Το τελευταίο σενάριο κάνει λόγο για κοινωνικό μέρισμα που δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα που μοιράστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά να μετατραπεί σε φορολογικές ελαφρύνσεις ή προς στοχευμένους τομείς, όπως η υγεία και για τον αστάθμητο παράγοντα, που δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News», στο Μαξίμου έχουν κατατεθεί δύο εισηγήσεις αναφορικά με την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος.
Η πρώτη προβλέπει την περικοπή μόνο για ένα έτος είτε της εισφοράς αλληλεγγύης είτε του τέλους επιτηδεύματος, ενώ εναλλακτικά εξετάζεται -με μικρότερες πιθανότητες- επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ για χαμηλά εισοδήματα.
Παράλληλα, μέρος του πλεονάσματος θα κατευθυνθεί στη δημιουργία υποδομών στις περιοχές που θα σηκώσουν το βάρος των κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες, ως ένα από τα αντισταθμιστικά οφέλη που σκοπεύει να κατευθύνει η κυβέρνηση προς τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην ενίσχυση των υποδομών του κράτους που έχουν πληγεί λόγω κρίσης όπως είναι τα νοσοκομεία και η πυροπροστασία.
Η δεύτερη εισήγηση -που εξασθενεί τις τελευταίες ημέρες- προβλέπει τη στήριξη των δικαιούχων του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, των χαμηλοσυνταξιούχων που από το 2020 χάνουν το ΕΚΑΣ και των μακροχρόνια ανέργων.
Με δεδομένο ότι μέρος του φετινού υπερπλεονάσματος διατέθηκε την περασμένη άνοιξη για την καταβολή της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης» λειτουργεί μάλλον αποτρεπτικά στην πρόσθετη στήριξη των συνταξιούχων.
Τις τελικές αποφάσεις για το ύψος και την κατανομή του «μερίσματος ανάπτυξης» -όπως το έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός- θα λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού ζυγίσει όλα τα δεδομένα που θα έχει στη διάθεσή του.
Με βάση τα παραπάνω και παρά τα όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τους δικαιούχους και τα ποσά, προκύπτει ότι το τελικό ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι -για τους οποίους δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα νέα κριτήρια- θα είναι εξαιρετικά μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 μοιράστηκαν σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά περίπου 800 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσά που καταβλήθηκαν ξεκινούσαν από τα 200 ευρώ και έφταναν τα 1.200 ευρώ.
Φέτος όμως το ποσό που θα διατεθεί είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι είτε οι δικαιούχοι θα είναι λιγότεροι, είτε τα τελικά ποσά θα είναι εξαιρετικά μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Κοινωνικό μέρισμα: Φέρνει πολιτική σύγκρουση
Η εξίσωση που περιορίζει το κοινωνικό μέρισμα
Η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για μόνιμο κοινωνικό μέρισμα, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο.
Μόλις προχθες, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα σε αδύναμους πολίτες.
Από τα 463 εκατ. ευρώ υπερπλεόνασμα ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως η κυβέρνηση θα κρατήσει ένα «μαξιλάρι» 200 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 200 εκατ. ευρώ είναι θα καλύψουν το κόστος για την εξόφληση των ΥΚΩ. ενώ ήδη έχουν γίνει «ενέσεις» σε νοσοκομεία, συγκοινωνίες κι έχουν πληρωθεί τα κόστη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων. Η εξίσωση αυτή περιορίζει το κοινωνικό μέρισμα , το οποίο όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά επιδοματικής πολιτικής των προηγούμενων ετών.
Ταυτόχρονα, τόνισε πως οι ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες, όταν γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα με τα διαθέσιμα χρήματα στα κρατικά ταμεία. Τέλος, ανέφερε πως το κοινωνικό μέρισμα δεν θα είναι ένα μόνιμο μέτρο.
Ωστόσο, τα δεδομένα του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι ο πήχης κατεβαίνει απότομα, αφού περισσεύει ουσιαστικά το ποσό των 436 εκατ. Ευρώ, το οποίο ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο θα διατεθεί ολόκληρο για το κοινωνικό μέρισμα.
Από τα 463 εκατ. ευρώ υπερπλεόνασμα ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως η κυβέρνηση θα κρατήσει ένα «μαξιλάρι» 200 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 200 εκατ. ευρώ είναι θα καλύψουν το κόστος για την εξόφληση των ΥΚΩ.
Παράλληλα, ήδη έχουν γίνει «ενέσεις» σε νοσοκομεία, συγκοινωνίες κι έχουν πληρωθεί τα κόστη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων.
Η εξίσωση αυτή περιορίζει το κοινωνικό μέρισμα , το οποίο όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά επιδοματικής πολιτικής των προηγούμενων ετών.
Ερωτηθείς χθες στο δελτίο του Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, επιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει στην επιστροφή της υπεραπόδοσης της οικονομίας σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα, χωρίς να ανοίξει όμως και αυτός τα χαρτιά του ούτε για το τελικό ποσό, ούτε για το ποιες θα είναι οι «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αυτοί που σήκωσαν το βάρος της κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής» στους οποίους αναφέρθηκε.
Την ίδια ώρα πάντως στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούν τις εξελίξεις και προετοιμάζονται για πολιτική σύγκρουση, δεδομένης της στάσης που είχε τηρήσει η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην πολιτική επιλογή του μερίσματος από την τότε κυβέρνηση.