Ειδικότερα, εξετάζεται η αύξηση του ποσοστού δαπανών με χρήση πλαστικού χρήματος ή ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής για τις δαπάνες μισθωτών συνταξιούχων και κατ’ επάγγελμα αγροτών σε ό,τι αφορά στο χτίσιμο του αφορολόγητου.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει περιθώριο και θα πρέπει να γίνει κάποια μείωση του αφορολόγητου για το 2020, τα ποσοστά για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ανάλογα με το εισόδημα παραμένουν τα σημερινά. Συγκεκριμένα:
Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα απαιτούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 10%
Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ, 15%.
Για εισοδήματα από 30.001 ευρώ και πάνω, 20%.
Αν το ΥΠΟΙΚ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την διατήρηση του αφορολόγητου στα 8.636 έως και 9.500 ευρώ, τα ποσοστά αυτά των ηλεκτρονικών αποδείξεων, θα οδηγούν στην κατοχύρωση ενός χαμηλότερου αφορολόγητου της τάξης των 6.500 – 7.000 ευρώ.
Η διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα θα απαιτεί την συγκέντρωση ποσού πολύ μεγαλύτερου από το ελάχιστο όριο αποδείξεων (εξετάζεται ακόμη και το διπλάσιο) ώστε παράλληλα να καταπολεμείται και η φοροδιαφυγή.
Αν πάλι διαπιστωθεί ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, ώστε να παραμείνει χωρίς παρεμβάσεις το αφορολόγητο στα σημερινά επίπεδα, θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν τα ελάχιστα όρια αποδείξεων για το χτίσιμό του.
Το δεύτερο άμεσο μέτρο είναι η μείωση του ορίου συναλλαγών για αγορές σε μετρητά από τα 500 ευρώ στα 300 ή τα 200 ευρώ. Για κάθε ποσό μεγαλύτερο σε πληρωμή ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν ηλεκτρονικά δηλαδή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή e- banking.