Το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες «χαιρετίζοντας» τον «γάμο από προξενιό» της ελβετικής προβληματικής Credit Suisse με την UBS δεν πέτυχε στο 100%.
Τα ασιατικά χρηματιστηριακό ταμπλό έκλεισαν στα κόκκινα, ενώ τα ευρωπαϊκά επανέκαμψαν οριακά μετά από το πτωτικό άνοιγμα.
Ρόλο στο αρνητικό ράλι των ευρωπαϊκών και ασιατικών Χρηματιστηρίων έπαιξε η αιφνιδιαστική διαγραφή των ομολόγων Additional Tier 1 (AT1) της Credit Suisse αξίας 17 δισ. δολαρίων, με χιλιάδες ομολογιούχους, να βλέπουν τις επενδύσεις εκατομμυρίων να μηδενίζονται εν μία νυκτί.
Πώς αντέδρασε η ευρωπαίκή αγορά
Μετά την πτώση που σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματιστηρίων της Ευρώπης στη σκιά της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, το κλίμα άρχιζε να αλλάζει, έπειτα από τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαϊκών αρχών περί της ανθεκτικότητας του τραπεζικού κλάδου.
Ειδικότερη, με κοινή ανακοίνωσή τους το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ ανέφεραν ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας.
«Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση καθιέρωσε, μεταξύ άλλων, τη σειρά σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας πρέπει να υφίστανται τις ζημίες», αναφέρει. «Ειδικότερα, οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτούνταν η απομείωση της Πρόσθετης Βαθμίδας 1. Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της τραπεζικής εποπτείας του SRB και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων». Το πρόσθετο Tier 1 είναι και θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,35%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται 0,4%, o βρετανικός FTSE 100 κατά 0,1%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη 0,3%.
Υπενθυμίζεται πως κατά το άνοιγμά του ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,35% στις 7.236 μονάδες, ο DAX κατέγραψε πτώση 1,56% και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,44% στις 6.826 μονάδες.
Η Deutsche Bank έφτασε να χάνει 10,9% (πλέον -3,9%) και η Commerzbank 8,5% (αυτή την ώρα στο -3%). Οι γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Société Générale σημείωναν νωρίτερα απώλειες περίπου 3% και 4%, αντίστοιχα.
Οι μετοχές της Standard Chartered έχαναν 7,7%, αλλά μαζεύονται στο -4%, ενώ οι Natwest και Barclays υποχωρούν πλέον 3% και 4%, από -7,8% και -7,4%, προηγουμένως αντίστοιχα.
Αρνητικό πρόσιμο στην Ασία
Ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι αγορές της Ασίας σήμερα, καθώς οι όροι της συμφωνίας εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS φάνηκε να προκαλούν τριγμούς στους επενδυτές.
Ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε τη μεγαλύτερη απώλεια σημειώνοντας πτώση άνω του 3%. Ο μεγαλύτερος χαμένος του δείκτη HSI ήταν η HSBC, η οποία διολίσθησε κατά 6,51%, ενώ η Standard Chartered έχασε 3,81%. Ο δείκτης Hang Seng Tech σημείωσε πτώση 3,37%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση 0,2%. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε απώλειες 1,42%, κλείνοντας στις 26.945,67 μονάδες και ο Topix σημείωσε πτώση 1,54% για να κλείσει στις 1.929,3 μονάδες.
Κατέρρευσαν οι μετοχές της Credit Suisse και της UBS
Οι μετοχές της Credit Suisse κατέρρευσαν κατά 63% περίπου, ενώ η UBS κινείται στο -7%. Νωρίτερα έφτασε και το -14%
Αντέχει το Χρηματιστήριο Αθηνών
Το ελληνικό χρηματιστήριο άνοιξε αρχικά με μεγάλες απώλειες στο -2,15% και στις 998 μονάδες, με τις τράπεζες να πέφτουν έως και 4,67%, Ωστόσο, μετά το πρώτο ημίωρο γύρισε σε θετικός έδαφος.
Αναλυτές εκτιμούν ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή είναι πώς θα απαντήσει ο ευρύτερος τραπεζικός τομέας στη διάσωση της Credit Suisse καθώς και στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων την Τετάρτη, όπου οι αγορές είναι μοιρασμένες για το τι θα αποφασιστεί τελικά.
Νέα άνοδος του χρυσού
Πάνω από το ορόσημο των 2.000 δολαρίων εκτινάχθηκε σήμερα η τιμή του χρυσού, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, με τους επενδυτές να επιλέγουν τα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια.