Στην πατρίδα μας όχι μόνο δεν καταγγέλλονται περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά ακόμη κι όπου αυτό συμβαίνει, σπάνια καταλήγει σε κολασμό.
Συνήθως «μεσολαβούν» διάφοροι μηχανισμοί, μεταξύ αυτών και η Επιθεώρηση Εργασίας, και υπάρχει συμβιβασμός.
Πάντα υπέρ του καταγγελθέντος…
Όμως, το εντυπωσιακό είναι ότι και η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έχει ταχθεί, υποτίθεται, να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του απασχολουμένου, δέχεται ότι είναι δύσκολο να αποδειχτεί ότι μια γυναίκα, ένας εργαζόμενος, παρενοχλήθηκε σεξουαλικά.
Όταν είναι γνωστό ότι στις σεξουαλικές επιθέσεις δεν απαιτείται η απόδειξη. Το βάρος της απόκρουσης ανήκει στον επιτιθέμενο!
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας, τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης προέρχονται από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο (21%), τα ξενοδοχεία (12%) και την εστίαση (7%).
Και το 2023 η μεγάλη πλειονότητα (95%) των καταγγελιών αφορά σε περιστατικά βίας (λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής) και μόλις το 5% σε σεξουαλική παρενόχληση, υπογραμμίζοντας την «διαχρονική τάση υποδήλωσης αυτών, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας και της δυσκολίας ως προς την απόδειξή τους».
Και αυτό το λέει η Επιθεώρηση Εργασίας όταν γνωρίζουμε ότι δεν είναι υποχρεωμένο το θύμα να αποδείξει ότι δέχθηκε (σεξουαλική) παρενόχληση!
Οι γυναίκες θύματα
Όσον αφορά στο φύλο των θιγομένων εργαζόμενων, επί του συνόλου των καταγγελιών για το 2023, 180 ήταν γυναίκες (60%) και 120 άντρες (40%), κάτι που επιβεβαιώνει ότι η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας παραμένει πιο ευάλωτη και πιο αδύναμη από αυτή των ανδρών.
Ως προς την ιδιότητα του καταγγελλόμενου, διαπιστώνεται ότι σε 105 (46%) από τις 230 υποθέσεις το θέμα σχετίζεται με βία και παρενόχληση προκληθείσα από τον ίδιο τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης και στις υπόλοιπες 125 (54%) καταγγελλόμενος είναι άλλος εργαζόμενος (προϊστάμενος, υπεύθυνος βάρδιας κλπ.) ή άλλο πρόσωπο (μέλος ΔΣ, συγγενής εργοδότη κλπ.).
Όπως επισημαίνει η Γεωργία Βαζάκη, προϊσταμένη του αυτοτελούς τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας για την παρακολούθηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία: «Το αυξημένο ποσοστό εξωδικαστικής επίλυσης αυτών των ιδιαίτερα δυσδιάκριτων και δυσαπόδεικτων (sic) υποθέσεων αποτυπώνει, για ακόμη ένα έτος, τον ιδιαίτερο ζήλο και ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από τους επιθεωρητές εργασιακών σχέσεων, οι οποίοι αξιοποιούν ουσιαστικά το σύνολο του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου…»
Πιο αναλυτικά, σε σύνολο 230 καταγγελιών:
- 73 υποθέσεις επιλύθηκαν εξωδικαστικά, με λήψη πρόσφορων και ανάλογων μέτρων από την καταγγελλόμενη επιχείρηση και τη διατύπωση σχετικών συστάσεων.
- 12 υποθέσεις ματαιώθηκαν, είτε λόγω μη παράστασης κατά την ορισθείσα συζήτηση του καταγγέλλοντος ή της καταγγέλλουσας, είτε λόγω γραπτής σχετικής δήλωσης των τελευταίων, είτε διότι κατά τη συζήτηση δεν αναλύθηκαν περαιτέρω συγκεκριμένα περιστατικά βίας και παρενόχλησης, ώστε να μπορούν να υπαχθούν στην ειδική διαδικασία του άρθρου 18 του Ν. 4808/2021.
- Σε 105 υποθέσεις έχει καταγραφεί, από τον διεξάγοντα τη διαδικασία επιθεωρητή εργασιακών σχέσεων, αιτιολογημένη σύσταση προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια, εξαιτίας αντικρουόμενων ισχυρισμών επί αμφισβητούμενων πραγματικών και νομικών ζητημάτων, που χρήζουν δικαστικής εκτιμήσεως.
- Σε 25 υποθέσεις επιβλήθηκαν, με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, σχετικές κυρώσεις συνολικού ποσού 106.500 ευρώ.
- Ακόμα 15 υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.