Στο στόχαστρο μπαίνουν ειδικότερα, όσοι ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb, καθώς αποκαλύπτεται ότι αρκετοί εξ αυτών δεν τα δηλώσουν στην εφορία ή δεν δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων που εισπράττουν.
Η νομοθεσία προβλέπει ήδη ότι μικτά συνεργεία ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του υπουργείου Τουρισμού και της Οικονομικής Αστυνομίας θα πραγματοποιούν ελέγχους για τον εντοπισμό ιδιοκτητών που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους, χωρίς να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από ίδιες ή τρίτες πηγές, με κάθε πρόσφορο μέσο, ή και με μικτά συνεργεία ελέγχου.
Ως παραβάσεις θεωρούνται οι παρακάτω:
α. Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
β. Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
γ. Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
Δηλαδή, όσοι εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους μέσω των πλατφορμών διαμοιρασμού, μια τάση που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, υποχρεούνται αφενός να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ, στην ειδική εφαρμογή, αφετέρου να δηλώνουν το πραγματικό μίσθωμα που εισπράττουν.
Οι έλεγχοι είναι εκτεταμένοι, καθώς ειδική υπηρεσία της ΑΑΔΕ τσεκάρει τις πλατφόρμες και διασταυρώνει στοιχεία ακινήτων τα οποία εμφανίζονται «κλειστά», ώστε να αποκαλύψει όσους ενώ δηλώνουν τα ακίνητά τους ότι δεν χρησιμοποιούνται εντούτοις τα ενοικιάζουν είτε με την κανονική μέθοδο είτε μέσω πλατφορμών και αποκρύπτουν τα έσοδα.