Οικονομία

Νέες εξαγγελίες ετοιμάζουν για τους μικροσυνταξιούχους

Νέες εξαγγελίες ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για τους μικροσυνταξιούχους ακόμα και από Σεπτέμβρη σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται τρόπους για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων, μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια που απομένουν μετά την εφαρμογή των πρόσφατων θετικών μέτρων σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

Σενάρια και εναλλακτικοί τρόποι μόνιμης ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ την περίοδο της κρίσης πέφτουν στο… τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.

Όλα εξαρτώνται από τα δημοσιονομικά περιθώρια και ειδικότερα από το αν και κατά πόσο θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, πέραν του χώρου που έχει ήδη προβλεφθεί και καλυφθεί με το νέο πακέτο θετικών μέτρων μόνιµου χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες νέες παρεμβάσεις, αν κλειδώσουν, δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το φθινόπωρο, όταν θα διαμορφώνεται σταδιακά και ο προϋπολογισμός του 2020.

Αν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τηρούν σιγήν ιχθύος, ανάµεσα σε διάφορα άλλα σενάρια ανακούφισης των συνταξιούχων στο µικροσκόπιο φέρεται να έχει βρεθεί και το ποσό της εθνικής σύνταξης που συνιστά την καθαρή συµµετοχή του κράτους στη συνταξιοδοτική παροχή του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα µε ένα από τα σενάρια που φέρονται να έχουν πέσει στο τραπέζι, το ποσό της εθνικής σύνταξης θα µπορούσε να αυξηθεί για τους χαµηλοσυνταξιούχους.

Σύμφωνα µε το ίδιο σενάριο, το σταθερό ποσό της θα µπορούσε να αυξηθεί για όσους εισπράττουν, για παράδειγµα, κύρια σύνταξη έως περίπου 600 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως για µια σημαντική µερίδα χαµηλοσυνταξιούχων η εθνική σύνταξη θα µπορούσε να υπερβεί αισθητά το φράγµα των 400 ευρώ, αν για παράδειγµα η αύξηση κυµαινόταν κοντά στα 40 ευρώ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Έφηβος έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στο Ηράκλειο
Γεροβασίλη: «Οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν»
Chevron Right