Οικονομία

«Σφυροκόπημα» των ελληνικών ομολόγων στις αγορές – Τέλος στο φτηνό χρήμα

Η αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια που ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, «σφράγισε» το τέλος στο φτηνό χρήμα από τις αγορές

Συνεχίζεται και σήμερα το sell-off στις πιο αδύναμες αγορές ομολόγων της Ευρώπης, μετά τις ανακοινώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επιβεβαίωσε την προαναγγελία για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25% τον Ιούλιο και η λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων APP. Όπως είπε, εφόσον χρειαστεί, από τον Σεπτέμβριο θα αυξηθούν ακόμα 0,25%. 

Έτσι, από τις 21 Ιουλίου, τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξηθούν ως εξής:

  • στο -0,25% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων,
  • στο 0,25% το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης και
  • στο 0,50% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης

Όπως εξήγησε η ίδια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, το ακριβές ποσοστό της δεύτερης αύξησης του επιτοκίου θα εξαρτηθεί από τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων, αυτή για το 2024, ανεβάζει τον πήχη του πληθωρισμού στο 2,1%, πάνω δηλαδή από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Μάλιστα, δεν έκρυψε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται και διαχέονται σε πολλούς τομείς της οικονομίας, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΕΚΤ ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί την «μεγαλύτερη πρόκληση» για το επόμενο διάστημα. Προέβλεψε, τέλος, πως ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη.

Όμως, δεν παρουσιάστηκε χθες κανένα νέο εργαλείο -όπως για παράδειγμα ένα άλλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων-, το οποίο θα ήταν απαραίτητο για να αποτρέψει μια δυσανάλογη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών στα πιο υπερχρεωμένα κράτη. Οι αναλυτές λοιπόν εκτιμούν πως υπάρχει ο κίνδυνος οι υπερχρεωμένες οικονομίες να τεθούν υπό τόση πίεση από το αυξημένο κόστος δανεισμού που θα αναγκάσει την ΕΚΤ να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. 

Οι πιέσεις, πάντως, αναπόφευκτα, ασκούνται και στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είναι στο 4,3% και έχει ξεπεράσει το επίπεδο από τη 18η Μαρτίου του 2020. Το spread αγγίζει τις 290 μονάδες βάσης, κοντά σε υψηλό 26 μηνών.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Το ΑΔΣ δεν ανανεώνει τη θητεία Αδάμη και Μανιάτη στη Eurojust
Οικονόμου: Δεν γίνονται αποδεκτές οι θεωρίες αναθεωρητισμού του Ερντογάν
Chevron Right