Ένα συνολικό πρόγραμμα διακυβέρνησης για την επόμενη τετραετία (2019-2023) παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαινιάζοντας την προεκλογική περίοδο για τις εκλογές 2019 στις 7 Ιουλίου. Στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πήρε τη σκυτάλη από τους προηγούμενους ομιλητές για να «ξεδιπλώσει» ένα πρόγραμμα «ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο», για πρώτη φορά «χωρίς μνημόνια και αυστηρή επιτροπεία».
Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς
Εδώ, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θυμίζει ότι η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε την ανεργία στο 27%, και την ανεργία των νέων στο 60%. Επιπλέον, 1.000.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν την περίοδο 2010-2014 και ο κατώτατος μισθός είχε περικοπεί κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, με τη θέσπιση του «υποκατώτατου μισθού». Στον ίδιο τομέα, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είχαν ανασταλεί οδηγώντας σε γενικευμένη συρρίκνωση των μισθών, και η αδήλωτη εργασία ήταν στο 20%. Τέλος, το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της εργασίας ήταν εξ ολοκλήρου απορυθμισμένο και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διαλυμένο και υποστελεχωμένο.
Στα κυβερνητικά πεπραγμένα, περιλαμβάνεται η δημιουργία 380.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη του 2018, και ως εκ τούτου η μείωση της ανεργίας κατά 8 μονάδες και της ανεργίας των νέων κατά 13 μονάδες. Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11% και για τους νέους κατά 27%. Επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, επεκτάθηκαν 15 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν πάνω από 215.000 εργαζόμενους, ενώ μειώθηκε η αδήλωτη εργασία στο 9%. Υλοποιούνται προγράμματα εργασίας ύψους 2,4 δισ. ευρώ για 240.000 ανέργους.
Στο υποκεφάλαιο με τίτλο «Τι οφείλουμε να αποτρέψουμε», διαβάζουμε μεταξύ άλλων:
«Τη νομιμοποίηση της 7ήμερης εργασίας. Την υπέρβαση της 8ωρης εργασίας. Την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων. Την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας. Την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα την υπερίσχυση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων (με χαμηλότερους μισθούς και επιδεινωμένους όρους εργασίας). Την πλήρη ανατροπή των νόμων προστασίας των εργαζομένων που θεσπίστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια (προστασία από την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες). Τον κίνδυνο εκ νέου έκρηξης της ανεργίας. Την καθήλωση των μισθών, βάσει του δόγματος ότι η αύξηση των μισθών αποτελεί αντιαναπτυξιακό μέτρο.
Ακολούθως, στην ενότητα «Τι σχεδιάζουμε», το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει:
«Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση.
Δημιουργία 500.000 νέων δουλειών εντός τετραετίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, ώστε στο τέλος της τετραετίας, το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% εντός τετραετίας.
Εφαρμογή κινήτρων για δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας.
Να ενισχύσουμε τα μέτρα κατά της υποδηλωμένης εργασίας, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία.
Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και κατά 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022.
Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων».
Τι ισχύει σήμερα για τον κατώτατο μισθό
Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ τον μήνα πραγματοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου.
Οι αυξήσεις ανέρχονται σε 10,9%, ενώ αγγίζουν το 27% για τους νέους, κάτω των 25 ετών, εργαζομένους.
Συνολικά,περίπου 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αλλά και 280.000 άνεργοι, που είτε λαμβάνουν κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ είτε συμμετέχουν σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα, είδαν σημαντικές αυξήσεις.
Ο νέος κατώτατος μισθός για άγαμους εργαζομένους, χωρίς προϋπηρεσία διαμορφώνεται σε 650 ευρώ μεικτά, που αντιστοιχεί σε 546 ευρώ καθαρά και είναι αυξημένος κατά 63,95 ευρώ σε σχέση με τον κατώτατο μισθό που έχει καθοριστεί από το 2012 στα 586,08 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο του άγαμου, ανειδίκευτου εργάτη, καθορίζεται σε 29,03 ευρώ, από 26,18 ευρώ.
Οι αυξήσεις επηρεάζουν και τους εργαζομένους που λαμβάνουν μεν τον κατώτατο μισθό, προσαυξημένο όμως με το επίδομα γάμου (10%) ή τις λεγόμενες τριετίες προϋπηρεσίας (10% για κάθε τρία χρόνια υπηρεσίας και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω).
Στο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, η προσαύξηση είναι της τάξεως του 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες (συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω). Προσοχή, όμως, τις προσαυξήσεις αυτές δικαιούνται μόνο όσοι είχαν την αντίστοιχη προϋπηρεσία έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Οσοι συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν μετά την ημερομηνία αυτή τις κρίσιμες περιόδους, δεν δικαιούνται επίδομα. Τουλάχιστον έως ότου το ποσοστό ανεργίας διαμορφωθεί κάτω του 10%.
Ο κατώτατος μισθός για έγγαμο εργαζόμενο με 3 τριετίες διαμορφώνεται σε περίπου 910 ευρώ τον μήνα, αυξημένος κατά 83 ευρώ σε σχέση με τα 820,51 ευρώ που λαμβάνει σήμερα. Αυξήσεις θα δουν στις αποδοχές τους και περίπου 200.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση που εισπράττουν μισθό ο οποίος εξαρτάται από τον κατώτατο.