Η επίμαχη περίοδος είναι η πλέον «κλειδωμένη» αφού ακολουθεί μετά την απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 και προηγείται της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου, που δεν έχει ακόμα κριθεί από το ΣτΕ.
Μόνο από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012 τα διεκδικούμενα ποσά φτάνουν έως 7.000 ευρώ περίπου για το 10μηνο, χωρίς να προστεθούν τα ποσά από την εισφορά αλληλεγγύης που επίσης έχει κριθεί αντισυνταγματική για το Δημόσιο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα υψηλότερα ποσά αναδρομικών προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δύο συντάξεις, όπως αναφέρει το Έθνος.
Υπενθυμίζεται πως ο νόμος Κατρούγκαλου ενσωματώνει ειδικές ρήτρες στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων, επιχειρώντας να «καλύψει» την περίοδο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς από 1/1/2019 εφαρμόστηκε ο επανυπολογισμός.
Εως την οριστική κρίση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, το 10μηνο Ιούλιος 2015 έως Απρίλιος 2016 εμφανίζεται ως το πλέον πιθανό για επιστροφές αναδρομικών. Για να υπολογίσει κανείς το ποσό για το 10μηνο πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων.
Το ζήτημα των αναδρομικών συνιστά δημοσιονομική βόμβα. Οι περικοπές κύριων και επικουρικών αγγίζουν 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, ενώ η κατάργηση των δώρων που είχαν διαμορφωθεί σε σταθερό ποσό 800 ευρώ ετησίως, αφορά τους πάντες, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια.
Ενδεικτικό είναι πως πάνω από 1,6 εκατομμύρια ηλεκτρονικές αιτήσεις έχουν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ, ενώ υπολογίζεται πως και σε αγωγές έχουν προχωρήσει χιλιάδες συνταξιούχοι.