Οικονομία

Συντάξεις: Τα 5 «βάσανα» του ασφαλισμένου και η ανάσα από την… τρόικα

Οι συνταξιούχοι χωρίς… σύνταξη και τα προβλήματα του ασφαλισμένου.

Μπορεί το μεγαλύτερο πρόβλημα τη χώρας να είναι η ανεργία και η προοπτική των νέων, ωστόσο και οι συνταξιούχοι δεν την «περνάνε μέλι». Κάλλιστα θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για την «παράκρουση η οποία έχει χτυπήσει την τρίτη ηλικία» λόγω των συνεχών επιβαρύνσεων, της ανασφάλειας και ατελείωτων εκκρεμοτήτων.

Είναι οι άνθρωποι που εδώ και 11 χρόνια βλέπουν συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις τους, οι όποιες αναπροσαρμογές «διατάσσουν» τα δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας (σ.σ. διορθώσεις επί περικοπών) είτε δεν εφαρμόζονται (π.χ. τα Δώρα της περιόδου 2015-16), είτε δεν αποδίδονται (αναδρομικά και αναπροσαρμογές συντάξεων για πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης) και την ίδια στιγμή βιώνουν την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης (το καλάθι της νοικοκυράς» και το ρεύμα). Κυρίως δε φοβούνται ότι θα χάσουν την επικουρική σύνταξη…

1.Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι οι «συνταξιούχου χωρίς σύνταξη». Παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες περισσότερες από 400.000 αιτήσεις βρίσκονται στα υπόγεια του ΕΦΚΑ και του επικουρικού ΕΤΕΑΕΠ, χωρίς κανείς να ξέρει με ακρίβεια πότε θα αποδοθούν οι προσδοκώμενες αποδοχές. Μάλιστα, οι όποιοι σχεδιασμοί για «ψηφιακή σύνταξη εντός διμήνου» είτε πρόκειται για προθέσεις που έχουν διαψευστεί και κατά το παρελθόν, είτε αφορούν τις μελλοντικές αιτήσεις (π.χ. όσες κατατεθούν από το 2022 και μετά).

2.Ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί η απόφαση για τα Δώρα και τις διορθώσεις (αναδρομικά) της περιόδου 2015-16 καίτοι η θητεία της ολομέλειας του ΣτΕ έληξε από τις 30/6/2021. Να σημειωθεί ότι η πρωτότυπη δίκη είχε διεξαχθεί στις 10/1/21 και αφορούσε σε προσφυγή των συνταξιουχικών οργανώσεων κατά του νόμου Βρούτση (4670/20). Και αυτό καθώς δεν εφαρμοζόταν προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ που έλεγε ότι για την περίοδο Ιούλιος 2015 έως Μάιος 2016 πρέπει να αποδοθούν τα Δώρα (800 ευρώ σε καθένα συνταξιούχο), έτσι ώστε να λάβουν μια μικρή ανάσα (αναδρομικά) και οι συνταξιούχοι κάτω των 1.000 ευρώ.

3.Η απόδοση των αναδρομικών του προαναφερθέντος νόμου (4670/20) που αφορούσε σε όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλιση και οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση πριν τις 13/45/16, αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο.

4. Όσοι το 2020 έλαβαν αναδρομικά για παλαιότερες περιόδους (κυρίως ένστολοι και όσοι υπάγονται στα «ειδικά μισθολόγια») καλούνται αυτές της ημέρες των φορολογικών δηλώσεων να καταθέσουν συμπληρωματικές δηλώσεις (π.χ. για τα έτη 2012, 2013 κ.λπ.) προκειμένου να αποφύγουν την επιπλέον φορολόγηση σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 50% (μαζί με το Τέλος Αλληλεγγύης). Επ’ αυτού μάλιστα οι συνταξιουχικές οργανώσεις ζητούν την αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών, αφενός για να μην εξαϋλωθεί το επιστρεφόμενο ποσό και αφετέρου για να αποφύγουν την ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία (φοροτεχνικοί) των συμπληρωματικών δηλώσεων.

5.Αποκορύφωμα όλων αυτών και στο απόγειο της ανασφάλειας βρίσκεται η κυβερνητική πρόθεση για την εισαγωγή του ιδιωτικού-κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις. Και καθώς το σχέδιο αφορά σε υποχρεωτική μεταφορά των νέων εργαζομένων στο ιδιωτικό-κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ανακύπτει χρηματοδοτικό κενό 78 δις ευρώ σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Κυβερνητικό σχέδιο που αναβλήθηκε λόγω των ισχυρών ενστάσεων των δανειστών καθώς προκαλείται έκρηξη του δημοσίου χρέους και δημοσιονομική επιβάρυνση έως και 3,5 δις ετησίως μετά το 2030 (και έως 1 δις τα προσεχή 9 χρόνια).

Βεβαίως οι δανειστές αντέδρασαν γιατί κάτι τέτοιο (σ.σ. καταβολή των συντάξεων από τη φορολογία, ελλείψει εσόδων από τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων), αλλά μόνο γιατί η τρόικα θεωρεί προτεραιότητα τις δικές της αποπληρωμές των δανείων (προς τα κράτη μέλη και τον Ευρωμηχανισμό). Αν απαλειφθεί η εν λόγω πρόβλεψη, οι δανειστές δεν θα έχουν αντίρρηση στην εισαγωγή του ιδιωτικου-κεφαλαιποιητικού συστήματος. Αλλά, τότε θα έχουν καταστραφεί οι συνταξιοδοτικές προσδοκίες σχεδόν 5 εκ. ασφαλισμένων (ήδη συνταξιούχο και όσων, εν ενεργεία, έχουν καταβάλει εισφορές και αναμένουν τις αποδώσεις). Και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι για τις εισφορές τόσο θα λάβουν ανταποδοτικές συντάξεις!

Ακριβώς γι αυτό το λόγο αναμένεται ένα καυτό φθινόπωρο σε κοινωνικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κωνσταντίνος Καρτάλης: Fitfor55 -Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Σήμερα η κηδεία της Γαρυφαλλιάς στο Βέλο Κορινθίας
Chevron Right