Οικονομία

Άδωνις Γεωργιάδης: Tο λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει σε ζώνες

Εάν οι επιστήμονες μάς πουν ότι πρέπει να αναστείλουμε την εφαρμογή του click away, θα την αναστείλουμε, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοιχθεί το λιανεμπόριο σε «ζώνες». 

Το λιανεμπόριο είναι πιθανόν να επαναλειτουργήσει κανονικά σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη. 

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως «το λιανικό εμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει σε ζώνες της χώρας, όπου έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, αν κι εφόσον το εγκρίνει η Επιτροπή (σ.σ. των λοιμωξιολόγων). Κάθε εβδομάδα συνεδριάζουμε και κάθε εβδομάδα θα αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας με βάση την πορεία της επιδημίας.

Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί και τώρα, αλλά οι δυο περιφέρειες που εξετάζαμε να ανοίξουν, η Κρήτη και η Πελοπόννησος, δεν ήταν ολόκληρες και αυτό δημιούργησε ανησυχία μεταφοράς. Φέρνω ένα παράδειγμα: Στην Κρήτη, στον χάρτη που μας παρέδωσαν, μπορούσε να ανοίξουν οι νομοί Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, αλλά όχι Ηρακλείου. 

Σκεφτήκαμε ότι αν το κάναμε θα ρισκάραμε: πρώτον την υγεία όλης της νήσου -γιατί μπορεί από το Ηράκλειο να πήγαιναν σε άλλον νομό για να ψωνίσουν κι αυτό δεν μπορούσαμε να το ελέγξουμε και θα υπήρχε ο κίνδυνος διασποράς σε όλη την Κρήτη- και δεύτερον θα υπήρχε μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των εμπόρων».

Παράλληλα, επεσήμανε πως το click away έχει αρχίσει και λειτουργεί και οι τζίροι των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, ενώ προσέθεσε πως «υπάρχουν καταστήματα που έχουν κάνει το 50% του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι». Σημείωσε, ωστόσο, πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, «καθώς, αν δούμε ότι υπάρχει αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας και ανησυχία για τον ιό και μας πουν οι επιστήμονες ότι πρέπει να αναστείλουμε την εφαρμογή του μέτρου, θα την αναστείλουμε». 

Σε ό,τι αφορά στις καθυστερημένες παραδόσεις των εταιρειών κούριερ, είπε πως «πριν ξεκινήσουμε την πρώτη καραντίνα, η αγορά κούριερ διακινούσε 80.000 πακέτα ημερησίως και ξαφνικά εκτοξεύτηκαν στα 150.000. Οι εταιρείες και αποθήκες νοίκιασαν και προσωπικό προσέλαβαν.

Ωστόσο, στη δεύτερη καραντίνα, όλο τον μήνα Νοέμβριο, καθότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αυξηθεί πάρα πολύ, είχαμε μέσο όρο ηλεκτρονικών παραγγελιών 250.000 πακέτα την ημέρα, άρα και 100.000 περισσότερα σε σχέση με την υψηλότερη μέρα της πρώτης καραντίνας».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, μπαίνοντας στον Δεκέμβριο και προχωρώντας προς τις γιορτές, οι παραγγελίες αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο, φτάνοντας μια μέρα ακόμα και τις 800.000 και με έναν μέσο όρο και 500.000 πακέτα την ημέρα, το σύστημα κατέρρευσε.

Καταλήγοντας, επανέλαβε πως στις αρχές του νέου έτους θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα για την επιδότηση δημιουργίας ιστοσελίδων από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 5.000 ευρώ. 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αθηνά Λινού: Ανατροπή με τη μετάδοση στα σχολεία, «λαχείο» τα rapid τεστ
Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του ιδιοκτήτη του Jumbo, Απόστολου Βακάκη
Chevron Right