Η 21η Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, αλλά φέτος αυτό το ποσό: α/δεν θα είναι ένας ολόκληρος μισθός, β/θα καταβληθεί σε δύο δόσεις (τώρα και τέλος Ιανουαρίου) και γ/καλούνται να τον καταθέσουν ακόμη και κλειστές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έλαβαν καν επιστρεπτέα προκαταβολή. Όπως, επί παραδείγματι, είναι οι επιχειρήσεις εστίασης – διασκέδασης.
Αυτόφωρο και κλειστές επιχειρήσεις
Δεδομένου ότι το Δώρο εκτός από ποινικό αδίκημα (όπως είναι και η μη καταβολή μισθού) διώκεται και με την διαδικασία του Αυτοφώρου (καθώς έχει τελική ημερομηνία καταβολής την 21η Δεκεμβρίου), υπάρχει ο κίνδυνος διώξεων για μη καταβολή του 13ου μισθού επί εργοδοτών που δηλώνουν αδυναμία καταβολής καθώς παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους με εντολή των δημόσιων αρχών και χωρίς να έχουν λάβει καν κρατική ενίσχυση.
Να σημειωθεί ότι για να λάβει μια επιχείρηση «επιστρεπτέα καταβολή 4» θα έπρεπε το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου να έχει μείωση τζίρου κατά 20%. Αυτό όμως δεν συνέβη με τα εστιατόρια, για παραδείγματα, καθώς παρέμειναν ανοικτά και με ικανοποιητικούς τζίρους την επίμαχη περίοδο. Τώρα όμως που είναι η περίοδος καταβολής του Δώρου για εκείνη την (παρελθούσα) εργασία (καλοκαίρι κ.λπ.) οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, χωρίς έσοδα, ενώ δεν έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή. Η δε επόμενη δόση της κρατικής ενίσχυσης (επιστρεπτέα 5), θα καταβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Και σε αυτήν την περίπτωση θα συνυπολογιστεί ο συνολικός τζίρος του τετραμήνου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου (σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του 2019). Αν υπάρχει μείωση τζίρου θα λάβουν οι επιχειρήσεις ενίσχυση, ενώ θα αφαιρεθούν τυχόν ποσά που έλαβαν από την «επιστρεπτέα 4» κ.λπ.
Το 4 τμήματα του Δώρου
Σήμερα ο εργαζόμενος θα λάβει:
1.Το τμήμα του Δώρου που αφορά τις ημέρες εργασίας στον εργοδότη (μέχρι 31/12/20).
2.Την συμμετοχή του κράτους για τις αναστολές εργασίας και το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, αλλά για απασχόληση μέχρι 30/11/20
3.Η υπόλοιπη συμμετοχή του δημοσίου (για τον Δεκέμβριο) θα καταβληθεί τέλος Ιανουαρίου
4. Για όλη την περίοδο αναστολών ή προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία το δημόσιο θα καταβάλει Δώρο με βάσει τα 534 ευρώ (περίπου 67 ευρώ για κάθε μήνα σε αναστολή), ενώ για τις 24 ημέρες της καραντίνας του Νοεμβρίου (7-30/11/20) θα καταβληθεί το ποσό ξανά των 67 ευρώ καίτοι είναι λιγότερες οι ημέρες αναστολής. Και αυτό γιατί η αποζημίωση Νοέμβριου υπολογίζεται με βάσει τα 800 €
Πώς υπολογίζεται το Δώρο
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Τι ποσά υπολογίζονται
Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Γιατί το Δώρο είναι μεγαλύτερο από τον μισθό
Επίσης:
– το επίδομα αδείας: για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666
Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.
– η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας ,εφόσον παρέχεται τακτικά
– η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά
– η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.
-η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως.
– η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
– τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους.
– τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας.
– το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας)
– το επίδομα κατοικίας
Το Δώρο των ωρομίσθιων
Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2020 μέχρι 31-12-2020. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.
β. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2020 έως 31/12/2020.