Οικονομία

S&P: Οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο οίκος για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Τρεις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θέτει η Standard & Poor’s, η οποία τον Απρίλιο θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της.

Μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος (που διογκώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας), διατήρηση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης και ταχεία απορρόφηση και αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και τέλος συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το συγκεκριμένο τρίπτυχο αποτελεί σύμφωνα με τη Standard & Poor’s, το πεδίο στα οποίο θα πρέπει να εστιάσουν οι ελληνικές προσπάθειες για τη βελτίωση της επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών ομολόγων και την επίτευξη του αξιόχρεου.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τον Απρίλιο του 2021 την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ με θετικές προοπτικές, κάτι που έβαλε την ελληνική οικονομία στον προθάλαμο για μία νέα αναβάθμιση. Παρά τη θετική στάση του οίκου όμως, το περιβάλλον για όλες τις οικονομίες και την ελληνική, έγινε δυσκολότερο μετά το φθινόπωρο πέρυσι καθώς οι ενεργειακές τιμές ξέφυγαν, ο πληθωρισμός αυξήθηκε απειλητικά και οι προσδοκίες για ανάπτυξη διεθνώς υποχώρησαν. Πλέον όλες οι οικονομίες μπήκαν σε φάση ανόδου των επιτοκίων και ο πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων δεν βοηθούν στις οικονομικές επιδόσεις.

Ο αμερικανικός οίκος πάντως συνδέει την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η αποτελεσματική αξιοποίηση των 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και των 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε. έως το 2026, αν τα κεφάλαια απορροφηθούν έγκαιρα και αν αξιοποιηθούν κατάλληλα, μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Οι προβλέψεις της S&P για την Ελλάδα μιλούν για ανάπτυξη 5% φέτος, 4,4% το 2023 και 4,1% το 2024, με το χρέος να υποχωρεί στο 171,3% του ΑΕΠ φέτος, στο 161,8% το 2023 και στο 152,1% το 2024. Η εκτίμηση για τη μείωση του χρέους βασίζεται κυρίως στην πρόβλεψη για ανάπτυξη και αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% το 2022.

Κλειδί λοιπόν, είναι η ανάπτυξη, με τη βοήθεια των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε αυτή την περίπτωση, οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν, ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση εφόσον η οικονομική ανάκαμψη αποδειχθεί υψηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες της ίδιας κατηγορίας. Επίσης, τη βελτίωση του αξιόχρεου, μπορεί να βοηθήσει η μείωση των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα.

Αντίθετα, σύμφωνα με την S&P, εάν η οικονομία επιβραδύνει περισσότερο ή εάν υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις από τις δημοσιονομικές προβλέψεις, τότε οι προοπτικές της αξιολόγησης μπορεί ακόμα και να υποβαθμιστούν σε σταθερές.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός: Έρχεται νέο κύμα της πανδημίας – Πότε θα χτυπήσει
Σασμός - Εριέττα Μανούρη: Η Σεμίνα θα επιστρέψει στην Κρήτη
Chevron Right