Πολλοί είναι όσοι αναρωτιούνται – μετά το νέο πρόγραμμα επιδότησης για φωτοβολταϊκά στέγης – πόσα πάνελ χρειάζεται ένα σπίτι για να καλύψει αυτόνομα τις ανάγκες ηλεκτροδότησης. Όπως δείχνουν έρευνες, 7 στα 10 νοικοκυριά καταναλώνουν ως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Βέβαια, η κατανάλωση αυτή ποικίλει από νοικοκυριό σε νοικοκυριό, καθώς εξαρτάται από τις ηλεκτρικές συσκευές κάθε σπιτιού.
Δηλαδή, διαφορετική κατανάλωση ρεύματος έχει ένα ψυγείο, άλλη είναι για το πλυντήριο, τον φούρνο, την καφετιέρα ή την τηλεόραση. Μάλιστα, χρειάζεται να ξέρετε ότι όλα τα φωτοβολταϊκά δεν είναι ίδια. Στην αγορά υπάρχουν πάνελ που δίνουν 150 watts και υπάρχουν και άλλα που φτάνουν εως 370 watts.
Μπορείτε έτσι, ανάλογα με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του σπιτιού να υπολογίσετε πόσα πάνελ φωτοβολταϊκών χρειάζεστε. Σημειώστε, πάντως, ότι η ονομαστική ενέργεια που δίνουν οι προδιαγραφές των πάνελ, δεν είναι σταθερή. Γιατί; Όλα εξαρτώνται από την ποσότητα του ηλιακού φωτός, την εποχή του χρόνου και τη γεωγραφική θέση του σπιτιού. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την απόδοση.
Το 75% των νοικοκυριών καταναλώνει έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Σύμφωνα στοιχεία έρευνας της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, χρειάζονται 9 με 12 ηλιακά πάνελ που παράγουν από 250 watts, για να καλύψουν το 100% των αναγκών ενός σπιτιού. Σύμφωνα πάντα με στοιχεία από τις ΗΠΑ, ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων, χρειάζεται κάθε χρόνο 4.710 kWh. Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί να παρέχουν την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια 14 πάνελ. Φυσικά, όταν έχει ήλιο…
Πόσο ρεύμα από φωτοβολταϊκά χρειάζεται κάθε συσκευή
Δείτε πόση ενέργεια από φωτοβολταϊκά απαιτείται για τις συσκευές του σπιτιού.
Ενδεικτικά παραδείγματα: Συσκευή – χωρητικότητα πάνελ – χρονική διάρκεια χρήσης – κατανάλωση (ανά έτος).
- Ψυγείο – 150 με 200 W – 365 ημέρες – 201 kWh
- Πλυντήριο πιάτων – 1200 W – 5 ημέρες την εβδομάδα – 288 kWh
- Καφετιέρα – 500 με 1000 W – 10 λεπτά την ημέρα – 42 kWh
- Φούρνος μικροκυμάτων – 1000 με 1500 W – 1,5 ώρα την εβδομάδα – 90 kWh
- Εστία κουζίνας – 70 με 150 W – 40 λεπτά την ημέρα – 25 kWh
- Ηλεκτρικός φούρνος – 2000 με 2600 W – 1,5 ώρα την εβδομάδα – 162 kWh
- Τοστιέρα – 1200 W – 1 ώρα ανά 10ήμερο – 44 kWh
- Πλυντήριο ρούχων (ενεργειακής κλάσης Α+++) – 2500 με 3000 W – 2 ώρες την εβδομάδα – 173 kWh
- Πλυντήριο ρούχων (ενεργειακής κλάσης Β) – 2500 με 3000 W – 4 ώρες την εβδομάδα – 259 kWh
- Σίδερο – 750 με 1100 W – 5 ώρες την εβδομάδα – 260 kWh
- Ηλεκτρική σκούπα – 650 με 800 W – 2 ώρες την εβδομάδα – 70 kWh
- Μπόιλερ – 3000 W – 3 ώρες την εβδομάδα – 432 kWh
- Τηλεόραση LCD TV – 90 με 250 W – 4 ώρες την ημέρα – 241 kWh
- Τηλεόραση LED TV – 20 με 60 W – 4 ώρες την ημέρα – 54 kWh
- Λάμπα μικρής ενέργειας – 12 W – 5 ώρες την ημέρα – 20 kWh
- Λάμπα LED – 7 W – 6 ώρες ανά ημέρα – 84 kWh
- Λάμπα αλογόνου – 300 W – 5 ώρες ανά ημέρα – 503 kWh
- Κονσόλα παιχνιδιών – 20 με 180 W – 387 ώρες το χρόνο – 7,75 με 69.5 kWh
- Air Condition – 1000 W – 5 ώρες την ημέρα – 1825 kWh
Όλες οι πληροφορίες για την επιδότηση φωτοβολταϊκών στέγης
Τον Απρίλιο θα ανοίξει, όπως έγινε γνωστό, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» από νοικοκυριά και αγρότες. Η πλατφόρμα που θα κάνετε την αίτηση είναι το pvstegi.gov.gr (ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ).
Η επιδότηση του φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες, με όριο τις 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες ενώ οι δικαιούχοι του προγράμματος – σύμφωνα με το ΥΠΕΝ – θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3.000 ευρώ ετησίως.
Ο οδηγός αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Αναλυτικά:
Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Οι δικαιούχοι – Οι 4 κατηγορίες
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) και αγρότες (επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος) που έχουν ήδη συνάψει σχετική Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Προϋπόθεση και όρος για την ένταξη του φωτοβολταϊκού συστήματος και του συστήματος αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται) στο Πρόγραμμα είναι η μη ύπαρξη δημόσιας ενίσχυσης από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατανέμεται σε τέσσερις κατηγορίες:
- Αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά: 35 εκατ. ευρώ.
- Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα
- Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000€: 50 εκατ. ευρώ.
- Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ.
Αίτηση υποβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο (νοικοκυριά) ή τον αγρότη που αποτυπώνεται ως αντισυμβαλλόμενος του ΔΕΔΔΗΕ στην Σύμβαση Σύνδεσης, η οποία έχει ήδη συναφθεί με τον ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη του εν λόγω φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης.
Για να υποβάλλει αίτηση ένας ωφελούμενος θα πρέπει να:
- διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του,
- Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων (νοικοκυριά), πλην της Κατηγόριας Α, να έχουν υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ » σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.
- Στη περίπτωση των αγροτών, να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»
- Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.
- Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το ως άνω έτος αναφοράς (2021) κάτοικος εξωτερικού.
- Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτοτελώς δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δεν δύναται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.
- Επιλέξιμοι ωφελούμενοι στην κατηγορία Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά), είναι οι δικαιούχοι κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, κατά την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με το Μητρώο Ευάλωτων Πελατών που τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ.
- Επιλέξιμοι ωφελούμενοι στην κατηγορία Δ (Αγρότες) είναι αποκλειστικά οι επαγγελματίες αγρότες και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος.
Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Τα 3 σημεία – κλειδιά για αίτηση
Κάθε Φυσικό Πρόσωπο (νοικοκυριά) δύναται να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά μία και μόνο κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, μισθωμένη ή παραχωρημένη).
- Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.
Τι φωτοβολταϊκό μπορείτε να τοποθετήσετε
Το Πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία.
Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.
Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.
Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.
Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μια ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ με χρήση των κωδικών TAXISNET.
Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Τα ποσοστά επιδότησης ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία
Δείτε ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: