Οικονομία

«Κίνημα» εργαζομένων… συνταξιούχων: Τα κριτήρια στο δημόσιο – Ποιοι απαλλάσσονται του ΕΦΚΑ

«Εργασία και σύνταξη», σε αντίθεση με την παλαιότερη επιλογή της οριστικής «εξόδου», επιλέγουν κυρίως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο.

Υπέρ της… ενεργούς γήρανσης με παράλληλη λήψη και της σύνταξης από τον ΕΦΚΑ τάσσονται στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ασφαλισμένοι.

 Η τάση «εργασία και σύνταξη», σε αντίθεση με την παλαιότερη επιλογή της οριστικής «εξόδου» φαίνεται να επιλέγουν κυρίως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. (Σ.σ. Οι αγρότες δεν εγκαταλείπουν ποτέ οριστικά τις ασχολίες τους…) .

 Αντιθέτως, μικρότερο είναι το ποσοστό των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ως συνταξιοδοτούμενοι. Κυρίως αφορά σε εξειδικευμένους τεχνίτες (χειριστές, μαγείρους κ.α.)

Στα εξειδικευμένα γραφεία των εργατολόγων οι ερωτήσεις των ασφαλισμένων πλέον αφορούν περισσότερο στους τρόπους να παραμείνουν εργαζόμενοι, τουλάχιστον μέχρι το 67ο έτος. Και, ταυτόχρονα, να κάνουν χρήση των διατάξεων για συνταξιοδότηση στο 62ο έτος με 40ετία (ή και νωρίτερα για όσους έχουν θεμελιώσει την 3ετία 2010-12).

Η νέα τάση δεν σχετίζεται τόσο με τις ελλείψεις σε (εξειδικευμένο) εργατικό δυναμικό, αλλά με τις ευχέρειες του ασφαλιστικού συστήματος που ισχύουν από 1/1/2024. Την κατάργηση δηλαδή του πέναλτι (-30% επί της σύνταξης) και την αντικατάστασή του με μια επιβάρυνση 10% επί των αποδοχών από τη μισθωτή εργασία ή την προσαύξηση κατά 50% των εισφορών κύριας σύνταξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες (+78 ευρώ το μήνα).

 Αποτέλεσμα, να έχουν υπερτριπλασιαστεί οι (νόμιμοι) εργαζόμενοι συνταξιούχοι που από 30.000 πέρυσι να προσεγγίζουν τους 200.000 το πρώτο εξάμηνο φέτος…

 Κατά συνέπεια, πολλοί ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν πλασματικά έτη και συνταξιοδοτούνται με 40ετία, συνεχίζοντας την απασχόλησή του, ή αναζητούν νέα, μέχρι το 67ο έτος. Τα επιπλέον έτη ασφάλιση επανυπολογίζονται και αναπροσαρμόζουν τελικά τη σύνταξη με την οριστική αποχώρηση από την ενεργό υπηρεσία (π.χ. στο 67ο έτος ή και νωρίτερα).

Στο δημόσιο τομέα συνήθως δεν υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για στελέχωση των κενών θέσεων (όσων συνταξιοδοτούνται), από ανέργους ή υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, αλλά η συνέχιση της εργασίας έχει σχέση με την εργασιακή ασφάλεια και συνδυάζεται με τη διάθεση αποδοχής της εργασίας από τους διοικητές των εν λόγω οργανισμών ή υπηρεσιών.

 Μάλιστα έχει διευθετηθεί και η εκκρεμότητα αναφορικά με τον μισθό όσων συνεχίζουν να εργάζονται ως συνταξιούχοι.

Με σχετική τροπολογία προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους. Και απλώς δεν εξελίσσονται μισθολογικά σε ανώτερο κλιμάκιο έως τη λύση της εργασιακής τους σχέσης.

Παράλληλα διαγράφησαν και δεν αναζητούνται τυχόν υπερβάλλουσες μισθολογικές απολαβές που είχαν καταβληθεί στους ανωτέρω υπαλλήλους εξαιτίας της μη κατάταξής τους στο εισαγωγικό κλιμάκιο, μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους, όπως προβλεπόταν σε παλαιότερη ερμηνεία…

Αναφορικά με τους αγρότες αλλά και τους συνταξιούχους του αστικού τομέα οι οποίοι έχουν αγροτικά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ καθαρά, απαλλάσσονται της υποχρέωσης ασφάλισης στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Οι Χούθι υπόσχονται «στρατιωτική απάντηση» στην «επικίνδυνη κλιμάκωση» που προκάλεσε το Ισραήλ
Σεισμός στην Αττική τα ξημερώματα: Αισθητός σε πολλές περιοχές
Chevron Right