Οικονομία

ΑμΕΑ: Αδιάβατος «δρόμος» η σύνταξη των γονέων – συζύγων – αδερφών

Γιατί δεν χορηγείται σύνταξη πριν το 62ο έτος-Όλες οι προϋποθέσεις

Θυσία στο «βωμό» της μείωσης των δαπανών του ΕΦΚΑ έγιναν και οι θετικές διακρίσεις για οικογένειες με Άτομα Ειδικών Αναγκών (ΑμΕΑ).

Παρά τις διακηρύξεις της Πολιτείας, με την συνακόλουθη απουσία του κοινωνικού κράτους, ακόμη-ακόμη και των ελάχιστων υποδομών στους δρόμους (άτομα με κινητικά προβλήματα), οι γονείς των αναπήρων τέκνων, συνταξιοδοτούνται πλέον στο 62ο έτος της ηλικίας. Όπως εξάλλου και οι αδερφοί και οι σύζυγοι των ΑμΕΑ.

Την κοινωνικά ευαίσθητη αυτή κατηγορία συμπαρέσυρε το γ’ μνημόνιο (Αύγουστος 2015), κύμα με το οποίο ισοπεδώθηκαν όλες οι διακρίσεις ως προς τα όρια ηλικίας (ιδιαίτερα για τις μητέρες με ανήλικο).

Έτσι, η πρόβλεψη για συνταξιοδότηση με 25ετία στο 55ο έτος για τον (ένα) γονέα παιδιού ΑμΕΑ (εφόσον ο έτερος εργάζεται), επιβαρύνθηκε με ηλικιακά πέναλτι από τις 19/8/2015 και πλέον η συνταξιοδότηση δεν μπορεί να γίνει προ του 62ου έτους.

 Το νέο όριο ηλικίας διαμορφώνεται με βάση τον πίνακα αναλόγως της χρονιάς (από το 2016 έως το 2022) κατά την οποία συμπληρώθηκε η 25ετία.

 Το ίδιο ισχύει και για τους αδερφούς, που έχουν την επιμέλεια, ΑμΕΑ (ποσοστό αναπηρίας ξανά στο 67%), καθώς και για τους συζύγους ατόμων ΑμΕΑ (ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω).

Χωρίς επίδομα…

Από την άλλη, μετά την συνταξιοδότηση ο γονέας δεν δικαιούται επίδομα τέκνου, καίτοι αυτό ίσχυε ενόσω εργαζόταν… Όπως επίδομα τέκνου δεν δίνει ο ΕΦΚΑ σε κανένα γονέα ανήλικου τέκνου!

Κοντολογίς, για την συνταξιοδότηση λόγω προστατευομένου μέλους απαιτούνται οι κάτωθι προϋποθέσεις:

α)  25ετή, τουλάχιστον, ασφάλιση,

β) ο έτερος γονέας να εργάζεται, να έχει τουλάχιστον 8 έτη ασφάλιση αλλά, από την άλλη, να μην έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και

γ) ο αιτών τη σύνταξη να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας.

Προϋποθέσεις

Κατά συνέπεια, όσοι είχαν τις ελάχιστες προϋποθέσεις (7.500 ένσημα και τέκνο, αδερφό ή σύζυγο ανάπηρο όπως αναφέρεται παρακάτω) μέχρι το 2015, έβγαιναν αμέσως στη σύνταξη.

Από τις 19/8/2015 και μετά αθροίζεται πρόσθετος χρόνος στην ηλικία πέραν των 55 ετών (σ.σ. που ορίστηκε σαν βάση τη συγκεκριμένη χρόνια) με αποτέλεσμα όποιος φέτος καταστεί δικαιούχος, να συνταξιοδοτείται στο 62ο έτος.

-Για σύνταξη λόγω αναπηρίας σύζυγοι το ποσοστό αναπηρίας πρέπει να είναι τουλάχιστον ποσοστό 80%.

– Αντίθετα, για τα τέκνα και τους αδερφούς το ποσοστό περιορίζεται στο 67%.

– Οι συντάξεις καταβάλλονται στο ακέραιο και δεν γίνεται περικοπή όπως στις αναπηρικές συντάξεις (του ίδιου του ασφαλισμένου), όπου προβλέπονται περικοπές 25% στην εθνική σύνταξη (378 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης και 413 για 20 έτη), για ποσοστό αναπηρίας 67,01% έως 80% και περικοπή κατά 50% για ποσοστό αναπηρίας από 60,01% έως και 66,9%.

– Για την χορήγηση της σύνταξης το τέκνο ή ο/η αδερφός/ή θα πρέπει είναι άγαμο/ος/η, να μην εργάζεται και να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα.

– Ο έτερος γονέας θα πρέπει να εργάζεται, να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 2.400 ημέρες εργασίας ή 8 έτη πραγματικής ασφάλισης εκ των οποίων 600 ημέρες ή 2 έτη τα τελευταία 4 έτη σε φορείς κύριας ασφάλισης αλλά, από την άλλη, να μην έχει θεμελιώσει δικαίωμα συντάξεις (άρα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί προκειμένου να στηρίξει το παιδί τους).

– Σε περίπτωση λύσης του γάμου μεταξύ των γονέων: το δικαίωμα ασκείται από το γονέα που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου, αναπήρου τέκνου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

– Για σύνταξη λόγω αναπηρίας του/της συζύγου απαιτείται 10ετής έγγαμος βίος.

– Για την άσκηση του δικαιώματος από τον αδελφό/ή πρέπει για τουλάχιστον μία πενταετία πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης να έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης του/της αδελφού/ής με αμετάκλητη δικαστική απόφαση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας ή ο ανάπηρος αδελφός να συνοικεί αποδεδειγμένα με τον αιτούντα τη σύνταξη αδελφό/ή και να τον βαρύνει.

– Επίσης οι δύο αδελφοί να είναι ορφανοί από τους δύο γονείς ή ο εν ζωή γονέας να είναι ανάπηρος με ποσοστό 67% και άνω ή να έχει συμπληρώσει το 75ο έτος της ηλικίας του ή σε περίπτωση που και οι δύο γονείς των αδελφών είναι εν ζωή θα πρέπει και οι δύο είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή να έχουν συμπληρώσει το 75ο έτος της ηλικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιώργος Μελιγγώνης: Αυτονόητη διαπίστωση, αδιανόητη μονταζιέρα
Επιχειρούν να κουκουλώσουν τις ευθύνες τους
Chevron Right