Οικονομία

Σε έκδοση 7ετους ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών

Στην έκδοση 7ετους ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.

 Με σχετική ανακοίνωσή του ΟΔΔΗΧ προς το Χρηματιστήριο δίνεται εντολή στις τράπεζες BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες.

H διαδικασία θα ξεκινήσει «στο κοντινό μέλλον» και εξαρτάται από τις συνθήκες στις αγορές αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή.

Έτοιμος από καιρό για νέα έξοδο στις αγορές είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ολοκληρώνοντας το δανειακό πρόγραμμα του 2019, καθότι έχουν προηγηθεί ήδη δύο εκδόσεις ομολόγων επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνηση

Οι συνθήκες για την έκδοση του επόμενου ομολόγου είναι αυτήν την στιγμή πολύ καλές, αφού οι αγορές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα χαμηλώνοντας μεν τις αποδόσεις τους. Σε αυτήν την πτωτική πορεία έχει συμβάλει τα μέγιστα και η ύπαρξη του «μαξιλαριού» των 37 δισ. Ευρώ, δίνοντας το «σήμα» ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη κεφαλαίων, ούτως ώστε να καλύψει υποχρεώσεις.

Η δημοσιονομική πειθαρχία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν θα αναστρέψει αυτό που με τόσο κόπο κατακτήθηκε μέσα στα μνημόνια, ενώ η σχέση με τους δανειστές δίνει εγγυήσεις και για μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το 2032. Αν όμως οι δανειστές συντηρήσουν την αυστηρή κριτική τότε τα σχέδια μπορούν να αλλάξουν και η τελευταία έκδοσή του χρόνου να μεταφερθεί στο τέλος του 2019 υπό την προϋπόθεση ότι θα πειστούν έως τότε και οι θεσμοί ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της για το 2019

Ο ΟΔΔΗΧ υπολογίζει ότι μπορεί να βγει με νέα έκδοση είτε μέχρι και το τέλος του μήνα είτε αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στις 24 Αυγούστου αναμένεται να υπάρξει νέα θετική αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s.

Μεγαλύτερη έκδοση

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί από την αρχή του χρόνου το 5ετές ομόλογο του περασμένου Φεβρουαρίου και το 10ετές του περασμένου Μαρτίου. Συνολικά έχουν αντληθεί τα 5 δισ. από τα συνολικά 7 δισ. που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα ως ανώτατο όριο δανεισμού από τις αγορές. Η νέα έκδοση θα είναι σχετικά περιορισμένη στα 2 δισ. ευρώ.

Η διάρκεια του νέου ομολόγου θα καθοριστεί από τις διαθέσεις των αγορών αφού στο υπουργείο Οικονομικών ο στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος να καταλήξει σε πιο κλασικούς επενδυτές και όχι κερδοσκοπικά funds . Τούτο παρά το γεγονός ότι το ΥΠΟΙΚ θέλει να επεκτείνει την καμπύλη επιτοκίων πέραν των 10 ετών συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ που διαπραγματεύονται αυτήν την στιγμή στην αγορά. Θεωρητικά πάντως σήμερα η Ελλάδα μπορεί να δοκιμάσει την έκδοση και 15ετών και 20ετών ομολόγων με πολύ χαμηλότερη απόδοση από τις σημερινές αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι αγοραστές δε θα έχουν απώλειες στο μέλλον, όπως συνέβη στην περίπτωση του PSI.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται μια έκδοση μεγάλης χρονικής περιόδου, αν υπάρξει ενδιαφέρον από τους υποψήφιους επενδυτές και το επιτόκιο μπορεί να βρεθεί κάπου κοντά στο 3%. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει εκπονηθεί εδώ και καιρό…Παράλληλα εξελίσσεται και η εξαγορά μέρους του ακριβού χρέους του ΔΝΤ, κάτι το οποίο έχει ήδη προαποφασιστεί.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα νεοφιλελεύθερα βήματα στην Παιδεία και την Έρευνα
Βουτιά 10% για το Bitcoin μετά τα «πυρά» Τραμπ
Chevron Right