Οικονομία

Επενδύσεις φωτοβολταϊκών στη Βόρεια Μακεδονία

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Zoran Zaev ανακοίνωσε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook, δεκαεννέα νέες ξένες επενδύσεις, οι οποίες είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε είναι υπό υλοποίηση, είτε βρίσκονται ήδη στη δεύτερη φάση της ανάπτυξής τους.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο στην ηλεκτρονική σελίδα του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι εν λόγω επενδύσεις (η αξία των οποίων δεν προσδιορίζεται) προέρχονται από εννέα (9) χώρες (Αλβανία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ινδία, Ιταλία, Ρωσία και Τουρκία) και συγκεντρώνονται στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας (μηχανικά και ηλεκτρικά ανταλλακτικά), της φαρμακοβιομηχανίας, των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, των φωτοβολταϊκών και των βιομηχανιών πλαστικών και χημικών. Από τις ανακοινωθείσες επενδύσεις, οι περισσότερες προέρχονται από την Τουρκία και τη Γερμανία (πέντε από καθεμία), ενώ έπονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με τρεις (3). Η πλειονότητα των επενδύσεων (17 εκ των 19) υλοποιείται σε Τεχνολογικές και Βιομηχανικές Αναπτυξιακές Ζώνες (ΤΒΑΖ). Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες/ επιχειρηματικούς ομίλους που περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο, είναι ο γερμανικός όμιλος Kostal (ηλεκτρικά και μηχανικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων), η ελβετική Baumer (ηλεκτρονικοί αισθητήρες και άλλος ηλεκτρονικός εξοπλισμός) και ο ρωσικό όμιλος Cranfield (μηχανικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων). Όπως σημειώνει ο κ. Zaev, μέσω των δεκαεννέα νέων επενδύσεων, έχουν ήδη δημιουργηθεί 1.000 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν σε 5.000, το επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, οι τουρκικές επενδύσεις συγκεντρώνονται στις δύο ΤΒΑΖ των Σκοπίων και αφορούν στους τομείς των ανταλλακτικών για την αυτοκινητοβιομηχανία (Cagatay Kablo, Murat Ticaret και Dogan Automotiv), των φωτοβολταϊκών/ ηλεκτρικών συσκευών (Cemdaj Lighting) και της βιομηχανίας πλαστικών (Balkanlar Plastik). Αναμένεται να δημιουργήσουν 730 νέες θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι η αξία των ΑΞΕ στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, σε επίπεδο ροών, κατέγραψε, το 2018, άνοδο της τάξης του 243,6%, καθώς αυξήθηκε από 181,73 εκατ. ευρώ, το 2017, σε 624,5 εκατ. ευρώ (αποτελεί τη μακράν καλύτερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας – προκαταρκτικά στοιχεία εδώ Κεντρικής Τράπεζας). Η Τουρκία κατετάγη στην τρίτη θέση, ως προς τις ροές ΑΞΕ του 2018 (με 36,2 εκατ. ευρώ), μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ενώ σε επίπεδο συσσωρευμένων επενδύσεων βρέθηκε, το 2017, στην 7η θέση με συνολική αξία ΑΞΕ 252,3 εκατ. ευρώ (μερίδιο 5,4% επί του συνόλου). Αντιστοίχως, η Ελλάδα κατετάγη στην 7η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης ΑΞΕ (σε επίπεδο ροών), το 2018, με συνολικό ποσό 26,1 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο συσσωρευμένων επενδύσεων διατηρείται σταθερά (την τελευταία πενταετία) στην τρίτη θέση, με συνολική αξία ΑΞΕ, το 2017, 473,9 εκατ. ευρώ (μερίδιο 10,1% επί του συνόλου).

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δωδεκάχρονη beauty vlogger έκανε δώρο στον εαυτό της μια BMW
Ήπιε κατά λάθος ένα Chateau le Pin Pomerol αξίας 5.100 ευρώ
Chevron Right