Οικονομία

Εργασιακή – έμφυλη βία: Άνδρες εργοδότες κατά γυναικών εργαζομένων

Έμφυλα χαρακτηριστικά φαίνεται πως έχει η εργασιακή βία. Τι δείχνουν στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Μπορεί να μοιάζει με ένα υπερβολικό τίτλο, αλλά πρόκειται για άκρως ελληνικό φαινόμενο: Τα αφεντικά δέρνουν τις εργαζόμενες

Η Επιθεώρηση Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι έξι στους δέκα καταγγελλόμενους για περιστατικά βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας είναι εργοδότες ή πρόσωπα που ασκούν διευθυντικό δικαίωμα ή εκπροσωπούν τον εργοδότη και ότι το 62% των θυμάτων είναι γυναίκες.

Κατά συνέπια, υπάρχει βία στο χώρο της εργασίας, αυτή συνήθως ασκείται από τους εργοδότες (λόγω του μικρού μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων και της καθημερινής εμπλοκής των ιδιοκτητών με το προσωπικό στη «γραμμή παραγωγής»).

Η εργασιακή βία δεν ξεχωρίζει φύλο, αλλά αν συνυπολογιστεί ότι, εν τέλει, οι γυναίκες αποτελούν την μειοψηφία του εργατικού δυναμικού και οι εργοδότες είναι, επίσης στη μεγάλη τους πλειοψηφία , άνδρες τότε έχουμε μια αποκαρδιωτική εικόνα έμφυλης βίας με επίκεντρο την υψηλή ανεργία.

Εδώ η σωματική και οικονομική «κυριαρχία» φαίνεται να εκδηλώνεται απροκάλυπτα επί πιο αδυνάτων σωματικά και υποδεέστερων στην οικονομική κλίμακα…

Ως προς τις καταγγελίες, η συντριπτική πλειονότητα (91%) αφορά σε περιστατικά βίας, λεκτικής, σωματικής και ηθικής ή ψυχολογικής παρενόχλησης. Αλλά έχουμε καταγγελίες ότι το υπόλοιπο 9% αφορά σε σεξουαλική παρενόχληση.

Όσον αφορά στους κλάδους δραστηριότητας των επιχειρήσεων, πάνω-πάνω στη σειρά τέτοιων καταγγελιών έχουμε το εμπόριο, την εστίαση, τα ξενοδοχεία, την παραγωγή-βιομηχανία τροφίμων. Τους κλάδους δηλαδή που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά απασχολουμένων. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Εκεί συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος εργασιακός πληθυσμός, εκεί εκδηλώνεται η βία και ο εργασιακός εκφοβισμός.

Υπολειτουργούν οι Επιθεωρήσεις

Το πρόβλημα είναι ότι τα περιστατικά βίας, αφενός δεν καταγγέλλονται όλα και αφετέρου δεν υπάρχει ποινικός κολασμός.

Από τις 91 Επιθεωρήσεις Εργασίας, μόνο οι 51 (ποσοστό 54,9%) έχουν να παρουσιάσουν ένα κάποιο έργο (καταγγελίες). Τα υπόλοιπα 41 τμήματα δεν έχουν στείλει στοιχεία για τις εργατικές διαφορές-περιστατικά βίας.

Αλλά και από τις 151 υποθέσεις-καταγγελίες οι μισές (50%) είτε επιλύθηκαν εξωδικαστικά (34%), είτε ο καταγγέλλων/ουσα δεν προσήλθαν καν στην σχετική συζήτηση συμβιβασμού. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπήρχε γραπτή παραίτηση…

Μόνο σε 65 υποθέσεις (43%) έχει καταγραφεί από τον Επιθεωρητή αιτιολογημένη σύσταση προσφυγής στα αρμόδια δικαστήριο, εξαιτίας «αντικρουόμενων ισχυρισμών επί αμφισβητούμενων πραγματικών και νομικών ζητημάτων». Τα οποία χρήζουν δικαστικής διεύρυνσης. Και επειδή γνωρίζουμε τους ρυθμούς της ελληνικής δικαιοσύνης, δεν ξέρουμε πόσες από αυτές τις περιπτώσεις να εκδικαστούν τελικά, πότε θα συμβεί αυτό και πιο είναι τελικά το κόστος για τον… θιγόμενο. Μπορεί δηλαδή ο/η εργαζόμενος/η να μην κατέφυγε στη δικαιοσύνη λόγω δικαστικών εξόδων.

Τέλος σε 11 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμο συνολικό ύψους 29.950 ευρώ (μόλις 2.722 ευρώ κατά μέσο όρο ανά περιστατικό βίας!)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Σούπερ μάρκετ» όπλων στο Dark Web: Έλληνας έκανε παραγγελία - Φωτογραφίες ντοκουμέντο
Νέα πορεία στη διαχείριση της πανδημίας με αλλαγές αλλά και «μικρό καλάθι»
Chevron Right