Οικονομία

Ασφαλιστικό: Μαζική φυγή για… καλύτερη σύνταξη

Αφήνουν τους χαμηλούς μισθούς και σπεύδουν στις συντάξεις

Η μαζική φυγή των εργαζομένων στη σύνταξη που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, έκτος από τις αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία, την αναξιοκρατία στον δημόσιο τομέα, την υγειονομική πίεση, ειδικά σε όσους έρχονται σε επαφή με το κοινό, οφείλεται και στους χαμηλούς μισθούς.

Ειδικά όσοι υπέστησαν σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους μέσα στην οικονομική κρίση (2010-2021), τόσο ονομαστικές ανά μήνα (περικοπές έως 32%), όσο και αναφορικά με τον 13ο και 14ο μισθό (δημόσιο, ευρύτερος δημόσιος τομέας κ.α.) Πόσο μάλιστα στις δημόσιες επιχειρήσεις και τις τράπεζες όπου υπήρχε και το επίδομα ισολογισμού με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης (Ιούνιο κάθε έτους). Και η περικοπή 2 (ή και 3) επιπλέον μισθών συνεπάγεται μια πρόσθετη μείωση άνω του 14,3%.

Ο ρόλος των εθελούσιων…

Αλλά και οι εθελούσιες που ανακοινώνουν τράπεζες και ολοκλήρωσαν τα ΕΛΤΑ επηρεάζουν τον αριθμό συνταξιοδοτήσεων. Ακόμη και όταν δεν είναι σημαντικά τα οικονομικά κίνητρα, είναι ουσιαστικά τα… αντικίνητρα παραμονής στην εργασία. Ειδικά οι Ταμίες της Εθνικής Τράπεζας καταθέτουν μαζικά αιτήσεις «φυγής» καθώς ο κλάδος οδηγείται στην κατάργηση και όσοι παραμείνουν θα χάσουν ένα σημαντικό επίδομα από 200 έως 600 €…

Συντάξιμος μισθός

Οι εν λόγω μειώσεις (καθηλωμένοι μισθοί, περικοπές επιδομάτων κ.α.) επηρεάζουν καθοριστικά τον συντάξιμο μισθό καθώς για τον υπολογισμό της (ανταποδοτικής) σύνταξης αναζητείται ο μέσος μισθός από το 2002 και μέχρι την ημέρα κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης.

Εν προκειμένω, ένας ασφαλισμένος που θα καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης φέτος θα έχει 8 «ενάρετα» χρόνια υψηλότερων υποδοχών (2002-2009) και 12 με μειωμένες αποδοχές (2010-2021). Αν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης σε ένα χρόνο, στα τέλη του 2022, η σχέση «ενάρετων» αμοιβών και μειωμένων θα γίνει ακόμη χειρότερη: 8/13. Και κάθε χρόνο στο εξής θα βαίνει επιδεινούμενη.

Κατά συνέπεια, όσοι καταθέτουν φέτος αίτηση για (πλήρη) σύνταξη πιθανότατα θα βγουν κερδισμένοι καθώς ότι προσαυξάνει (αθροίζει) το μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης (σ.σ. 50% στα 40 χρόνια ασφάλισης μαζί με τα πλασματικά επί του μέσου μισθού από το 2002 μέχρι την ημέρα κατάθεσης της αίτησης), χάνεται από την μικρότερη βάση υπολογισμού (αποδοχές) επί της οποίας εφαρμόζεται το κλάσμα (ανταποδοτική σύνταξη).

Και η προοπτική μιας ουσιαστικής αύξησης στους μισθούς και κατά τα επόμενα χρόνια αδυνατίζει, στο βαθμό που ακόμη και τώρα εν μέσω ακραίας ακρίβειας και υψηλών ανατιμήσεων στην αγορά (ενέργεια, καλάθι της νοικοκυράς κ.λπ.), η κυβέρνηση… ανθίσταται. Και υπεραμύνεται της πολιτικής «σύσφιξης των αποδοχών» ώστε να μειωθεί η ζήτηση καταναλωτικών προϊόντων και να ελεγχθούν οι ανατιμήσεις… Κατά συνέπεια, οι μειωμένες αποδοχές δεν είναι μια παροδική κατάσταση, αλλά προοιωνίζεται ένα μακρύ βίο…

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι…

Ένας ακόμη λόγος μαζικής φυγής των ασφαλισμένων προς τη σύναξη είναι και η δυνατότητα, παράλληλα, συνέχισης της εργασίας με λήψη του 70% της σύνταξης. Με τον εργοδότη να μην μπορεί να σε απολύσει… νόμιμα πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους.

Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι αφενός κατοχυρώσουν καλύτερη σύνταξη λόγω υψηλού συντάξιμου μισθού και αφετέρου λαμβάνουν και προσαύξηση στην εργατική αμοιβή κατά το 70% της σύνταξης. Η παραμονή στην εργασία δεν απαγορεύεται ούτε στον δημόσιο τομέα, καθώς καταργήθηκε η πρόβλεψη για χορήγηση της σύνταξης μετά από την παραίτηση και τη δημοσίευση του σχετικού Φύλου Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ). Απλώς φέτος ως προϋπόθεση (δημόσιος τομέας) τίθεται η συμπλήρωση του 61ου έτους (62ου από τον Μάρτιο του 2022).

Κατά συνέπεια, οι εν λόγω εργαζόμενοι συνταξιούχου μπορούν να διατηρήσουν τις εργασίες τους ή την επιχείρησή τους και ακολούθως, όταν στο 67ο έτος συνταξιοδοτηθούν… οριστικά, θα λάβουν προσαύξηση σύνταξης για τα έτη που συνέχισαν να ασφαλίζονται και πλήρωναν εισφορές…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ανδρέας Λοβέρδος: Συνεχίζω με σεμνότητα και ενότητα
Δήμος Βερύκιος: COSCO - «Ο κίτρινος δράκος» εγκλωβισμένος στα «κόκκινα δόντια» του Πειραιά…
Chevron Right