Οικονομία

Συνταξιούχους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες «ξεσκονίζει» η ΑΑΔΕ – Έρχονται τα πρώτα πρόστιμα

Καθ’ οδόν 20.000 «ραβασάκια» για εκκρεμότητες του παρελθόντος από την ΑΑΔΕ.

«Καμπανάκι» από την ΑΑΔΕ στις ελεγκτικές αρχές, για να… ξεσκονίσουν εκκρεμότητες και να μη χαθούν χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ακινήτων, που μετά τις 31/12/2024 περνούν στο «χρονοντούλαπο».

Ο ελεκτικός μηχανισμός, αναμένεται ότι θα στείλει τον Σεπτέμβριο τους πρώτους λογαριασμούς σε 20.000 φορολογούμενους για εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων του 2018.

Οι αρχικοί έλεγχοι επικεντρώνονται σε συνταξιούχους και μισθωτούς με αδήλωτα αναδρομικά ποσά, φορολογούμενους με αποδοχές από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα και ελεύθερους επαγγελματίες.

Προτεραιότητα δίνεται στις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις του 2018, οι οποίες παραγράφονται πρώτες στο τέλος του 2024, εκτός εάν υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία, που βάσει της νομοθεσίας παρατείνουν την παραγραφή στα 10 έτη, ή άλλα δεδομένα, όπως η υποβολή ή μη φορολογικών δηλώσεων που τροποποιούν τους χρόνους παραγραφής.

Και τα δύο δεδομένα αυτά, δηλαδή της παραγραφής και των συμπληρωματικών στοιχείων, βασίζονται σε αποφάσεις του ΣτΕ, με τους φακέλους των υποθέσεων να έχουν διαβιβαστεί σε εφορίες και Ελεγκτικά Κέντρα, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και να φύγουν τα «ραβασάκια» με τον… λογαριασμό.

Η διαδικασία πρέπει να «τρέξει» καθώς (με βάση την απόφαση του ΣτΕ) αναφέρει ότι το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα χάνεται εάν εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη.

Τέλος, ακόμη και μετά την αρχική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η φορολογική αρχή έχει το δικαίωμα να αναθεωρήσει την αξιολόγησή της και να προχωρήσει σε πρόσθετους καταλογισμούς.

Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση όμως ότι τα σχετικά τραπεζικά στοιχεία που έχουν αποκτηθεί μετά την υποβολή της δήλωσης τεκμηριώνουν την έκδοση συμπληρωματικού φύλλου ελέγχου ή πράξης διορθωτικού προσδιορισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καιρός: Με αστάθειες και μελτέμια αλλά χωρίς «μεγάλες» ζέστες η εβδομάδα - Η πρόγνωση Κολυδά
Ρουκέτες σε βάση του Ιράκ που φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα
Chevron Right