Οικονομία

Έπιασε πάτο το ευρώ; Το ζοφερό σενάριο για το μέλλον της Ευρωζώνης

 Η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ ενέτεινε τους φόβους για βαθιά ύφεση στην Ευρώπη

Δεν έφτανε η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά, η χθεσινή… κατρακύλα του ευρώ θα μπορούσε να φέρει ακόμα πιο βαριές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους πολίτες.

Την ώρα που το ευρώ υποδέχτηκε στις «αγκάλες» του την Κροατία,  μαύρα ήταν τα μαντάτα για το ευρωπαϊκό νόμισμα από τις διεθνείς αγορές. Το ευρώ διολίσθησε, καταγράφοντας ένα αρνητικό ορόσημο στην 20χρονη πορεία του: την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο.

Την επομένη της ισοτιμίας, οι αναλυτές άρχισαν τα σενάρια σχετικά με το πόσο πιο χαμηλά μπορεί να φτάσει το ευρώ, εν μέσω αγωνίας για τις επιπτώσεις που θα είχε στο κόστος ζωής εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, το ευρώ για λίγη ώρα σημείωσε την απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Το ευρώ, άλλωστε έχει χάσει περισσότερο από το 10% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2022, κάνοντας μία γρήγορη διολίσθηση τόσο εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου όσο και της μεγαλύτερης ζήτησης του δολαρίου ως ασφαλές νόμισμα.

Συγκεκριμένα το ευρώ άγγιξε την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, υποχωρώντας στο 0,3% στα 1,0004 δολάρια. Στις 13:28 το ευρώ ανέκαμψε ελαφρώς με την ισοτιμία να φτάνει στο 1,0014 με το δολάριο.

Ωστόσο, το χθεσινό δεν ερμηνεύτηκε από όλους ως κακά νέα. Υπήρξαν και αυτοί, σύμφωνα με το Politico, που υποστήριξαν πως η πτώση ενός νομίσματος φέρνει και πλεονεκτήματα. Π.χ. πως οι εξαγωγές γίνονται φθηνότερες και πιο ελκυστικές, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι να προειδοποιεί πως θα ήταν «λάθος» να μπει θετικό πρόσημο στην πτώση του ευρώ.

Από την άλλη τα αμερικανικά Μέσα, όπως το CNN, σε άρθρο του, ανέφερε πως «είναι καλά νέα για τους Αμερικανούς που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, αλλά θα μπορούσε να έχει άσχημη εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα».

Θα φτάσει ακόμα πιο χαμηλά;

Οι αναλυτές προειδοποιούν πως το χθεσινό νούμερο μπορεί να μην είναι ο πάτος του βαρελιού, με την ΕΕ να βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγαλύτερη ύφεση σε ενδεχόμενο ολικό κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ορόσημο, λοιπόν, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η 21η Ιουλίου για δύο λόγους. Είναι η ημέρα που έχει επαναπρογραμματιστεί το άνοιγμα του αγωγού του Nord Stream 1 και που θα αυξηθούν μετά από μία δεκαετία τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Αναλυτές προβλέπουν, σε ένα ζοφερό σενάριο, πως 1 ευρώ θα μπορούσε να πέσει έως και 90 σεντς του δολαρίου. Αν αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα θα μπορούσε με τη σειρά του να περιορίσει σημαντικά την ικανότητα της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια, κάτι που δεν έχει κάνει ακόμα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αντίθετα, έχει προχωρήσει, υπερχρεώνοντας το δολάριο με μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων. Ταυτόχρονα, το δολάριο επωφελείται από τις ασφαλείς ροές, με τους επενδυτές να στρέφονται στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ως αντιστάθμιση έναντι της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας. 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Προστατευόμενες περιοχές Natura: Αντιδράσεις από 11 οργανώσεις
Φωτιά στον Real FM: Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών τα υπολείμματα του εμπρηστικού μηχανισμού
Chevron Right