Τα μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρήσεων – με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις ποικίλες ρυθμίσεις οφειλών κλπ – επιδιώκεται τώρα να συνδυασθούν με νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διαμορφώνουν προσφορότερο έδαφος για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εξαλείφοντας γραφειοκρατικά εμπόδια και αντικίνητρα.
Παράλληλα σχεδιάζονται πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μηχανισμών που θα προσφέρουν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις, αξιοποιώντας εθνικούς πόρους και ευρωπαϊκά κονδύλια.
Μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο θα ολοκληρώσει την επεξεργασία σειράς νομοσχεδίων, που θα κατατεθούν τμηματικά στη Βουλή και θα ψηφισθούν πριν από τις ευρωεκλογές, για να τεθούν σε άμεση εφαρμογή.
Πέραν των πολυσυζητημένων διατάξεων για τα κόκκινα δάνεια και τις ρυθμίσεις οφειλών – όπου πρέπει να ξεπερασθούν ενστάσεις και αντιρρήσεις των ευρωπαϊκών Θεσμών – το πακέτο θα περιλαμβάνει νομοσχέδια για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, τη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για συγχωνεύσεις εταιρειών και την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις δημόσιες επενδύσεις.
Τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα πολύμηνης, αθόρυβης δουλειάς στο υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης, υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.