Οικονομία

Σχέδιο για «κόκκινα» δάνεια: Οι εγγυήσεις των 20 δισ. ευρώ, το «μαξιλάρι» και οι πλειστηριασμοί

Στα «χέρια» της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες το τελικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει την εγγύηση του Δημοσίου στις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (Asset ProtectionScheme).

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η τελική διαβούλευση προκειμένου να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες, ούτως ώστε το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να δοθεί η έγκριση από την πλευρά των ευρωπαίων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει «κλείσει» το ύψος των εγγυήσεων που θα προσφέρει το Δημόσιο στην σειρά των senior ομολόγων, ωστόσο εξετάζεται το ποσοστό της εγγύησης να είναι τέτοιο ώστε να υποστηριχθεί τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στα 20 δισ. ευρώ. Και αυτό δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη χρήση του “μαξιλαριού” των 34 δισ. ευρώ. Οι δηλώσεις προεκλογικά των βουλευτών της Ν.Δ. Μπάμπη Παπαδημητρίου και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών) περί χρήσης του κεφαλαιακού αποθέματος για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» και η μη διάψευσή τους (προεκλογικά) από τον νυν υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα συνθέτουν ένα πεδίο το οποίο φαίνεται ότι είναι κατασκευασμένο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος.

Κάτω από 50.000 ευρώ τα όρια για πλειστηριασμούς

Από εκεί και πέρα, οι τραπεζίτες έχουν λάβει την έγκριση της κυβέρνησης, ούτως ώστε να… ρίξουν τα όρια της αντικειμενικής αξίας για τη διενέργεια πλειστηριασμών, και μάλιστα στο ποσό κάτω των 50.000 ευρώ, . Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άτυπη συμφωνία κυρίων μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών, με τις πρώτες να «πιέζουν» -ως είθισται- τις δεύτερες ούτως ώστε να κρατούν τα… όρια όσο το δυνατόν πιο ψηλά για κοινωνικούς λόγους. Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται πως η κυβέρνηση της Ν.Δ., σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αφήνει ηθελημένα τον χώρο στις τράπεζες να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς κατοικιών με μικρότερη αξία, σε σχέση με το σήμερα, όπου το άτυπο όριο κινείται πέριξ των 100.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο για μεγαλύτερη μείωση των «κόκκινων δανείων», οι τραπεζίτες φέρεται να ζήτησαν την έγκριση της κυβέρνησης, ούτως ώστε να προχωρήσουν στην παραπάνω κίνηση, με τη δεύτερη να δίνει τη συγκατάθεσή της, καθότι υπάρχουν και τα σχετικά αιτήματα από τους θεσμούς και κυρίως τον εποπτικό «βραχίονα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τον SSM.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Μαγεία» από την αυγουστιάτικη πανσέληνο (Εικόνες)
Οι συναντήσεις Μητσοτάκη με Μέρκελ-Μακρόν και οι φορελαφρύνσεις
Chevron Right