Οι μετοχές της Deutsche Bank, του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της Γερμανίας, υποχώρησαν απότομα την Παρασκευή (24/03), παρασύροντας τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς οι φόβοι για τις αδυναμίες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος προκαλούν νέους τριγμούς στις αγορές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CBS, οι μετοχές της Deutsche Bank σημείωσαν πτώση 14% στις πρώτες συναλλαγές στο γερμανικό χρηματιστήριο. Η πτώση ακολουθεί την κατακόρυφη αύξηση του κόστους των χρηματοοικονομικών παραγώγων, γνωστών ως συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης, τα οποία ασφαλίζουν τους κατόχους ομολόγων έναντι της αθέτησης των χρεών της τράπεζας.
Shares in Deutsche Bank fell sharply on Friday, dragging down major European banks as fears about weaknesses in the global financial system send fresh shudders through the markets. https://t.co/Xfoibka9rH
— CBS News (@CBSNews) March 24, 2023
Η αύξηση του κόστους για την ασφάλιση του χρέους αποτέλεσε, επίσης, το προοίμιο για την εξαγοράς της ελβετικής Credit Suisse από την ανταγωνίστριά της UBS, η οποία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση. Ο – βιαστικά οργανωμένος – «γάμος» της Κυριακής (19/03) είχε ως στόχο να ανακόψει την αναταραχή στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών και την ανησυχία για τα μακροχρόνια προβλήματα της Credit Suisse, που οδήγησαν τις μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελβετία σε πτώση και τους πελάτες της να αποσύρουν τα χρήματά τους κατά την περασμένη εβδομάδα.
Όπως και η Credit Suisse, έτσι και η Deutsche Bank είναι μια από τις 30 τράπεζες που θεωρούνται παγκοσμίως σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, οπότε υποχρεούται να διατηρεί υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακών, αποθεμάτων επειδή η χρεοκοπία της θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες απώλειες.
Πάντως, οι τριγμοί στην Deutsche Bank έρχονται παρά το γεγονός ότι η τράπεζα διαθέτει κεφαλαιακά αποθέματα που υπερβαίνουν κατά πολύ τις κανονιστικές απαιτήσεις και 10 συνεχόμενα τρίμηνα κερδών. Πέρσι, σημείωσε κέρδη έπειτα από φόρους ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Η Deutsche Bank και το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Επίσης, άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσαν πτώση, με τη γερμανική Commerzbank να υποχωρεί κατά 8,4%, τη γαλλική Société Générale κατά 7,2%, την αυστριακή Raiffaisen κατά 7,5% και τις Credit Suisse και UBS – που συγχωνεύονται – κατά 8,6% και 8% αντίστοιχα.
Τριγμοί στην αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομία
Οι αγορές έχουν ταρακουνηθεί υπό τον φόβο ότι άλλες τράπεζες μπορεί να έχουν απροσδόκητα προβλήματα, όπως η αμερικανική Silicon Valley Bank, η οποία χρεοκόπησε αφού οι πελάτες της απέσυραν τα χρήματά τους και υπέστη ανασφάλιστες ζημιές λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι οι τράπεζες στο ρυθμιστικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – σε αντίθεση με την Credit Suisse – είναι ανθεκτικές και δεν έχουν άμεση έκθεση στη Silicon Valley και ελάχιστη στην Credit Suisse. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι συνεδρίσαν την Παρασκευή (24/03) για να εκτιμήσουν κάθε κίνδυνο πιθανής τραπεζικής κρίσης, υποστήριξαν ότι το τραπεζικό τους σύστημα είναι σε καλή κατάσταση λόγω ευρείας τήρησςη αυστηρότερων απαιτήσεων για τη διατήρηση έτοιμων μετρητών για την κάλυψη των καταθέσεων.
Οι διεθνείς διαπραγματευτές συμφώνησαν σε αυτούς τους κανόνες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, που προκλήθηκε από την πτώχευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers. Οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ είχαν εξαιρέσει τις – μεσαίου βεληνεκούς – τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank, από τις εν λόγω διασφαλίσεις.