Μόνο η μείωση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε τρόφιμα και σε εστίαση (μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% από 24%) που θα ισχύσει φέτος, θα έχει συνολικό δημοσιονομικό κόστος περίπου 260 εκατομμύρια. Από φέτος θα ισχύσει επίσης και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%, μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.
Για το 2020 προβλέπονται κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ. Επίσης, προβλεπονται δύο μέτρα που αναμένεται να τονώσουν τις επενδύσεις, αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150% και μείωση των συντελεστών φορολόγησης επιχειρήσων το 2021 στο 25%.
Ακόμη, μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11%, επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους και μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%.
Ακόμη, προβλέπεται μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%, έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών, περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας και επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος,
Μείωση κατά 30% στις τιμές προιόντων
Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και τρόφιμα σημαίνει φθηνότερες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ απορροφούν κάθε μήνα κοντά στο 30% ενός μέσου ελληνικού οικογενειακού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το 1 στα 10 ευρώ που ξοδεύει κατά μέσον όρο τα τελευταία χρόνια ένα ελληνικό νοικοκυριό δαπανάται στον χώρο της εστίασης (και ειδικά σε είδη και υπηρεσίες των καφενείων, των καφετεριών, των ζαχαροπλαστείων, των εστιατορίων, των ψητοπωλείων, των οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης,συμπέριλαμβανομένων και των ξενοδοχείων όπου μέρος των δαπανών αφορούν υπηρεσίες εστίασης).
Επί συνολικής μέσης μηνιαίας δαπάνης ανά νοικοκυριό τα 1.414,09 ευρώ το 2017, τα 148,77 ευρώ ή ποσοστό 10,5% επί του συνόλου αφορούσε τον εν λόγω χώρο. Όσον αφορά τα είδη διατροφής, αυτά αντιστοιχούν σύμφωνα με την δειγματοληπτική Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2017, που διενεργήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ σε δείγμα 6.176 ιδιωτικών νοικοκυριών στο σύνολο της χώρας, στο 20,4%.
Φθηνότερη θέρμανση
Μεγάλης σημασίας είναι και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο στο 6%, καθώς ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τη χώρα μας, το 25,7% των ελληνικών νοικοκυριών δυσκολεύεται να έχει άνετη πρόσβαση στη θέρμανση τους χειμερινούς μήνες. Σημειωτέον δε, ότι η Ελλάδα με βάση αυτά τα στοιχεία βρίσκεται στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ των 28 πίσω μόνο από την πρώτη Βουλγαρία όπου το ένα στα τρία νοικοκυριά αντιμετωπίζει προβλήματα με την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και την Λιθουανία με το ποσοστό των οικογενειών που έχουν αντίστοιχα προβλήματα να ανέρχεται σε 28,9%.
Εισοφρά αλληλεγγύης
Ευνοική ρύθμιση για τα μεσαία στρώματα αποτελεί και η κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου 2020 της εισφοράς αλληλεγγύης ως 20.000 ευρώ και την ριζική μείωση της εισφοράς για τα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ. Είναι ενδεικτικό, ότι για ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται και σε τεκμαρτά εισοδήματα, αλλά και σε κατηγορίες εισοδημάτων που δεν φορολογούνται, το 2018 το συνολικό βάρος ανήλθε στο ποσό των 617 κατ. ευρώ, που κατανεμήθηκε σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επιχειρηματίες και εισοδηματίες.