Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα βρεθεί στο επίκεντρο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα μάθουν το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν από την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής.
ΗΑΑΔΕ θα αναρτήσει στο Taxisnet το σχετικό ειδοποιητήριο, το οποιο θα έχει αναλυτικά τα ποσά που έχει λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας από κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει στο κράτος. Στη συνέχεια οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν τον τρόπο αποπληρωμής του ποσού. Συνολικά θα πρέπει να επιστραφεί ποσό ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έλαβαν μέσω των 7 κύκλων.
Από τα 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν μέσω των Επιστρεπτέων Προκαταβολών οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος περίπου 4 δισ. ευρώ, σε 60 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενόμενης από τον Ιανουάριο του 2022.
Τα φθηνά κρατικά δάνεια που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής κουρεύονται κατά 30% εφόσον είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 15% και κατά 50% στην περίπτωση που ο τζίρος τους μειώθηκε πάνω από 30%. Στους υπόλοιπους τέσσερις κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το 50% των κεφαλαίων που έλαβαν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις ήταν δώρο.
Όσοι έλαβαν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν επιπλέον κούρεμα 15%.
Για να κερδίσουν την επιπλέον έκπτωση στα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν θα πρέπει να έχουν ως το τέλος της χρονιάς μια συγκεκριμένη δυνατότητα: τα χρήματα για εφάπαξ καταβολή του επιστρεπτέου ποσού. Εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος το κούρεμα των κρατικών δανείων που έλαβαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής να φθάσει συνολικά στο 57%.
Για παράδειγμα, μια ατομική επιχείρηση η οποία μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύθηκε από το κράτος με κεφάλαια ύψους 20.000 ευρώ και έχει τη δυνατότητα:
Να επιστρέψει το ποσό των 10.000 ευρώ (το 50% του κρατικού δανείου) σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο μικρότερο του 1%.
Να εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%. Στην περίπτωση αυτή το κρατικό δάνειο των 20.000 ευρώ κουρεύεται κατά 57%