Με τις γιορτές να πλησιάζουν, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζουμε το μενού για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο φέτος φαίνεται πως θα είναι και πιο ακριβό από ποτέ.
Εν μέσω ενός πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας, το… χριστουγεννιάτικο καλάθι του νοικοκυριού θα περιλαμβάνει 5 εορταστικά προϊόντα για τις επόμενες ημέρες.
Η τιμή των προϊόντων αυτών θα είναι εκείνη στην οποία πωλούνταν στις 5 Οκτωβρίου, όπως ακριβώς γίνεται και με τα υπόλοιπα αγαθά που υπάρχουν στο καλάθι του νοικοκυριού. Αυτό σημαίνει, ότι οι τιμές τους θα είναι κατά 10 – 20% περίπου πιο οικονομικές σε σχέση με τις σημερινές τιμές αντίστοιχων προϊόντων.
Τα 5 εορταστικά προϊόντα που έχει το καλάθι του νοικοκυριού:
- γαλοπούλα
- τσουρέκι
- βασιλόπιτα
- μοσχάρι
- σοκολάτα
Δείτε αναλυτικά το εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Το πιο φθηνό κρέας για το γιορτινό τραπέζι – Οι τιμές
Αν και, παραδοσιακά, στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα τρώμε χοιρινό κρέας, το αμερικανικό έθιμο της γεμιστής γαλοπούλας κατά την εορταστική περίοδο έχει εξίσου την τιμητική του. Φυσικά, τα τελευταία χρόνια οι επιλογές είναι πολλές, περιλαμβάνοντας επίσης το μοσχάρι, το κοτόπουλο, ακόμα και το αρνί.
Ποιες είναι όμως οι τιμές κιλού για το κάθε κρέας και ποια από τις επιλογές είναι η πιο οικονομική;
- Γαλοπούλα: Το νωπό στήθος γαλοπούλας θα το βρείτε στα περισσότερα κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ περίπου στα 8 – 10 ευρώ το κιλό. Για όσους αναζητούν ολόκληρη γαλοπούλα, θα είναι δύσκολο να τη βρείτε νωπή, όμως τα περισσότερα σούπερ μάρκετ πωλούν ολόκληρη κατεψυγμένη γαλοπούλα, στα 7 – 13 ευρώ το κιλό περίπου.
- Χοιρινό: Τα πιο φθηνά κομμάτια του χοιρινού κρέατος (μπούτι, μπριζόλα, πανσέτα, σπάλα κλπ) κυμαίνονται στα 4 – 6,5 ευρώ το κιλό περίπου, ενώ το κότσι είναι η πιο οικονομική επιλογή, την οποία τη βρίσκουμε γύρω στα 3,5 – 5 ευρώ το κιλό. Το ψαρονέφρι είναι αρκετά πιο ακριβό, καθώς το βρίσκουμε στα 10 ευρώ το κιλό, ωστόσο θεωρείται ως πιο εκλεκτό φιλέτο και καταναλώνεται στο σύνολό του, καθώς δεν περιλαμβάνει κόκαλο.
- Κοτόπουλο: Εάν επιλέξετε φιλέτο κοτόπουλου (στήθος ή μπούτι) χωρίς κόκαλο, τότε οι τιμές κιλού κυμαίνονται μεταξύ 6 – 10 ευρώ. Από την άλλη, ένα ολόκληρο κοτόπουλο είναι αρκετά πιο οικονομικό, στα 3 – 5 ευρώ το κιλό, ωστόσο φυσικά τα κόκαλα προσμετρώνται στο συνολικό βάρος που θα πληρώσετε. Εάν προτιμήσετε ολόκληρο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό, τότε οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες, στα 8 – 12 ευρώ το κιλό.
- Μοσχάρι: Τα πιο φθηνά κομμάτια του μοσχαριού (λάπα, στήθος, ελιά, σπάλα) θα τα βρείτε έναντι 10 -12 ευρώ το κιλό. Ακολουθούν επιλογές όπως το χτένι, το φιλέτο, το κιλότο και η μπριζόλα, στα 13 – 18 ευρώ περίπου. Πιο ακριβές επιλογές (Tomahawk, Ribye) κοστίζουν από 30-40 ευρώ και μπορούν να φτάσουν ακόμα και… τριψήφια νούμερα!
- Αμνοερίφια: Στα περισσότερα κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ, η τιμή κιλού για το αρνί ανέρχεται στα 10 – 11 ευρώ το κιλό, ενώ το κατσίκι είναι λίγο πιο τσιμπημένο, στα 11 – 13 ευρώ το κιλό περίπου.
Συνοψίζοντας, μπορεί με μια πρώτη ματιά το ολόκληρο κοτόπουλο να φαίνεται ως η πιο οικονομική επιλογή (εάν το κριτήριό μας είναι η τιμή κιλού), εντούτοις λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα του κρέατος με την οποία θα καταλήξουμε εξαιρώντας τα κόκαλα φαίνεται πως το πιο φθηνό κρέας για το γιορτινό τραπέζι είναι το χοιρινό.