Στην επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας με ΒΒΒ (low) προχώρησε η DBRS το βράδυ της Παρασκευής (8/3), διατηρώντας σταθερές προοπτικές.
Ο οίκος ήταν από τους πρώτους που έδωσαν στη χώρα το investment grade στις αρχές Σεπτεμβρίου, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια S&P και Fitch.
Σημειώνεται ότι η μόνη που διατηρεί τη χώρα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα είναι η Moody’s, η οποία και αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της την ερχόμενη Παρασκευή.
H σταθερή τάση αντανακλά την εκτίμηση της DBRS ότι τα ρίσκα για την αξιολόγηση είναι ισορροπημένα. Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις σε συνδυασμό με τα πρωτογενή πλεονάσματα θα βοηθήσουν τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ να παραμείνει σε πτωτική τροχιά.
Μετά την ισχυρή ανάπτυξη 5,6% το 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης μετριάζεται περίπου στο 2% και αναμένεται να μείνει σε αυτά τα επίπεδα την περίοδο 2024-5.
Η αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που αναμένεται να κινηθούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο, από 1,1% το 2023 θα βοηθήσουν το χρέος να υποχωρήσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025, από 160% πέρυσι. Επιπλέον, η υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων κερδίζει δυναμική, που σε συνδυασμό με τις υψηλότερες επενδύσεις με τη στήριξη και των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενισχύουν τις προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης.
Ωστόσο, τα αυξανόμενα γεωπολιτικά ρίσκα επηρεάζουν το εμπόριο και μια πιο ισχυρή του αναμενόμενου επίπτωση στην οικονομία από τις σφιχτές συνθήκες χρηματοδότησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση και πιο αδύναμα δημόσια οικονομικά.
Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας BBB (low) υποστηρίζεται από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ και από την εφαρμογή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας.