Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι συνέπειες του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές και θα μπορούσαν να «σπρώξουν» την οικονομία στο χείλος της ύφεσης.
Πιο συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεωρεί εκ νέου τις προβλέψεις του Απριλίου σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες φαντάζουν ολοένα και πιο δυσοίωνες, ένεκα του αλματώδους πληθωρισμού, καθώς και της ενεργειακής αλλά και της επισιτιστικής κρίσης που έχουν κλιμακωθεί μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters, οι σημερινές προβλέψεις αναφέρουν πως η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα πέσει στο 3,2% για το 2022, από την πρόβλεψη του Απριλίου που «έβλεπε» ανάπτυξη της τάξεως του 3,6%.
Στην αναθεώρηση αυτή, μάλιστα, επισημαίνεται πως το παγκόσμιο ΑΕΠ στην πραγματικότητα συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω της πτώσης στην κινεζική και τη ρωσική οικονομία.
Όσον αφορά το 2023, το Ταμείο αναθεώρησε τις προβλέψεις του Απριλίου για ανάπτυξη που θα έφτανε το 3,5%, με το ποσοστό αυτό να πέφτει μόλις στο 2,9%, επικαλούμενος τον αντίκτυπο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.
Υπενθυμίζουμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είχε ανακάμψει το 2021 με την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ να αγγίζει το 6,1%, μετά την οικονομική δυσπραγία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού κατά το έτος 2020, οπότε και είχε καταγραφεί συρρίκνωση κατά 3,1%.
«Οι προβλέψεις είναι σημαντικά πιο σκοτεινές σε σχέση με τον Απρίλιο. Ο κόσμος ίσως σύντομα πλησιάζει προς το χείλος μιας παγκόσμιας ύφεσης, μόλις δύο χρόνια μετά την τελευταία», είπε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιέρ-Όλιβερ Γκουρίνχας.
Εμπάρκο στο φυσικό αέριο της Ρωσίας – Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
Το Ταμείο είχε παραδεχθεί πως οι τελευταίες του προβλέψεις ήταν «εξαιρετικά αβέβαιες», ενώ υπόκεινται σε αναθεωρήσεις επί τα χείρω, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επακόλουθης αύξησης στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να «εντείνει τον πληθωρισμό και να φέρει μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», γράφει το σχετικό δημοσίευμα του Reuters.
Στην -διόλου απίθανη- περίπτωση που η Ευρώπη σταματήσει πλήρως να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία για όλο το 2022, η οποία με τη σειρά της θα φέρει περαιτέρω πτώση της τάξης του 30% στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, το ΔΝΤ εκτιμά πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα έπεφτε στο 2,6% το 2022 και στο 2% το 2023. Για το 2024, η ανάπτυξη σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα ήταν μηδενική, υπό αυτές τις προϋποθέσεις.
Σημειώνουμε ότι τα τελευταία 52 χρόνια, η παγκόσμια ανάπτυξη έχει υποχωρήσει κάτω από το 2% πέντε μόνο φορές, συμπεριλαμβανομένης και της ύφεσης του 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Σε νέα ύψη ο πληθωρισμός
Αν και τον Απρίλιο, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα κυμαινόταν στο 5,7%, το νούμερο αυτό αυξήθηκε στο εκρηκτικό 6,6%, ενώ προβλέπεται πως θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που αναμενόταν.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες αγορές, ο πληθωρισμός υπολογίζεται πως θα φτάσει το 9,5% έναντι του 8,7% που είχε εκτιμηθεί τον Απρίλιο.
«Ο τρέχων πληθωρισμός αντιπροσωπεύει σαφή κίνδυνο για την τρέχουσα και μελλοντική μακροοικονομική σταθερότητα. Η επαναφορά του στους στόχους της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα», προειδοποίησε ο Γκουρίνχας.
Η σύσφιξη των οικονομικών πολιτικών θα «τραυματίσει» την επόμενη χρονιά, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και ασκώντας πίεση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εντούτοις, καθυστερώντας αυτή τη διαδικασία «το μόνο που θα πετύχουμε θα είναι να εντείνουμε τη δύσκολη κατάσταση», ανέφερε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Γκουρίχνας, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ακολουθήσουν την πορεία που έχει χαραχθεί, μέχρι ο πληθωρισμός να τιθασευτεί.