καθορισμένο σχέδιό τους για μια ακόμη αύξηση 50 μονάδων βάσης, καθώς οι επενδυτές φοβούνταν μια νέα οικονομική κρίση.

Κάποιοι φέρεται ότι ζήτησαν να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια και να περιμένουν να κατασταλάξουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αντί να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για έκτη φορά και να διακινδυνεύσουν να επιδεινώσουν τα πράγματα.

Η απόφαση της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας να χρηματοδοτήσει την Credit Suisse με δάνειο 50 δισεκατομμυρίων φράγκων βοήθησε στη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και ήταν κρίσιμη για να προχωρήσει η προγραμματισμένη αύξηση των επιτοκίων, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Πάντως, ακόμη και πριν από την κατάρρευση της SVB, οι διαφωνίες μεταξύ των αντίπαλων ομάδων εντός του 26μελούς Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την νομισματική πορεία μετά τον Μάρτιο διατυπώνονταν ανοιχτά. Ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν ζήτησε την περασμένη εβδομάδα τέσσερις ακόμη έντονες αυξήσεις επιτοκίων, ο επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας Ιγνάσιο Βίσκο επέκρινε τους συναδέλφους τους που υποστηρίζουν «παρατεταμένες» αυξήσεις.

Σημειώνεται ότι ο Joerg Angele, οικονομολόγος στην Bantleon στη Ζυρίχη, προειδοποίησε μέσω του Bloomberg, ότι τέτοιες δημόσιες διαφωνίες θέτουν υπό αμφισβήτηση εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ μπορούν να παρουσιάσουν μια «ενιαία εικόνα» του οδικού χάρτη νομισματικής πολιτικής τους: «Ενώ τα γεράκια συνεχίζουν να ζητούν νέες αυξήσεις των επιτοκίων σε σχέση με τον βασικό πληθωρισμό, τα περιστέρια τώρα μιλούν όλο και περισσότερο ανοιχτά και ζητούν μια προσεκτική προσέγγιση», όπως επισήμανε.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΗΠΑ: Η ράτσα που εκθρόνισε τα Λαμπραντόρ από την κορυφή της λίστας με τα δημοφιλέστερα σκυλιά
Σασμός spoiler: Το παρελθόν της Νάντιας εκβιάζει τους Σταματάκηδες
Chevron Right