Οικονομία

Σούπερ μάρκετ: Αυτή είναι η απόφαση για τα προϊόντα που απαγορεύεται να πουλάνε

Η τελική απόφαση για τα σούπερ μάρκετ και τα προϊόντα που απαγορεύεται να πουλάνε στα φυσικά καταστήματα. Επιτρέπονται online.

Περιορισμούς στην πώληση βιομηχανικών ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης θέτει στα καταστήματα και τα super market κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μετά τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου, για να διασφαλίσει ισορροπία και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B’ 4946/10-11-2020), απαγορεύεται κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στα καταστήματα και τις υπεραγορές τροφίμων (super markets) να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα εξής προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

-Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού (ΚΑΔ 47.41),

-τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (ΚΑΔ 47.42),

-εξοπλισμό ήχου και εικόνας (ΚΑΔ 47.43),

-κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (ΚΑΔ 47.51),

-χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου (ΚΑΔ 47.53),

-ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (ΚΑΔ 47.54),

-έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης – εξαιρούνται ανταλλακτικά (π.χ. λαμπτήρες), σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37) (ΚΑΔ 47.59),

-βιβλία (ΚΑΔ 47.61),

-παιχνίδια (ΚΑΔ 47.65),

-ενδύματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43) (ΚΑΔ 47.71),

-υποδήματα δερμάτινα είδη (ΚΑΔ 47.72).

Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει:

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σεβόμενο τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, για τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργούνται εν μέσω των περιοριστικών μέτρων, από την πώληση από τα σούπερ μάρκετ βιομηχανικών ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης, την ώρα που τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά καταστήματα έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αποφάσισε να απαγορεύσει κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων την πώληση των ειδών αυτών με λιανική πώληση από τα σούπερ μάρκετ προσπαθώντας να εξασφαλίσει ισορροπία και ισονομία στην αγορά.

Στόχος μας όταν τελειώσει όλος αυτός ο εφιάλτης είναι να είμαστε όλοι εδώ με υγιείς επιχειρήσεις και εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας.

Έχει έλθει η ώρα να συνεννοηθούμε πολιτισμένα για να πάμε όλοι μαζί μπροστά».

Ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται ότι υπαναχώρησε σχετικά με την προηγούμενη στάση του, καθώς, πολύ πρόσφατα, απαντώντας στα ανάλογα αιτήματα της αγοράς έλεγε ότι «στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κωδικοί προϊόντων. Θα χρειάζονταν πάνω από 3 εβδομάδες για να διαπιστωθεί και να οριστεί τυχόν απαγορευτικό. Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα, όπως οι τσακωμοί στα μαγαζιά μεταξύ πελατών και υπαλλήλων που θα τους αρνούνταν την πώληση συγκεκριμένων ειδών. Στο τέλος πρέπει να δούμε και τον καταναλωτή», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πάντως ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με φορείς της αγοράς για να τεθούν προτάσεις και να εξεταστεί ενδεχόμενο απαγόρευσης πώλησης κάποιων προϊόντων», αν και όπως είχε τονίσει τέτοια πρακτική είναι πρακτικά πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Μπορείς πλέον να τους εμπιστευτείς;»: Το νέο βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης
Πέθανε ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ
Chevron Right